Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
düzce, kaynaşlı, köyü, yeşiltepe

Yeşiltepe Köyü Kaynaşlı Düzce

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yeşiltepe Köyü Kaynaşlı Düzce

Düzce İli Köyleri - Yeşiltepe Köyü Kaynaşlı - Yeşiltepe Köyü Hakkında - Yeşiltepe Köyü Tanıtımı - Yeşiltepe Köyü Resimleri

Bilgiler
Nüfus 829 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 81900
Alan Kodu 0380
Yönetim
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
İl Düzce
İlçe Kaynaşlı
Yeşiltepe köyü, Düzce ilinin Kaynaşlı ilçesine bağlı bir köydür Yeşiltepe Köyü, büyük bir kısmı Ordu'nun Ulubey ilçesinden XX yüzyılın başlarından 1970'lere kadar göçmüş insanlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmaktadırKöy genişlemesinde Deliosmanoğulları sülalesinin büyük payı vardır Daha önce köy ormanlık bir alan iken, sonraları aile aile göçler nedeniyle köy genişlemiş ve Karadeniz mesken yerleşmeleri özelliğinde yapılanmıştır Hatta eskiden ormanlık alanın kesilerek yerleşime açılmasından dolayı köye açma köy de denilmektedir

Köyün ekonomik geliri %80 oranında E-5 karayolunda faaliyet gösteren lokanta ve tesislerden geçimini sağlamaktadır İstanbul'u Ankara'ya bağlayan otoyol güzergahında bulunan Bolu Tünelinin açılmasıyla köyde işsizlik sorunları başgöstermeye başlamıştır Eğitim durumu ise son zamanlarda gelişmiş, gençlerin çoğu lise mezunu olma isteğindedir Doğal güzellikleri,temiz havasıyla yaz aylarında dinlenilebilecek çok güzel bir köydür Topukyayla Göleti, Samandere Şelalesi gibi tabii güzellikleri ile bilinir

Tarihi
Köy adını, etrafının yeşillik hatta ormanlık bir alanda kurulu olmasından dolayı almıştır Eskiden Dipsizgöl Köyü´ne bağlı olan Yeşiltepe Köyü daha sonra köy statüsünü almıştır XX yüzyıl başlarından itibaren Ordu ilinin Ulubey ilçesinden göç eden aileler bu köyü oluşturmuşturUlubey topraklarındaki yerleşmeyi geliştirenler Danişmendliler oLmuştur Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu'da kurulan ilk Türk Devletleri Saltuk'lar, Mengüç'ler ve Danişmend'lerdir

Anadolu'nun fethinden sonra da önemli rol oynayan Danişmendliler, 1071-1178 tarihleri arasında Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Kayseri, Malatya çevrelerinde yerleşerek Danişmendli Bey-liği'ni kuran bir Türkmen hanedanıdır Niksar, bu beyliğin ilk yerleşme yeri ve merkeziydi Beyliğin kurucusu Emîr Gazi Danişmend Taylı Bey'diUlubey bölgesi, XIV yüzyılın ortalarından itibaren Hacı Emir Oğulları Beyliği'nin idaresine geçmiştir Hacı Emir Oğulları, XIV yüzyılın ilk yarısında, Mesudiye civarında, Bayram oğlu Hacı Emir adında bir Bey tarafından kurulan yerli bir Beyliktir Bayram Bey, bu yöreye yerleşen Oğuz Türklerinin Çepni BoyundandıOsmanlı zamanında ilçenin en kalabalık köyü Kızılin köyüdür Tamamı müslüman Türklerdir Ulubeyin ve ordunun tamamı Türkdür

Kültür
Köy halkı gelenek ve göreneklerini devam ettirmektedir Genellikle Karadeniz kültürü hakimdir Genel Türk gelenek ve göreneklerinin bir çoğu bu köy halkında hala yaşatılmaktadır Yemek kültürü olarak da Karadeniz ağırlıklı bir çeşit vardır en başta kara lahana yani karapancar ,lahana turşusu dur

Eğitim
Köyde iki tane ilköğretim okulu bulunmaktadır Bu iki ilköğretim Okulun da 12ve 3sınıflar bulunmaktadırHer okulun tek öğretmeni mevcuttur Özellikle Çaykara Mahallesi'nde bulunan Yeşiltepe 2 İlköğretim Okulu efsane Öğretmenleri Muzaffer Erdoğan zamanında köyün gelişimine çok katkıda bulunmuştur Okul haricinde müştemilatı bulunmayan okula yeni ekler yapılmıştır Bu eklerde biçki, dikiş,nakış kursları halen düzenlenmektedirMuzaffer Erdoğan'ın öğretmenliği zamanında üniversiteyi okuyan öğrenciler çıkmış ve köye kültürel katkılar yapmışlardırMuzaffer Erdoğan daha sonra Bolu'ya tayin olmuştur Öğretmen Muzaffer Erdoğan 2009 yılında Bolu 100Yıl ilköğretim Okulu'ndan 32 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olmuşturEmekli olmadan önce 5 yıl boyunca okuttuğu sınıf Bolu'nun en iyi sınıfı olarak kabul edilmiştiAdı ise EFSANE SINIF 5/A olarak geçer

Coğrafya
Düzce iline 27 km, Kaynaşlı ilçesine 9 km uzaklıktadır Bolu Dağı geçişinde bulunmaktadır Azda olsa hayvancılık yapılmaktadır Fındık yetiştiriciliği yaygındır Köyün bazı kesimleri heyelan tehlikesi altındadır Engebeli bir arazi yapısı vardır Yerlesim düzeni karadeniz,deki gibi daginik degildir

İklim
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir yılın büyük bölümünde yağışlı ve sisli hava görülür Kış mevsimi sert geçmektedir

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 829
1997 801

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Köyde ayrıca Yunus İplik Fabrikası´da mevcuttur Köydeki bu fabrikada genc kizlarimiz cehizlerini tamamlamak Ve ailelerine azda olsa yardim etmek icin calismaktadirlar son dönemlerde tavuk sektörünün gelişmesiyle canlı tavuk yüklemeciliği yapılmaktadır

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

(1979- 1984) Mehmet Kuran
(1984- 1999) Keramettin Say
(1999- 2004) Kemal Güven
(2004- 2009) Enver Say
(2009- 2014) Enver Say
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com