|
|
Konu Araçları |
kültürümüzün, mizahi, nelerdir, yemek, yönleri |
Yemek Kültürümüzün Mizahi Yönleri Nelerdir |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemek Kültürümüzün Mizahi Yönleri Nelerdirmizahi yemek isimleri - yöresel yemek isimleri - yemek kültürümüzün tarihsel gelişimi - komik yemek isimleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk mutfak kültürü, sadece yemeğin yapılmasına ilişkin maddi kültürden oluşmamaktadırYemek yemeye ilişkin bir çok manevi değerler, tutumlar, davranışlar da zengin mutfak kültürümüzde görülmektedirKuşkusuz bu hususlar, Anadolu'da uzun bir tarihsel gelişim içinde birikmiş bir kültürdür Erikleme Anadolu�da Niğde�de �Erikleme� denen bir gelenek varBağlık bahçelik yerlerde insanlar birbirlerine gelir, gider, yer, içer, muhabbet ederlerÖrneğin bir aile, yemeğe konuklar çağırmıştırKonuklar eve gelince önce bahçeye buyur edilirlerOrada birlikte oturup sohbet edilirken bahçedeki meyve ağaçlarından bir şeyler atıştırılırKonuklar ev sahibi tarafından ağaçlardan bir şeyler yemeğe teşvik edilir Örneğin çağla, badem vs olmamış ham yeşil haldeki şeyler konuklarca bol bol yenilirBöylece karınları şişer, yemek yiyecek halleri kalmaz, ya da yemeği çok az yerlerBu da ev sahibinin yararına olur, fazla masraf etmemiş olurAslında bunu konuklar da bilirler ve ev sahibiyle birbirlerine �Erikleme� şakası yaparlar, gülerler Arkası Yufka Yufka, ince, hafif anlamındadırAnadolu�da yine ev sahibi konuklara yemek ikramı sırasında �Arkası yufka, onun için bununla karnınızı iyice doyurun� derİlk ikram edilen yemekten daha iyi daha güzel yemeğim yok, yani bundan sonraki hafif şeylerBu nedenle bununla yetinin anlamında şaka yaparlarFakat bu da bazen bir şaka olarak söylenirBir de bakarsınız ilk servisin arkasından pek çok ikramlar gelirBu kez de konuklar arkası yufka dediğin de bu muydu? diye gülüşürler Bu da Türk konukseverliğinin bir yönüdür Ay Çöreğinde Osmanlı Parmağı 1683 yılında Türklerin Viyana Kuşatmasında Türk topları Viyana önlerinde gümbürdediğinde, ekmek yapmakta olan fırıncı, öyle bir irkilmiş ki, elindeki hamuru yere düşürmüşHamur yerde yarım ay biçimini almış ve (Kürosant) ay çöreği böyle doğmuşHollanda� da Amsterdam�daki bir fırında satılan ay çörekleri Avusturyalı bir kişi tarafından oraya getirilmiş ve tanıtılmış Koyun Sevgisi Biz Türkler koyun etini severiz ve koyunun her tarafını değerlendiririzBir başka kültürde hiç koyun eti yenmeyebilir Bir yazarımız bu konuda bir anısını anlatıyor: �Bir gece geç vakit büyük bir işkembecide atıştırıyordumBir turist çift içeri girdiKadın, yemekler hakkında bilgi istediO gösterdi ben açıkladım �O çorba� dedim Koyun midesinin ufak ufak parçalar halinde çorbasışu mu, o da koyun beyninin haşlanmışıŞu mu, o da koyunun ayaklarının kesilmiş parçalarından yapılmış yemekO mu? O da kokoreçKoyunun yavrusunun bağırsağının ufak ufak kesilerek yapılmış yemeğiOradaki koyunun ciğerinin ufak ufak doğranarak �Kadın yüzüme bakarak ufak ufak kesilmiş koyun olmayan bir yiyecek yok mu diye sorduSonunda yaprak sarma ve yoğurt yedilerTabi ben yaprak sarmanın pirinçli koyun kıymasından yapıldığını söylemedim� � Kadın Adaları Kadınbudu köfte, dilber dudağı, hanım göbeği Türk yiyeceklerinde neden hanımla ilgili organ adı verilmiş? Eh At, avrat, silah demişiz de ondan Sığırcıkların Ağzını Bağlama Yazarlarımızdan Nizamettin Özbek, Erzincan�dan konumuzla ilgili şu örneği vermektedir: �Dutu ağaçta ve kurutulma sırasında kuşlardan korumak çok zordurDuta en çok tebelleş olan kuş da �Cayik (Sığırcık)�lardırBizim çocukluğumuzda kimi hocalar okuyarak ya da muska yazarak bu kuşların ağzını bağlar, dut yemelerine engel olurlardıBu bakımdan dut mevsiminde çoğu köylülerin (özellikle kadınlar) ilk işi, nefesi kuvvetli bir hocaya giderek cayiklerin ağzını bağlatmak olurdu� Cacık Yemeği Yurt dışında bir ülkede bir yabancı aile, Türk kültürünü seven, ona hayran bir ailedirBu aile bir gün o yörede bulunan Türk diplomat ve memurlarını eve yemeğe davet etmişEvin hanımı o gün bir de Türk yemeği yapmış ve konuklara bunu bir sürpriz olarak ikram edecekmişYemekler yenilip içilirken sıra Türk yemeğine gelmişMasanın ortasına büyük bir tencere içinde �Cacık� getirmişler Sonra onları kaselere koyarak konuklara ikram etmişlerKonuklar Türk yemeği olarak ikram edilen cacığı görünce gülüşmeye başlamışlarÇünkü cacık, bir yemek değil, yemekte bir salata, garnütürdürBu inceliği yabancı hanım bilmediği için onu Türk yemeği olarak ikram etmiş Sosyete Tuttu Lahmacun�un yalnız ses güzelliği değil, zeka ve yaratıcılığı da geliştirdiği söyleniyorÖrnek olarak Ahmet usta gösteriliyorGiderek kızışan lahmacun piyasasında nasıl atak yapabileceğini düşünürken, lahmacun üstüne lahmacun yiyen ve dolayısıyla hızla şişmanlayan Ahmet Usta�nın beyninde şimşek çakmış - Bu lezzetli meretin diyeti neden olmasın Formülünü de o anda bulmuşİnce hamur üstüne piliç kıymasından yapılırsa pekala daha düşük kalorili olabilir, diye düşünmüşŞık ve anlamlı da bir ad uydurmuş yeni ürüne: �Lightmacun� Cheeseburger Lezzeti Yazar Elizabeth Rozin Amerikan yemek kültürünün simgesi olarak: �Cheeseburger, patates kızartma ve bir bardak kolayı ele alarak diyor ki: - Aslında bu mönüyü oluşturan malzemenin hiçbiri Amerikan kökenli değildirSığır eti ve peynir Avrupa�ya ait gıdalardırEkmek Ortadoğu, ketçap Güneydoğu Asya, domates Meksika, kola Afrika, şeker Hindistan, patates Peru kökenlidirAmerika�nın yaptığı bütün dünyanın besinlerini ve tatlarını karıştırarak yeni bir lezzet ve beslenme tarzı elde etmektirNeticede Bizim ürünleri karıştırıp Amerikan lezzeti diye bize yediriyor, parayı da bir güzel götürüyorlar alıntı |
|