![]() |
Kur’Ân-İ Kerim Okurken Nelere Dikkat Etmeliyiz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur’Ân-İ Kerim Okurken Nelere Dikkat EtmeliyizKur’ân-ı Kerim’i okuma âdâbını şöyle sıralamak mümkündür: 1- Kur’ân’ı mümkün mertebe yüzünden okumalıdır ![]() ![]() Peygamber Efendimiz (asm): “Gözlerinize ibadetten nasibini veriniz” buyurmuştu ![]() “Gözlerin nasibi nedir yâ Resûlallah?” dediler ![]() “Mushaf’a bakmak, âyetleri üzerinde tefekkür etmek ve inceliklerinden ibret almaktır” buyurdu ![]() 2- Kur’ân-ı Kerim’i derin bir tefekkür içinde okumak ve okurken kendimizi Allah’a muhatap bilmek ![]() İbn-i Mes’ud (ra) anlatıyor: Resûlullah (asm) bana hitaben: “Bana Kur’ân oku!” buyurdu ![]() “Yâ Resûlallah! Kur’ân sana indirildiği halde, sana Kur’ân’ı ben mi okuyacağım?” dedim ![]() Allah Resûlü (asm): “Ben Kur’ân’ı kendimden başka birisinden dinlemeyi hakikaten severim” buyurdu ![]() ![]() “Şimdilik yeter!” buyurdu ![]() ![]() 3-Kur’ân’ı huşû ve ürperti içinde okumak, dinlemek ve onu anlamak için susarak tüm dikkatlerimizi ona vermek ![]() ![]() 4- Kur’ân’ı abdestli olarak okumak ![]() 5- Kur’ân’ı sesli veya sessiz okuyabiliriz; ama onu muhakkak dilimizle okumalıyız ![]() ![]() ![]() 6- Kur’ân’ı, gereği ile amel etmek için okumak ![]() ![]() 7- Kur’ân’ı isteyerek ve sırf Allah rızâsı için okumak ![]() ![]() ![]() ![]() 8- Kur’ân’ı ücretle okumamalı ve ücretle okutmamalıdır ![]() ![]() 9- Kur’ân’ı mümkün mertebe güzel sesle okumalıdır ![]() ![]() 10- Kur’ân’dan ezberimizde bulunan âyet ve sûreleri unutmamak için belirli aralıklarla tekrar etmeyi ihmal etmemeliyiz ![]() Özetlemek gerekirse; Kur’ân’a hiçbir yöneliş ve hiçbir teveccüh istifâdesiz ve feyizsiz kalmaz ![]() ![]() ![]() Cenâb-ı Hak içinde bulunduğumuz aylarda yeryüzüne indirdiği sonsuz rahmet hürmetine, cümle ehl-i îmânın ve bizim Kur’ân’ın feyzinden ve istifâdesinden hissemizi ziyâde kılsın ![]() ![]() Dipnot: 1- Umdetü’l-Kârî, 9/336; 2- Nisâ Sûresi, 4/41; 3- R ![]() 4- A’râf Sûresi, 7/204; 5- Ebû Dâvûd, 1/305; 6- Buhârî, 6/115; 7- Buhârî, 6/114; 8- Ahmed bin Hanbel, Müsned, 3/428; 9- Nesâî, 2/139; 10- Mesnevî-i Nûriye, s ![]() |
![]() |
![]() |
|