Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atan, general, ordusunun, rus, temellerini, türk

Rus Ordusunun Temellerini Atan Türk General

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Rus Ordusunun Temellerini Atan Türk General

General Ali Ağa İsmail oğlu23 Nisan 1865 tarihinde Azerbaycan'ın Kazah ilinin Şıhlı köyünde doğmuşturDoğduğu köy ismi nedeniyle bütün kayıtlarda Ağa Şıhlınski diye geçer

Çar Rusyası ordusuna er olarak katılmış,acemi erlikten Generalliğe kadar zamanla yükseklmiştir

Kayıtlarda ilk başarılı operasyonu olarak I Dünya Savaşı'nın Brusilov Saldırısı görülmektedir1916 başlarında Fransanın isteği üzerine Rusya tarafından başlatılan bu saldırıda Ali Ağa topçu birlikleriyle düşmana ağır kayıplar verdirmiştir

Bu saldırı sonrasında gerek Rus makamları tarafından gerekse de Fransız makamları tarafından ödüllendirilmiş ve tarihte Fransızların en yüksek madalyasını ( Order of the Legion and Legion Crest ) almış ilk Türk subayı olarak kayıtlara geçmiştir

1919 yılına kadar Çar Rusyasının ordusunda bütün savaşlara katılmış ve Rusyanın en yüksek madalyalarını almaya hak kazanmıştır

1919 yılında kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmış daha sonra 1920 yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Bolşeviklerin 11 ci Kızıl Ordusu tarafından işgal edildiğinde Moskova'nın isteği üzerine tutuklanmıştır

1920 yılında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yöneticisi olan Doktor Neriman Nerimanov Lenin'e yazdığı özel raporda Ali Ağa beyin faaliyetlerini anlatarak Bu adam kuracağımız ordu için çok değerlidir,topçu sınıfında bu adam gerek Avrupalılar gerekse de Rusyada en uzman kişi olarak kabul edilmektedir demiştir

Bu rapor üzerine Ali Ağa bey Lenin tarafından Moskovaya alınmış ve 18 Ağustos 1943 yılında vefatına kadar birçok Rus subayını topçu subayı olarak yetiştirmiştir

Yetiştirdikleri Rus subaylarından birkaçtanesi;

Kara Mareşali LAGovorov
Kara Mareşali ND Yakovlev
Mareşal NN Voronov

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com