Kirazlık Köyü Ardeşen Rize |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kirazlık Köyü Ardeşen RizeRize İli Köyleri - Kirazlık Köyü Ardeşen- Kirazlık Köyü Hakkında Bilgiler - Kirazlık Köyü Resimleri Rize Bilgiler Nüfus 667 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 53400 Alan Kodu 0464 Yönetim Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi İl Rize İlçe Ardeşen Kirazlık, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün lazca adı; ÇAĞĞİ'dir Köyün adı bir rivayete göre eskiden çok fazla kiraz olurmuş bu yuzden adını kırazlık köyü koymuşlarBu köyde yoboğlu sülalesi yaşar Yoboğlu sülalesi de adını köye ilk olarak yerleşen Yobi Susuni den almıştır yobi susuni ve ogulları çok zengın bır aga imiş ayrıca otorıter olmasıyla dıger koy agalarınında dıkkatrını cekmıs ve bırazda korku salmıstır herkes yobı susuniden cekınırmısama ulu bi insan kımsesızlerın babası imiş herkesın yardımına yetısır kımseyı aç koymazmış vel hasılı kelam çok değerli bi insanmiş bu ulu insan bizim sulalenın en tehlikeli ağalarındanmışşu anda Demirtaş, bozkan efendıoğlu soyatları vardır Daha geniş bilgiyi Kültür Kirazlık köyü eskiden günümüze kadar pek çok konuda diğer köylere örnek davranışlar sergilemiştirMesela bu köyde yardımlaşma çok önemlidirherkes gerek köy işleri için gerek köylünün herhangi bir işi için yardım etmekten çekinmez yardıma koşarBu yardımlaşmalar bayram havası içinde geçer eğlenceli bir hal alırdıİmece sonrası bir yerde toplanıp ortaya büyük bir ateş yakılır şarkı türkü söylenir ve çay içilir Bu yardımlaşma sayesinde ardeşenin en güzel köy yollarından ve ilk yollarından birine sahibtirTabi bu arada güzel köy camisini de unutmamak gerek Düğünlerde ve cenazelerde de laz gelenekleri devam etmekte bu iki önemli olayda da ev sahiplerine yardım edilmekte ve destek olunmaktadır Köyün eğitim seviyesi de çok yüksektirKöyde çok sayıda savcı,hakim,avukat,öğretmen,do ktor,mühendisvs bulunmaktadır Coğrafya Rize iline 66 km, Ardeşen ilçesine 17 km uzaklıktadır İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus [değiştir] Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 667 1997 613 Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2009 - Muzaffer Bozkan 2004 - Hızır Bozkan 1999 - Recep Ali Bozkan 1994 - Mehmet Bozkan 1989 - Mehmet Bozkan 1984 - Altyapı bilgiler Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi dağlardan kaynağını alan Beyazsu(Sarikçe)dirHerkesin kendi evine ait kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
|