Demir Tatlisi - Yöresel Erzurum Yemeği |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Demir Tatlisi - Yöresel Erzurum YemeğiDemir Tatlisi - Yöresel Erzurum Yemeği Tatlıya ismini veren demir kalıba, bu farklılığı yaratan ana unsur demek pek de yanlış olmazBu demir kalıpların en önemli özelliği hiçbir zaman yıkanmamasıKızartma işleminiz bittikten sonra kalıbınızı, sıvıyağ döktüğünüz bir havlu kağıt yardımıyla silerek temizlemek durumundasınız aksi taktirde su değen kalıp hiçbir işe yaramıyor DEMİR TATLISI MALZEMELER: 4 ad yumurta 1 su bardağı dolusu yoğurt 1 tutam tuz Aldığı kadar un (krep hamuru kıvamından daha koyu bir hamur elde edilecek şekilde) Kızartmak için sıvıyağ şerbeti için; 3 su bard toz şeker 2 su bard su 1/4 limon HAZIRLANMASI: 1- Şerbetinizi hazırlayıp bir kenarda soğumaya bırakın 2-Yumurta,yoğurt,tuz ve unu derince bir kaseye koyup iyice çırpınDiğer tarafta kızartma tavanıza bol yağ ilave edip içerisine demir kalıbınızı koyduktan sonra altını yakın Yağ ile demir kalıbınızın aynı anda kızması gerekiyorBir çay kaşığının ucuyla hamurdan kızgın yağa damlatın eğer hemen kabarıyorsa yağınız yeterli kadar kızmış demektir Demir kalıbınızı kızgın yağdan çıkartıp hamurunuza batırın(Hamura batırırken hamurun kalıbın üstüne geçmemesi gerekiyor yoksa hamur kalıbınıza yapışır ve çıkmaz) Sonra hamurlu kalıbınızı hemen kızgın yağa sokunHafifçe demiri sallayarak hamurun kalıptan tavaya düşmesini sağlayın Hamur çok çabuk kızardığı için çok seri hareket etmeniz gerekiyorÇevirme işlemi esnasında kalıbınızı hep kızgın yağın içinde bekletin 3-Tüm hamurunuz bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayınDaha sonra hazırlamış olduğunuz şerbeti kepçe yardımıyla tatlıların üzerinde gezdirinArzuya göre üzerine dövülmüş ceviz veya yeşil fıstık ile servis yapabilirsiniz |
|