Eyüpler Köyü Hakkında Bilgi Köprüköy Erzurum |
08-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Eyüpler Köyü Hakkında Bilgi Köprüköy ErzurumEyüpler Köyü Köprüköy resimleri - Eyüpler Köyü Köprüköy hakkinda bilgiler Eyüpler, Erzurum ilinin Köprüköy ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün kürtçe adı Eyba bu adı cok cesaretli olan iki kardeşten almıltıreyup ailesinin ismidirköyün eski adı çayyoludurDaha önce karayazı ilçesine baglı olan köy 1997 yılında köprüköye bağlanmıştırKöyün; vareağe(ağa köyü) ve vara adında iki yaylası bulunmaktaydı fakat vara terkedildi ve şimdi harabe vareağe ise daha önce buraya bağlı iken dönemin ağalarından Hacı Yusuf Dızman tarafından satın alındı köyün mezrası olduOsmanlının son dönemlerinde Ermeni ve Rus saldırılarına uğradı pek çok kişi seferberlik zamanında köyü terk etti daha sonra tekrar köye dönüldüKöyün yaylalarına yakın yerlerde 100 lerce mezar bulunmakta bunlar bizlere savaşın ne kadar çetin geçtiğine dair ipucu vermektedirBir rivayete göre bu mezarların kik ve mıl adında iki aşiretin ermenilerden kaçarken aynı zamanda birbirleriyle savaşı sonucunda ölenlere ait mezarların olduğudur Kültür Köyün gelenek ve görenekleri kürt kültürünü yansıtırAynı zamanda yaz mevsiminde yaylalara çıkma çok kısa döneme kadar devam etmekteydi Coğrafya Erzurum iline 94 km, Köprüköy ilçesine 38 km uzaklıktadırköyde genellikle qurmançi dili konuşulmaktadır aras nehrinin kenarına kurulan ve köyün ortasından geçen ırmak ile erzurumun en yeşil köylerinden biridirtandır kebabı yogurtlu çorbası loru dürmesikadayıf dolması meşhurdur İklim Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 493 1997 493 Ekonomi Köyün Ekonomisi Tarım ve Hayvancılığa dayanırTarım tamamen ihtiyaca göre ve hayvanlara besin elde etmek amaçlı yapılmaktaHayvancılık 10 yıl kadar önce küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığa dayanırken şimdilerde ticari amaçlı alınan büyükbaş hayvancılığına dönmüştürköy işsizlik nedeniye yoğun göç vermiştir kçyün yarısından fazlası İzmir,Bursa,İstanbula dağılmıştır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2004 - MHalis KILBAŞ 1999 - MHalis KILBAŞ 1994 - 1989 - mustafa tüter 1984 mustafa tüter Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak bunun yanı sıra taşımalı eğitimden de yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi vARDIR Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol 3 km hariç asvalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardırAyrıca 2007 de yapılan çalışma ile türkcell şebekesi kurulmuştur2008 KASIM AYINDA YAPILAN ÇALIŞMA İLE TELSİM ŞEBEKESİ DE KURULMUŞTUR BUNUN YANISIRA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ YAPTIĞI ÇALIŞMA SONUCU KÖYÜMÜZE 2008-2009 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞI İTİBARİ İLE UYDU BAĞLANTILI İNTERNET BAĞLANTISI DA KURULMUŞ OLUP AKTİF DURUMDADIR Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
|