![]() |
Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahmet İnamAhmet İnam (d ![]() ![]() 1971 yılında ODTÜ Elektrik Mühendisliği bölümünde yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde felsefe alanında doktora yaptı ![]() ![]() 1989 yılından bu yana ODTÜ Felsefe Bölümü’nde profesördür ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca Uluslararası Schopenhauer Derneği ile Michael Polanyi Derneği, Türkiye Felsefe Kurumu üyesi ve Türk Felsefe Derneği Başkan Yardımcısıdır ![]() ![]() Emrah Serbes tarafından Hayvan dergisinde kendisi ve Cengiz Güleç ile düzenli yapılan sohbetler "Şen Profesörler: Metaforla Saadet Olmaz" (Say Yayınları, 2006) adıyla kitaplaştırılmıştır |
![]() |
![]() |
![]() |
Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahmet İnamAHMET İNAM'LA SÖYLEŞİ: "Düşünmek, göze almaktır ![]() Halil Turan - Sinan Kadir Çelik Halil Turan: Hocam, ikimizin de hocasısınız ![]() Ahmet İnam: Felsefeyle uğraşmak, bana sorarsanız, zaten "öğrenci" olmayı bilmek demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halil Turan: Ama sanırım, felsefenin nesnel olması gerektiğini savunanlar, hatta felsefeyi nesnel bir biçimde yaptıklarını iddia edenler var ![]() Ahmet İnam: Hayır, hayır, ben hiçbir şeyin öyle yapılabileceğini düşünmüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahmet İnamHalil Turan: O halde, tanımlarınıza göre, "Böyle kişiler öğrenci olamazlar" diyebilir miyiz? Ahmet İnam: Aslında bunlar da öğrenci olabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sinan Kadir Çelik: Peki o zaman hocam, beraber neyi öğreneceğiz? Yahya Kemal'in "Bir aşk oluverdi aşinalık" dizesinden yola çıkarsak, aslında felsefe dediğimizin bize malum olanı mümkün kılma çabası olduğunu söyleyebilir miyiz? Ahmet İnam: Sanırım, evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahmet İnamSinan Kadir Çelik: Hocam, size iki sözünüzü hatırlayacağım ![]() ![]() ![]() Ahmet İnam: Aslında ben hayatımla düşüncelerim arasında çok paralellik olduğunu düşünmüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahmet İnamHalil Turan: Sizi çok sevenler, izleyenler olduğu gibi eleştirenler, yerenler de var ![]() Ahmet İnam: Önce beni öven, sevdiğini söyleyenler için bir şeyler söyleyeyim; oradan başlayayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sinan Kadir Çelik: Hocam nedense felsefeciler felsefeyi hep ikiye ayırırlar; ayrılmasa da ayırırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahmet İnamAhmet İnam: Düşündükçe oldukça gülünç gelir bana, ben uzun yıllar taksonomi peşinde koştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halil Turan: Böyle bir taksonomi yapmalı mı? Ahmet İnam: Tabii, yanlış olduğunu anladım ![]() ![]() ![]() Halil Turan: Nasıl bir sonuca ulaştınız? Bulunamaz mı bu form? Hâlâ bulunabileceğine inananlar var ![]() Ahmet İnam: Evet, tabii, hâlâ var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halil Turan: Felsefeyi tanımlama çabası çok da verimli bir iş değil o halde, öyle mi? Ahmet İnam: Bu daha çok şu anlama geliyor; form aramak yanlış değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halil Turan: Fikirlerin kendileri açısından baktığımızda, bunların bir önemi var mı? Düşüncelerin kendi başına değerlerinden söz edemez miyiz? |
![]() |
![]() |
![]() |
Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahmet İnamAhmet İnam: Tabii ki, kesinlikle söz edebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halil Turan: "Yaratıcı olmak için psikolojik açıdan özürlü olmak gerekir" düşüncesi uzun zamandan beri gündemdedir ![]() Ahmet İnam: Hayır, ben bunun psikolojik bir mesele olduğunu düşünmüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halil Turan: Bazen Türkiye'de felsefe ve bilim etkinliğinin sığ ve bağımlı olduğunu söylüyorsunuz ![]() ![]() Ahmet İnam: Bunu söylerken bir hakkı teslim etmek lazım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahmet İnamSinan Kadir Çelik: Son soru olarak "Türkiye'de felsefe nereye gidiyor?" diye soralım ![]() Ahmet İnam: Hemen tespitlerimi söyleyeyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sinan Kadir Çelik: Evet, Nietzsche, Heidegger, Derrida gibi uçucu felsefecilerin doktora tezlerine baktığımızda hep dönemlerinin ana akımı içinde kalan tezler yazdıklarını, belirli bir noktadan sonra uçmaya başladıklarını görüyoruz ![]() Halil Turan: Öte yandan, çok genç yaşta "uçanlar" da var ![]() ![]() Ahmet İnam: Bizim akademik hayatımız ona pek izin vermiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|