Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dikkat, hususlara, tüketiminde, yumurta

Yumurta Tüketiminde Bu Hususlara Dikkat!

Eski 08-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yumurta Tüketiminde Bu Hususlara Dikkat!




Toplumun her kesiminin en kolay ve ucuza tüketebildiği yumurtaların, oda sıcaklığında saklanması halinde bozulabileceği, bu tür yumurtaların tüketilmesinin alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, hatta mikrobiyolojik sorunlara neden olabileceği bildirildi

''Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'', yumurtanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreçteki tüm aşamalarının standartlarını belirtiyor

Tebliğde, ''doğrudan insan tüketimine sunulan kabuklu yumurta'' olarak tanımlanan ''A sınıfı'' yumurtaların işletme ve kümes numarasının yumurta kabuğu üzerine damgalanması, bu yumurtaların ağırlık ve özellik sınıflarının etiketlerinde ürün adı ile aynı yüzde belirtilmesi gerektiği vurgulanıyor Etikette ayrıca, son tüketim tarihinin de belirtilmiş olması gerekiyor

-''5-12 DERECEDE MUHAFAZA EDİLMELİ''-
Aynı tebliğde, ''A sınıfı yumurtalar artı 5–12 derecede muhafaza edilir ve taşınır'' ifadesi kullanılıyor

Bu nedenlerle, etiketsiz ve 12 dereceden yüksek sıcaklıklarda satılan yumurtaların bozulma riskiyle karşı karşıya kalacağı savunuluyor

Doğu Karadeniz Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada alım gücü yerinde olan insanların gıdaya ulaşımının günümüzde oldukça kolaylaştığını belirterek, ''Teknolojik gelişmeler ve ulaşım, gıdaya kısa sürede ulaşılabilirliği sağlıyor, ancak gıdanın da değerini koruyabilmesi için gerekli şartların sağlanması gerekiyor Bunun yolu da gıda güvenliği ve halk sağlığını ön plana çıkarmaktan geçiyor'' dedi

Yazcı, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 60'ından fazlasının hayvansal kökenli olduğunu, bunun yanında insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin yüzde 90'ının da hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığını belirtti

En önemli temel tüketim maddelerinden biri olan yumurtanın, alım gücü olan herkesin kolaylıkla ulaşabildiği bir hayvansal gıda olduğunu ifade eden Yazıcı, ''Sağlıklı tavuklardan elde edilmiş ve tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretilmiş yumurta ürünlerinin paketlenmesi, muhafazası ve depolanması ile taşınması ve pazarlanmasının sağlanmış olması, bu hayvansal ürünleri sağlıklı kılar'' diye konuştu

-''SATIŞ YERLERİ TEBLİĞE UYGUN DEĞİL''-
Tebliğinde de belirtildiği gibi, satışa sunulan yumurtaların buzdolabı ısısında bulunmaları gerektiğini dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti:

''Bazı bakkallarda ve marketlerde satılan yumurtalar, özellikle saklanması gereken ısılarda değil de oda ısısında tüketiciye sunuluyor Satışta, kolilerin üst üste istif edildiği, yumurta tebliğine hiç uyulmadığı gözleniyor Her türlü görsel olumsuzluğa rağmen toplumun büyük çoğunluğu tarafından göz ardı edilen bu duruma, denetimlerde dahi çok fazla dikkat edilmiyor''

Satış şartlarının olumsuzluğunun yanı sıra bazen yumurtaların çatlak ve dışkıyla kirli olarak reyonlarda yer aldığını anlatan Yazıcı, tüm bu kuralsızlıkların sonucunda insan sağlığının tehlikeye girebileceğini savundu

-''YUMURTA TAVAYA SU GİBİ YAYILMAMALI''-
Sebahattin Yazıcı, kırılan yumurtanın akının tavada 7 santimetre çapında jelimsi tarzda yayılması, sarısının ise 1-15 santimetre yüksekliğinde olması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Söz konusu şartlar iyi sağlanamadığında, kırılan yumurta tavanın dibine su tarzında düşer Oysa kırıldığı zaman beyazının su gibi yayılmaması, sarısının kolayca patlıyor olmaması, yabancı bir koku içermemesi gerekir Bunun tersi durumların tümü, yumurtanın gıda değerini tamamen kaybettiğini gösterir

Sağlıklı beslenmede günde 1 yumurta tüketildiği düşünüldüğünde, söz konusu şartlarda satılan ve tüketilen yumurtaların verilen ücreti karşılamadığı, gıda olarak satın alınan maddenin gıda değeri taşımadığı görülebilir Bu şartlarda saklanan yumurtaların tüketilmesi halinde alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, hatta mikrobiyolojik sorunlar yaşanabiliyor''

AA

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.