Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
malum, olan, vefatı, şiblî’nin

Şiblî’Nin Malûm Olan Vefatı

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şiblî’Nin Malûm Olan Vefatı



Şiblî’nin Malûm Olan Vefatı


Bağdat’ta yaşamış büyük velilerden Ebu Bekir Şiblî Hazretleri (ö334/945), Malikî mezhebine mensup alim sufilerdendi Zamanında İbn Beşşar namında etkili biri vardı Halkın Şiblî ile buluşup konuşmasını engellemeye çalışırdı Bir gün Şiblî Hazretleri’ni imtihan için yanına gelen İbn Beşşar ona sordu:

– Söyle bakayım, beş deveden ne kadar zekât gerekir?

Şiblî Hazretleri bir şey söylemeden sükût etti Öbürü ısrar edince:

– Beş deve karşılığında şer’an vacip olan zekât -size göre- bir koyundur Fakat bize göre doğru olanı yolunda hepsinin verilmesidir, dedi

– Bu hususta delil olarak uyduğun bir rehberin var mı?

– Var elbette Rehberim Ebu Bekir Sıddîk ra Hazretleri’dir O bütün malını yolunda ortaya koymuştu da, Rasulullah sav ona ailesine ne bıraktığını sorunca: “ ve Rasulü’nü bıraktım” demişti

Bu sözleri duyan İbn Beşşar dönüp gitmiş ve bundan sonra kimsenin Şiblî Hazretleri’yle görüşmesine karışmamıştır

Şiblî Hazretleri ömrünün son günlerinde hasta iken, cuma günü hastalığı biraz hafifleyince, hizmetinde bulunan Bükeyr Dineverî ile camiye gitmeyi arzulamıştı Onun desteğinde camiye doğru yürürlerken karşıdan gelen birisiyle karşılaşmışlar Şiblî Hazretleri arkadaşına:

– Bükeyr! Yarın şu şahısla benim bir işim olacak, demiş

Sonra gitmişler ve namazı kılıp dönmüşler Ebu Bekir Şiblî Hazretleri o gün biraz yemek yemiş ve gecesinde vefat etmişti “Falan yerde cenaze yıkayan salih bir adam var” demişler ve sabah erkenden yol gösterip Bükeyr’i oraya göndermişler Adam yavaşça kapıyı çalıp selam verince içeriden, “Şiblî mi öldü?” diye sorulmuş Bükeyr, evet cevabını verdikten sonra evden çıkan şahsın dünkü şahıs olduğunu görmüş Şaşkın bir ifadeyle “lâ ilâhe illallah” deyince adam da: “Lâ ilâhe illallah, neden bu şaşkınlık?” demiş Bükeyr merakla sormuş:

– Dün seninle karşılaştığımız sırada Şiblî bana “yarın şu şahısla benim bir işim olacak” demişti hakkı için söyle, Şiblî’nin öldüğü sana nereden malum oldu?

– Hey gafil! Bugün benimle bir işi olacağı Şiblî’ye nereden malum olmuştu? (Bana da öyle malum oldu) cevabını almış


*Abdülvehhab eş-Şa’ranî, et-Tabakâtü’l-Kübra (Beyrut 1997), s 150; Tarihu Bağdad, 14/398; Tabakâtü’l-Evliya, s 212


Semerkand Dergisi'nden alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.