![]() |
Kızılderili Hikmetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kızılderili HikmetleriKızılderili Hikmetleri Sizin imparatorunuz büyük bir idareci ![]() ![]() ![]() ![]() Beyaz adama bir iyilik yaptığın zaman onu aklıyla beğenip diliyle tasdik eder ![]() ![]() Bizi kınıyorsunuz, diyorsunuz ki bizim memleketimiz sizin yeryüzü cenneti dediğiniz Fransa'nızın tam tersi bir yer, cehennem ![]() Mic Mac Kabile Reisi Alkollü içki bize ilk önce Hollandalılar tarafından satıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okanicon, Delawara kabilesi Sizin büyük reisiniz bize bir daha yerimiz yurdumuzdan sürülmeyeceğimize dair söz verdiğinden bu yana beş defa sürüldük ![]() ![]() ![]() Amerika yerlilerinin dünyasına getirilenler arasında en çok neden nefret ediyorum biliyor musunuz? Onlar bize sadece yolları ışığı ve bütün öteki icatları değil, politikayı getirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adı bilinmeyen yaşlı bir kadın, Hoh kabilesi Bize rehberlik eden bir beyaz adam vardı, o kadar pinti idi ki cebinde keten bir bez parçası taşıyordu ![]() ![]() ![]() Sırtımda bu ağır yükü çocukluğumdan beri taşıdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okanicon, Delawara kabilesi ÖĞÜT Gençleri övün fakat yaşlılara güvenin ![]() Ne kadar kaldığını ne kadar sorarsan yol o kadar uzun görünür ![]() Seksen yedi yaşında kör bir adamdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklarım hayat yolculuğunda ilerlerken kimseye kötülük etmeyin, kimsenin kendisini mutsuz hissetmesine neden olmasın ![]() ![]() Yalan söz dinlemek sıcak su içmeye benzer ![]() Herkese saygı göster ama kimseye yaltaklanma ![]() Korktuğun işi yaparak korkuyu öldür ![]() FELSEFİ Kolay kazanılan para tembellik getirir ![]() Tembel insan kıskanç olmaya yatkındır ![]() Bir düşman çok, yüz dost azdır ![]() Bütün kuşlara yuva yapmayı Yaratıcı öğretti ama yine de her yuva birbirinden farklıdır ![]() Gördüm ki hiçbir büyük işi başarmak insanın sadece kendine güvenmesi ile olmuyor ![]() Isna La Wica, Siyu kabilesi Günümüzde insanlar bilgiyi arar oldu, hikmeti değil ![]() ![]() Vernon Cooper, Lumbee kabilesi Tepe'sinin (çadırının) içinde oturmuş, hayatı ve manasını düşünen, bütün yaratıklarla akrabalığını kabul eden ve kainatın tek birşey olduğunu anlamış adam iddia ederim ki medeniyetin özünü kavramıştır ![]() İnsanların gözleri öyle kelimelerle konuşur ki dil onları telaffuz edemez ![]() Atasözü, Crow kabilesi Kızılderilinin iyi davranış ilkesi olarak benimsediği bu kesin adet hiç şüphe yok ki beyaz adam tarafından yanlış yorumlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayakta Duran Ayı, Siyu Kabilesi Bir insan takdire layık bir iş yaptığında hepimiz ne kadar harika olduğunu söyleriz ![]() Mato Kuwapi, Siyu kabilesi Kuvvet istiyorum, kardeşimle dövüşmek için değil, en büyük düşmanımla, kendimle dövüşmek için istiyorum ![]() Tok kuş aç kuşla beraber uçamaz ![]() Yağmur iyilerin de üzerine yağar, kötülerin de ![]() ![]() ![]() Gerçek misafirperverliğin olduğu yerde çok söze ihtiyaç yoktur ![]() Taşlı bağın duaya değil, kazmaya ihtiyacı vardır ![]() HRİSTİYANLIK Bir insan haftanın bir gününde ibadet edip (Haftalık kilise günlerini kastederek) de geri kalan altı günde hırsızlık yaparsa Büyük Ruh öfkeyle gürler, şeytan sevinçle güler ![]() Atasözü, Oklahama kabilesi Biz kilise istemiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARDEŞLİK Arkamda yürüme, öncün olmayabilirim, önümde yürüme, takipçin olmayabilirim ![]() ![]() Yeryüzünün sonuna gittim Suların sonuna gittim Gökyüzünün sonuna gittim Dağların sonuna gittim Arkadaşım olmayan birşey bulamadım Şarkı, Navajo kabilesi ÇOCUK EĞİTİMİ Bana bakın ! Ben yoksulum, çıplağım fakat bu milletin reisiyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makhpiya Luta, Siyu kabilesi Çocuklarımızın terbiyesi onlara sakin oturmayı ve bundan zevk almayı öğretmekle başlar ![]() Ayakta Duran Ayı, Siyu Kabilesi TABİAT İlkbaharda usul usul yürü, toprak ana hamiledir ![]() Biz korumayı öğrenerek yetiştirildik, tahrip etmeyi öğrenerek değil ![]() ![]() Mi taku oyasin (Kızılderili Hikmetleri) |
![]() |
![]() |
|