Sorkun Köyü Dörtdivan Bolu |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sorkun Köyü Dörtdivan BoluBolu İli Köyleri - Sorkun Köyü Dörtdivan - Sorkun Köyü Hakkında - Sorkun Köyü Tanıtımı - Sorkun Köyü Resimleri Bilgiler Nüfus 149 [1] (2000) Koordinatlar Posta Kodu 14910 Alan Kodu 0374 Yönetim Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi İl Bolu İlçe Dörtdivan Sorkun, Bolu ilinin Dörtdivan ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Sorkun Köyü,Bolu vilayetinin Dörtdivan ilçesine bağlı,ilçeden yaklaşık 4 km mesafede, 2 mahalleden oluşan anadolumuzun şirin bir köyüdür Rakım : 1173 metre Enlem-Boylam : 32° 2' 60 E / 40° 40' 60 N Nüfus : Bayır mahallesinde 6 hane öte mahallede yaklaşık 25 hane devamlı ikamet etmektedir, 2007 yılı sonu itibarı ile Adrese Dayalı Nüfus Sistemiyle Sorkun Köyümüzün Nüfusu 81 ERKEK 98 KADIN olmak üzere TOPLAM 179'dur Geçim Kaynakları : Tarım ve hayvancılık,son yıllarda özelikle tavuk üretim çiftlikleri ve büyükbaş hayvan üretim çiftliklerine yöneliş ivme göstermektedir Muhtar İki mahalle tek muhtarlıkla idare edilmekte olup köyümüzün muhtarlık vazifesini şu an İsmail Aslantaş Bey yapmaktadır İki mahalle arasından geçen Sorkun Deresi Ulusu’yla nihayetlenmektedirSorkun Deresi kaynağını Aşağı Mandra altındaki Gökçe Pınar’dan almaktadırSon yıllardaki kuraklık nedeniyle deremiz kuruma derecesine gelmiştir Köyümüz su ihtiyacını Kollu Dağ eteğinde Tek Kavak mevkiinde bulunan menbaadan almakta idiYeni bir proje ile Bıçkı yamacındaki menbaanın buz gibi suyu köyün kullanımına sunuldu Not: Sorkun Köyü Yeni İçme Suyu Projesi bitmiş olup açılış töreni 10 Aralık 2006 tarihinde yapılmıştırBugünlerde evlere dağıtım işlemleri yürütülmektedir Köyümüze hayırlı olsun Köy ahalisinin çoğunluğu büyük şehirlere göç etmiş olup,özellikle inşaat sektöründe çalışmaktadırTicaretle uğraşanların sayısı da oldukça fazladır Dini bayramlarımızda köyümüz şenlenmekte,eski günler yad edilmektedirEvler tek tek dolaşılıp bayramlaşma geleneği devam etmektedirİki mahalle sırasıyla birbirine yemek ziyafeti çekmektedir Son zamanlarda köye yöneliş başlamış olup,özellikle emekli konumuna gelmiş ve maddi durumu iyi olan köy halkımız köye betonarme evler yaparak veya evlerini restore ederek buralara sahip çıkma ve buralarda yaşama arzusunu ortaya koymuştur Hayırsever köy halkı camilerimize ayrı bir alaka göstermektedir,bayır mahallesinin minaresi yeniden inşaa edilip cami içi de restore edilmiştir Sorkun Köyü’nün tek ilkokulu bayır mahallesinde 1966 senesinde inşaa edilmiş olup 2000 li yıllara kadar iki mahalleye de hizmet vermiştir,nüfusun azalmasıyla birlikte merkezi eğitim programı dahilinde hizmetine ara vermiştirOkul servis arabaları Sorkun Köyü ve çevre köylerin çocuklarını ilçeye götürüp getirmektedir Köy halkının tarihi Oğuz Türkleri’nin Kayı Boyu’na dayanmaktadırAlparslan’ın Anadoluya girmesiyle birlikte Türk boylarından 1 milyon kişinin Anadoluya yerleştirildiği tarihçiler tarafindan rivayet edilirDörtdivan ve çevresine Oğuz Türkleri’nin Kayı Boyları’nın yerleştiğini tarih kitaplarından biliyoruzZaten köy halkının giyim kuşamından,konuşma diyaleğinden,köy ve sülale isimlerinden bunu anlamak mümkündürÖrneğin Durakgil,Koca Durak,Gocaaşa (Koca Ayşe) gibi sülale isimleri ve Adakınık,Çardak gibi köy isimleri Sorkun Köyü'nün Aşağı Mandra diğer adıyla Tabakgilin Mandrası ve de Yukarı Mandra diğer adıyla Durakgil Mandrası olmak üzere iki mandrası mevcuttur Göl Yaylası ya da Yayla olarak adlandırılan bir adet yaylası,biri Bıçkı diğeri de Aladağ olarak adlandırılan iki adet de aladağı mevcuttur Bıçkı yamacında bulunan Saçlık Tepesi Bolu’nun da en yüksek tepelerinden biridirTahmini yüksekliği 2200 metredir Coğrafya Bolu iline 50 km, Dörtdivan ilçesine 5 km uzaklıktadır İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 149 1997 200 Ekonomi Tarım ve hayvancılık,son yıllarda özelikle tavuk üretim çiftlikleri ve büyükbaş hayvan üretim çiftliklerine yöneliş ivme göstermektedir dayalıdır Muhtarlık İki mahalle tek muhtarlıkla idare edilmekte olup köyümüzün muhtarlık vazifesini şu an İsmail Aslantaş Bey yapmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2004 - 1999 - 1994 - 1989 - 1984 - Altyapı bilgileri Sorkun Köyü’nün tek ilkokulu bayır mahallesinde 1966 senesinde inşaa edilmiş olup 2000 li yıllara kadar iki mahalleye de hizmet vermiştir,nüfusun azalmasıyla birlikte merkezi eğitim programı dahilinde hizmetine ara vermiştirOkul servis arabaları Sorkun Köyü ve çevre köylerin çocuklarını ilçeye götürüp getirmektedir Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi2007 yılında yaylalardan getirilen buz gibi suyla birlikte evlere çekilen su bağlantı kanallarıyla giderilmiştir kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
|