Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
allahcc, sevgisi

Allah(C.C) Sevgisi..

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Allah(C.C) Sevgisi..

Haris Bin Esed El Muhasibi Ebu Muhammedden anlatıyor

?? Rab Teala Davuda(as) vahyetti Ey Davud! Benim yarattıklarıma olan sevgim onların Ruhani olmalarıyladır Ruhani olmanın bir alameti vardır : Oda , kullarımın ,- - eğer kalplerindeki kandil ben isem-dünyevi gam ve kedere düşmemeleridir Ey Davud! Kalbine dünya tasası sokma yoksa ruhanilerin tattığı şeyden nasibin olmaz! Ey Davud! Öğrencilerine karşı mütevazi ol , Allah sevgisni arayanlarla yarışa girme ! Eğer muhabbet ehli , Allah sevgisni arayanların nezdimdeki değerini bilseydi, onların altına toprak olur, ayaklarını öperlerdi Ey Davut! Beni arayan birni gördüğünde bana hizmetçi ol, zorluğa sabret ki yardım göresin Ey Davut ! Ben beni severek dünyadan ayrılanları cennete sokarım?? Haris Bin Esed El Muhasibi anlatıyor

?? Sevginin özü itaattır Sevgi tek efendi olan Rab Tealanın sevgisinden kopmuş bir kordur Çünkü kaynak O?dur İlk seven O?dur Şöyle ki Rab Teala kullarına kendini tanıttı, onlara itaat aşıladı, onlara kendisi hiçbir şeye ihtiyaç duymamasına rağmen şefkatle yaklaştı Muhabbeti, Onu seven kullarının kalplerine değerli bir armağan olarak yerleştirdi Klaplerdeki aydınlık dillere aksetti, sözler inci oldu Allah aşıklarının , onların bu hallerini gören Yüce Yaradan melekelerine onlardan bahsetti Melekler ve göğün tabaka tabaka tüm sakinleri Allahtan başka dost edinmeyen bu Allah dostlarını sevdiler Ezeli bilgisinden ötürü , henüz yaratmadan övdü Rab Teala , yaratacağı bu güzel kullarını?? Sonra hilkat boyutuna geçtiler Onların kalpleri en zengin gaybi hazinelerle doludur, Mutlak sevgili olan Allaha asılı kuş gibi titrer dururlar Rab Teala sevgiyi, şifayı ve şefkati öğretmiştir Bu temiz gönüllere?Onlara özlerinden gelen bir nida ile şöyle demektedir Yüce Allah : Ey yol gösterici belgeler! Size hasta biri geldiğinde tedavi edinİtaatimden kaçanlar geldiğinde yeniden itaata çevirin Nimetlerimi unutup nankörlük edenleri uyarın Size sesleniyorum Çünkü Ben Halim ( yumuşak, olgun, müşfik) Bir Mevlayım Halim bir Mevla sadece Halim kulları ile muhatap olur, onları hizmetine alır Allah sevgisi , özlem ve aşkın en diri , en şiddetli mertebesidir Çünkü , Rab Teala ya duyulan özlem, sevileni hayalleyerek kalpleri bilemekte, adeta yakmaktadır Bilginler bu özlemin mahiyeti hakkında görüş ayrılığına düştüler Onlardan bir grup özlem, kalbin kavuşma nimetini beklemesidir dedi

Bir gün velid Bin Şucanın meclisinde bir adama ?? Özlediğini söyleyen aşık ne zaman doğru söylemiş olur diye sordum Şu cevabı verdi ? Aşık , gzüel dertli halini kıskanç bir şekilde korur, sevgisini günlerin getireceği fesat ve belalardan , nefsin hastalıklarından uzak tutmayı başarırsa doğru söylüyordur? Bua dam gerçeği bilmişti Zira Allaha hasret aşıklar , kendilerini kınamayıp sevgileri uğrurna zelil olmasalar , Rab Tealanın kendilerini seven kullarının kalplerine akıttığı nimetlerin tadına varamazlardı Bu adama ? Peki sence özlem nedir? ?? diye sordum Şu cevabı verdi? Bence özlem , aşk nurundan ışığını alan bir kandildir Ancak asıl aşk nurundan ayrı fazladan bir şeydir Dedi

Bu adama gene sordum ?esas Aşk nedir? ? İman sevgsisidr ? dedi Çünkü Allah kullarının sevgisini doğrularken Bakara 165 ayetinde şöyle buyuruyor? İman edenler, Allahı en çok sevenler onlardı? Dedi Özlem ışığı gücünü aşk nurundan alır Allah aşkından doğan bu güzel aydınlık, kul yaptığı işlere güvenip kendini kurtulmuş saymadıkça sönmez Ama düşmanı olan nefsine karşı uyguladığı tedbir ve çabaları yetrli görürüse kibir hafifçe sızar kalbine Nefis , ben de varım diyerek ortaya çıkar Artık Yüce Mevla? dan gelecek cezaları hak etmiştir Zaten Allahın hediye ettiği aşk armağanını bir kenara itip nefsini teminat altına alarak olanca gücüyle yoksullaşmaya koşan bir asi kalbe layıkta budur Büyük Sevgili Alah , aldanmış aşığın kalbinden kendi sevgisini alacaktır

Aslında kalpte bir şeyin ne kadar ağır bastığını bilmek ancak nefsin yanıbaşında onun huzurunda oluroysa nefis kalpte Ra Tealanın yakınlığının izlerini görürse , hemen ortalığı bulandırmak için harekete geçer Kısaca sevginin ağırlığı ve miktarını söylerken nefis hazır beklemektedir O açıklamayı yaptığın anda da nefsin tuzağına düşersin sevmek açıklamamaktır

Bu yüzden özlem aşktır dediler Çünkü sen sadece sevdiğine özlem duyarsın O halde eğer asıl aşkın dallarından biriyse sevgiyle özlem arasında fark yoktur Bazıları da ; sevginin alameti , Allahın sevgisiyle özel kıldığı kullarının kalplerine sızan pırıltılardır şeklinde tarif yapmışlardır Allah aşkı ; kalbi ferahlaştıran , sevgiliye yakın olduğu zaman sevindiren bir kandildirkalp bu kandilin ışığı ile aydınlanınca , Ran Tealayı arar i yalnızlıktan zevk alır Aşk her şeyi bastıran bir heyecan halidir Seven kalbe korku gereklidir Bu kalpte tüm günahlara karşı duyulan tutku silinmiştir Allah ile ünsiyet peyda etmiş kalbin nişanesi , Alahan gayrı hiç kimse ile huzur bulmayışıdırAllah dostu , yalnızlığını sevgilisine doğru yakararak süslerse , bu yakarışın verdiği lezzet aklın tüm cephelrini tutar Artık o ne dünyayı ne de dünyada olup bitenleri anlayabilir

hilyetül evliyadan Ebu Nuaymdan alınamdırGerçekten çok hoşuma gitti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com