Karaciğer Ve Bağırsak Dostu Üzüm |
08-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Karaciğer Ve Bağırsak Dostu ÜzümDr Yaman Sönmez ve Tarihçi Ahmet Almaz hazırladı 04 Haziran 2009 / 10:41 Taze üzüm ve kuru üzüm, bağırsak ağrılarına çok iyi gelir Mide ve karaciğere şifadır Kuru üzüm, böbrek ve mesaneye faydalıdır Taze üzüm bağırsakları uyarır, gaz yapar Beyaz, kırmızı olan, siyah kırmızı olanıyla inceliği, tadı, sertliği ve diğer özellikleri bakımından aynı ise de, beyazı tercih edilir Üzüm toplandıktan sonra iki ya da üç gün bekletilirse, daha iyi olur İÇERİĞİ Üzüm kabuğu, soğuk ve kurudur; hazmı zordur İçi sıcak ve rutubetlidir Onun tohumları kuru ve soğuktur YARARLARI Yararları: Üzüm, dalından koparıldığında yenirse, gaz yapar; fakat kabuğu kuruyana kadar asılan üzüm çok besleyicidir Bu yönüyle üzüm incire benzer; pek az zararlı yöne vardır Çoğunlukla besleyicidir İncirden biraz daha az besleyicidir Olgun üzümün zararı olgun olmayan nispetle daha azdır Eğer o hazmedilirse, absorbe edilmesi (emilmesi), beslemesi zorlaşır Üzümün olugununun besleyici değeri, genellikle onun suyundan fazladır Ancak, onun suyunun nüfuz etmesi (emilmesi) daha hızlıdır BESLENME ORGANLARI Taze üzüm ve kuru üzüm, bağırsak ağrılarına çok iyi gelir Kuru üzüm, böbrek ve mesaneye faydalıdır ve dalından koparılmış üzüm, bağırsaklarda uyarıcı etki yapar Gaz yapıcı özelliği vardır; bütün üzümler mesane için zararlıdır KURU HURMA ÖZELLİKLERİ O, kuru hummadır Hicaz halkı, ona kasb der Neced halkı, ona urk ve yersum derler İÇERİĞİ: Normal kuruluk ve sıcaklıktadır Onun ikinci dereceye yakın sıcaklıkta olduğu söylenir YARARLARI: Onda kabız etki vardırMediyi güçlendirir KARANFİİLAĞIZ KOKUSUNA BİREBİR Çin yöresinde yetişen bir bitkidir Karanfil, bu bitkinin meyvesidir Onun yasemine benzediği, fakat zaman içinde siyahlaştığı söylenir Erkeği, zeytin çekirdeği gibidir; ondan daha uzun ve daha siyah renktedir Erkek nevi, Hindistan adalarındaki bir ağacın altında yetişir Bunun sakızının kuvveti, yenildiğinde 'ilk'inki (zamk) gibidir NİTELİKLERİ: Onun iyi cinsinin caf (kuru tohum) gibi tatlı, çok hoş bir kokusu vardır İÇERİĞİ: Üçüncü derecede sıcak ve kurudur GÜZELLİK: Ağız kokusunu giderir GÖRME: Gözü kuvvetlendirir; gözün perdesine (katarakt) ve körlüğüne iyi gelir BESLENME ORGANLARI: Mideyi ve karaciğeri güçlendirir; gasyana yararlıdır Bugün |
|