Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
allahin, birer, emaneti, gençlere, yaşlilar

Yaşlilar,Gençlere Allah'in Birer Emaneti

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

YAŞLILAR,GENÇLERE ALLAH'IN BİRER EMANETİ

İnsanın yanında bulunan gerek ebeveyni ve gerekse diğer yakını olan ihtiyarlar, Allâh’ın ona birer emânetidir

Onun için birer imtihan vâsıtası, rızkının genişleme sebebidir

Kezâ, bir takım belâ ve musîbetlerin def‘ine vesîledir

O bakımdan bu mübârek ihtiyarların varlıklarıyla sıkılmak, ölümlerini arzu etmek çok büyük bir vicdansızlık ve pek büyük bir vebâldir Hele hele kendilerini evlâtlarının hayatına fedâ eden anne ve babanın ölümlerini arzu etmenin, onlardan kurtulmaya çalışmanın çirkinliği, aklı başında hiçbir insana yakışmayacak şekilde âşikârdır

Zira yaşlıların ölümünü arzulayan her genç de, şayet ömrü varsa, mutlaka ihtiyarlayacaktır Dolayısıyla, “Her amel kendi cinsinden bir şeyle karşılık görür” kâidesi gereğince, anne-baba başta olmak üzere, hiç şüphesiz yaşlılara hürmet etmeyene, evlâdı da, diğer gençler de hürmet etmeyecektir Buna mukabil anne-baba ve sair ihtiyarlara hürmet edip hizmet veren kimse de, ihtiyarlığında mutlaka bunun karşılığını görecektir Nitekim, Sevgili Peygamberimiz (sav) Efendimiz bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar:

“Herhangi bir genç, yaşından dolayı bir ihtiyara hürmet ederse, Hazret-i ALLAH da, yaşlılığında ona hizmet edecek kimseler halk eder” (Riyâzu’s-Sâlihîn, 1, 391)

Binâenaleyh, büyüklerine saygı göstermeyen, yaşlı-düşkün ve bakıma muhtaç olanlarla ilgilenmeyen kişiler, ALLAH indinde de, cemiyet nezdinde de mes‘ûliyetten kurtulamazlar Şefkat ve merhametten mahrûm olan bu kimseler, ayrıca uhrevî cezâ ve azâba da dûçâr olacaklardır

İşte hem insanlık, hem de Müslümanlığın îcâbı şudur ki;

- Yaşlılara saygı göstermeli, yufka yüreklerini rencide etmemeli…

- Yaşlılıktan dolayı vukû bulacak birtakım hata ve muvâzenesizlikleri musâmaha ile karşılamalı…

- Onları birer emânet olarak kabul edip haklarına riâyetkâr olmalıdır

Böyle davranan, böyle düşünen âilelerde ve cemiyetlerde huzur olur, hayır ve bereket bulunur Nitekim Resûlüllah Efendimiz buyurmuşlardır ki:

“Düşkünleri görüp gözetiniz; zira siz, ancak düşkünleriniz sayesinde yardım görür ve rızıklandırılırsınız” (R Sâlihîn, 1, 314) Bir başka rivâyette ise, “Beli bükülmüş ihtiyarlar, süt emen bebekler ve otlayan hayvanlar olmasa idi, başınıza büyük azap gelecek ve sel gibi belâlar akacaktı” (Keşfü’l-Hafâ 2, 212)

Ne mutlu Müslüman olarak saçı-sakalı ağaran, beli kamburlaşıp ihtiyarlayan insanlara Ve ne mutlu, yaşlılarının kadr u kıymetini bilip hukûkuna riâyet ederek onlara saygı ve sevgi ile muâmele eden gençlere

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

kardeşim emegine saglık gercekten yararlı olucaktır inşaALLAH gercekten bu devırde en hasssa konulardandırne esler ne cocuklar ne kardeşler var annelerimize babalarımız dedelerimize ellerini uzatmayan yaslı diye (tovbe hasa) onlardan utanan ihityaclarını karsılaken minnetle yapanrabbim vicdan merhamet ihsan eylesin inşaALLAH annelerimize babalarımıza hepsine faydalı olanlardan olalım selametle kalınız

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Selamün Aleyküm Değerli Kardeşlerim

Bu konuyu açmamdaki amaç hem unuttuğumuz vazifelerimiz hatırlatmak hemde kendi içinde bulunduğum duruma binaen aslında kendime ders vermek

yaşlı bir babaannem var dedem vefat ettiğinden beri baktığım yanlız kalıyorum onunla her işini ben görüyorum denilebilir

kenisi hayattan biraz kopmuş herşey ona acı herişey onun için bitmiş umutsuz belki şikayet olacak ama birazda şükretmeyi unutmuş

hergün aramızda farklı diyaloglar geçiyor:

babaannem -benim sonum kara topraktıryok yok ben hiç iyi değilim sabaha çıkmam

mabet_bekcisi -babaanne kimin sonu değil ki kara toprak belki ben senden önce kavuşacağım onunla (ama beni hiç dinlemez)

aslında şunu da demeliyim ki belki bende sürekli onunla yaşamaktan biraz köreldim hayata biraz kör bakıyorum bununda farkındayım ama gününüz hayattan umudu kalmamış bir yaşlıyla geçtiğini düşünün e o zaman çok doğal eğil mi

gel gelelim benim dayanma gücüme burda herşeyi açık açık yazmak istiyorum vijdan azabımı belki içimin ferahlığını

beni bunaltmıyor değil babaaannem mesela sabah uykularım yok artık hergün ismim belkide yüzlerce kez zikreiliyor babaannem tarafından ve her birinin ardından bir istek

-bacaklarımı yukarı kalır

-gel beni yatır

-bana su ver

-gel beni kalır

-camı aç

-gel camı kapa

-duş almam gerek

bunun gibi birçok şey

yapmaktan gocunmuyorum çaresizliği karşısında eziliyor belki sesimi çıkaramıyorumsayamadığım biçok şey daha var aslında ve bazen şeytan yanıma geliyor okşuyor sinirimi ve ben kendimi tutamayıp onun bir yanlışında parlıyorum ona sesim yükseliyor ve sesimin sakinleştiği an vizdan azabının başladığı dakikalarSonra gidip onun duyamayacağı bir yerde hırçkra hıçkıra ağlıyorum

Hikayem uzun arkadaşlar ama kısaltırsak ALLAH CC dan dayanma gücü istemeli ve sabırlı olmalıyızhepimizin yakınında yaşlı insanlar vardırhataları olabilir yetişemediğinde mecbur yapılan hatalar hoş görüp birgün bizimde öyle olabileceğimizi düşünüp karşımızdakilerin bize nasıl davranacağını hayal edip sabretmek

genciz ama ALLAH CC ömür verirse yaşlanacağız bunu düşünerek onlara sahip çıkalım

selam ve dua ile

MABET_BEKCİSİ

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

aylin26´isimli üyeden Alıntı

kardeşim emegine saglık gercekten yararlı olucaktır inşaALLAH gercekten bu devırde en hasssa konulardandırne esler ne cocuklar ne kardeşler var annelerimize babalarımız dedelerimize ellerini uzatmayan yaslı diye (tovbe hasa) onlardan utanan ihityaclarını karsılaken minnetle yapanrabbim vicdan merhamet ihsan eylesin inşaALLAH annelerimize babalarımıza hepsine faydalı olanlardan olalım selametle kalınız

amin amin amin

güzel kardeşim ALLAH CC razı olsungerçekten çok hassas bir konu

RABBİM hayırlı evlat ,torun ve hayırlı yaşlılardan olmayı nasip eylesin

selam ve dua ile

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

seşamun aleykum güzel kardeşim
önemli bir konuya deginmişsiniz mevla razı olsun onlara birer emenet gözüyle bakmak sonunda hak rızasını ummak büyük bir mutluluk olsa gerekbir gün bizlerde aynı durumda olacagız belki daha elden ayaktan düşüp daha fazla bakıma muhtaç olacagız bu gençlik bizde baki kalmayacakhamdolsun sizde bu şuurdasınız ne güzel
herkese nasip olmaz iyilik yapmak hak rızasını umarak biri iş yapmak rabbim ecrinizi iki cihandada nasip etsin inşaALLAH
rabbim size sabır versin
rabbimize emanet olunuz kardeşim
selam ve dua ile

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi

aminenur´isimli üyeden Alıntı

seşamun aleykum güzel kardeşim
önemli bir konuya deginmişsiniz mevla razı olsun onlara birer emenet gözüyle bakmak sonunda hak rızasını ummak büyük bir mutluluk olsa gerekbir gün bizlerde aynı durumda olacagız belki daha elden ayaktan düşüp daha fazla bakıma muhtaç olacagız bu gençlik bizde baki kalmayacakhamdolsun sizde bu şuurdasınız ne güzel
herkese nasip olmaz iyilik yapmak hak rızasını umarak biri iş yapmak rabbim ecrinizi iki cihandada nasip etsin inşaALLAH
rabbim size sabır versin
rabbimize emanet olunuz kardeşim
selam ve dua ile

amin amin amin

güzel kardeşim ALLAH CC razı olsun

evet gençlik baki eğil hepimiz görüyoruz ömür çok kısa ve biz pişman olacağımız şeyler yaapmayalım ALLAH ın izniyle

selam ve dua ile

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com