|
|
Konu Araçları |
abdülkadirköy, ayancık, bilgi, hakkında, köyü, sinop |
Abdülkadirköy Köyü Hakkında Bilgi Ayancık Sinop |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Abdülkadirköy Köyü Hakkında Bilgi Ayancık SinopAbdülkadirköy Köyü Ayancık resimleri - Abdülkadirköy Köyü Ayancık hakkinda bilgiler Abdülkadirköy, Sinop ilinin Ayancık ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur Kültür [değiştir] Yöresel Yemekleri Kuyu Kebabı: Kuzu veya dananın kuyuda pişirilmesi ile yapılır Panayırların en önemli yemeği olan kuyu kebabını diğer zamanlarda da, özellikle Ayancık'ta yiyebilirsiniz Hamsi Dolma: Hamsinin değişik çeşitleri içinde en önemli yemeğidir Hamsi ayıklanıp, kılçıkları çıkarılarak, sırt üzeri tepsiye dizilir Az pişirilmiş pirinç veya bulgur zeytinyağı ile üzerine dökülür Tekrar hamsiler dizilir Zeytinyağı ve yumurta karıştırılıp üzerine dökülerek fırına verilir Nokul: Kıymalı, üzümlü, yoğurtlu, cevizli olarak özellikle bayram areflerinde yapılan bir börek çeşididir Un, süt, yoğurt, tuz katılarak hamur mayalandıktan sonra oklava ile açılır, içine malzemesi konarak rulo yapılır Üzerine yumurta sürülür, çörekotu serpilerek fırına verilir Keşkek: Bölgenin en taninmis yemeklerinden olan keskek; etli veya etsiz dövülmüs bugday veya dövülmüs misirin kuru fasulye ile pisirilmesiyle yapilan lezzetli bir çorbadir Genellikle hidrellezde yapilir Katlama: Ocakta ve saç üzerinde, açılmış hamurun(yufkadan biraz kalın) av kanadı ile yağlanarak kızartılması ie hazırlanır Yoğurt, ayran veya pekmezle yenir Kulak(Mantı) : Un, su, tuz ve yumurta karıştırılarak sofra üzerinde açılır, kare halinde kesilir, içine kıymalı, soğanlı ve karabiberli olarak hazırlanan malzemesi konulur Köşeleri üstüne gelecek şekilde katlanır Kaynar suya atılarak haşlanır Tepsiye dökülüp, üzerine ceviz, keş serpilir Ayrıca sarımsaklı yoğurtlu da yapılırSon olarak ta üzerine kızdırılmış tereyağı serpilir Çerkez Tavuğu : Sıcak veya soğuk olarak yapılır Yanına mısır unundan yapılan çerkez pastası ilave edilir Kıymalı Pide: Pazar sabahlarının geleneksel pidesidir Açık veya kapalı olarak yapılır Üzerine yumurta kırılır veya sürülür Pide salonlarında da tanınmış Karadeniz pidelerini bulmak mümkün Ayrıca kaşarlı, etli ,pastırmalı ve sucuklu olarak da yapılır Saç Böreği: Normal hamur yapılır ve açılır İçine pirinç, soğan, kıyma, karabiber, ve tuz karıştırılarak hazırlanır Kuyu Kebabı: Kuzu veya dananın kuyuda pişirilmesi ile yapılır Panayırların en önemli yemeği olan kuyu kebabını diğer zamanlarda da, özellikle Ayancık'ta yiyebilirsiniz Hamsi Dolma: Hamsinin değişik çeşitleri içinde en önemli yemeğidir Hamsi ayıklanıp, kılçıkları çıkarılarak, sırt üzeri tepsiye dizilir Az pişirilmiş pirinç veya bulgur zeytinyağı ile üzerine dökülür Tekrar hamsiler dizilir Zeytinyağı ve yumurta karıştırılıp üzerine dökülerek fırına verilir Coğrafya Sinop iline 52 km, Ayancık ilçesine 17 km uzaklıktadır İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 267 1997 240 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2004 - ramazan yıldız 1999 - 1994 - 1989 - 1984 - Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
|