Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kürşad

Kürşad

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kürşad

Kürşad

Kürşad Göktürk hanedanın 10 büyük hakanı olan Çuluk Kağan'ın küçük oğludur

Çin sarayındaki esir akrabalarını kurtarmak için giriştiği baskındır

Göktürk devleti bu çağda Çinin egemenliği altındaydı Yüzbinlerce Türk Çinin esiri durumundaydı Bu durumun önüne geçmek için 40 Türk soylusu bir araya gelerek Kürşad etrafında plan hazırladılar Ancak hareket başarılı olursa Kürşad siyasetten çekilecek; hükümdar olmayacaktı Hareketin tamamen milli nitelikte olduğundan kimsenin şüphe etmemesi gerekiyordu Bu Kürşadın kendi fikriydi Kağan olmama fikrini kendisi söylemişti Bunun üzerine Kürşad' ın ağabeyinin oğlu kağanlık için seçildi

Çin 50 milyon nüfusu ile dünyanın en kalabalık devletiydi 18 Tang hanedanı Li Şih-min 40 yaşındaydı 13 yıldan beri tahtta bulunuyordu

Kürşad ve arkadaşlarının planı: Çin imparatoru esir edilerek Türk iline kaçırılacak, sonra Çin egemenliğindeki Türk toprakları ve Çin sarayındaki Türk soyluları ile değiştirilecekti

Çin imparatoru kılık değiştirerek her gece başkent Çanganda dolaştığı Türkler tarafından haber alınmıştı İmparatorun bir sokak baskınıyla esir edilmesi kolaydı Ancak baskının kararlaştırıldığı gece fırtına patlak verdi, imparator saraydan çıkmadı Kürşad geçikilirse harekatın duyulup Türklerin kılıçtan geçirilmesinden korktu Buna bağlı olarak, 40 arkadaşı ile Çin sarayını bastı Türkler pek çok Çinliyi öldürdü Daha sonra esir Türkleri alarak kaçmayı başardılar Türklerin arkasından giden Çin ordusu, Vey ırmağı kıyısında Türkleri sıkıştırdı ve hepsini kılıçtan geçirdi

Çin ve Türk tarafının yıllarca unutmadığı ve konuştuğu bu olay, Çin kaynaklarına Kürşad olayı olarak geçti Bu olaydan sonra Türk steplerinde bağımsızlık şuuru güçlendi ve Kutluk devletinin temelleri atıldı

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com