|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
iletişiminin, olmaz, olmazsa, sevgi, üç ssi |
![]() |
Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;Si |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;Si![]() Sevgi iletişiminin olmazsa olmaz "üç s"si 1- Sevgi ve saygı: Sevgi, Bir kalbin diğerine sımsıkı ve sıcacık bağlanmasıdır ![]() ![]() ![]() Eşinize karşı içinizde ciddi ve samimi bir sevgi varsa ge*çinmeniz, anlaşmanız, uyuşmanız kolay demektir ![]() ![]() ![]() Sevgi, gönülleri bağlamaya yeter ![]() ![]() Sevgi, evliliğin olmazsa olmaz şartıdır ![]() ![]() ![]() Ünlü bir psikolog olan Dr ![]() ![]() Evliliğin birinci kanunu, eşinin şahsiyetine saygı göstermektir Onun zaaflarına, onun büyüklüklerine, onun dinine, sanat temayülüne, onun hayata, harekete, işe ve oyuna olan,ihtiyaçlarına karşı saygı göstermek ![]() ![]() ![]() Bu saygı, sevgiden bağımsız ve ayrı bir şey değildir; tam aksine, gerçekten var olan sevginin çok güzel bir yansımasıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;SiEfendi'mizin (a ![]() ![]() ![]() Mesela Hz ![]() ![]() ![]() "Bir defasında, Efendi'miz (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Efendi'miz, 'Atın kanadı olur mu?' diye sorunca da şu il*ginç cevabı verir: " 'Sen Hz ![]() "Bu cevap, Güzeller Güzeli'ni çok güldürür ![]() ![]() ![]() ![]() Efendi'miz, Hz ![]() ![]() Bazen Hz ![]() ![]() Bazı bayramlarda, ona Habeşîlerin oyunlarını seyrettirir Hem de "Artık yeter" deyinceye kadar, bu temaşaya müsaade eder ![]() Akşamları, hanımlarına neşeli ve ibretli kıssalar anlatır, Güzeller Güzeli, eşlerine hem şaka yapar hem de onların şa*kalaşmalarına müsaade eder, bu hususta onları teşvik eder: "Bir gün, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ortaya çıkan manzaraya Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzeller Güzeli, Hz ![]() ![]() ![]() Yine Hz ![]() ![]() "Hz ![]() ![]() ![]() "Evet, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " 'İçecek bir şey istediği olur, getirince ondan önce benim içmem için bana yemin verirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendi'mizin bu ve benzeri davranışlarından anlıyoruz ki eşe sevgi göstermenin bin bir türlü yolu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca sevgi gösterirken saygıyı da elden bırakmayanlar, eşinin en çok beğendiği ve arzuladığı tarzlarda gösterir mu*habbetini ![]() Anlamak ve sevmek, birbirine en yakın iki kelimedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırtına, kırar döker; ama daima, sükûnetle neticelenir ![]() Şiddetli bir atışmadan sonra evdeki barış havası ne kadar tatlıdır!Eğer karı-koca arasında aşılmaz bir uçurum açan kötü sözler söylenmemişse kendiliğinden bir yumuşak hava eser ![]() ![]() ![]() ![]() Sevmek, anlamaktır; zira seven, sevdiğinin hâli ile hallenir ![]() ![]() ![]() Şunu da unutmamak lazım ki sevgi, gücünü kaynağından almalı, Sahibine, Yaratıcısına bağlanmalıdır ![]() Böylece sevgiye maneviyat, ruh ve kutsallık katılır, yücelik kazandırılır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;Si2- Sabır: "Sabır imanın yarısıdır" buyurur Efendi'miz ![]() ![]() ![]() Hele de öfkenin, kızgınlığın, hiddetin ilk anında sabrı ku*şanmak çok önemlidir ![]() ![]() Zor ve dar anlarımızda sabır ilticagâhımız olacak, bizi sakinleştirecek ve yanlışlardan koruyacaktır ![]() Sabırsızlar, hep pişman olmuşlardır ![]() ![]() Birçok insan, hiddetini sabırla söndüremediği için aile ya*pısında onulmaz yaralar açmış, hatta bu kutsal kurumu bü*tünüyle tahrip edip yıkmıştır ![]() Sabır, kişinin olgunluğunu gösteren en önemli özelliktir ![]() ![]() ![]() Sabır, aile hayatının temel ihtiyacıdır ![]() İki ayrı ve bambaşka insanı bir arada mutlu etmek için sabır gerekir ![]() Kısaca seven, sabreder ![]() Hem sevdiğini söyleyen hem de eşinin bazı hâllerine sab*retmeyen, çelişkili davranmıyor mu sizce? Eşinden gelen huysuzluğa sabır konusunda da Efendi'miz eşsiz bir örnektir ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak bütün bu olumsuzlukları büyük bir sabır ve olgun*lukla karşıladı Efendi'miz ![]() ![]() ![]() ![]() Efendi'miz (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzeller Güzeli, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Eşinin gösterdiği bu şiddetli kıskançlığı çok tabiî ve sıra*dan bir hâl olarak değerlendirdi ![]() ![]() Efendiler Efendisi'nin bu hâli bize açıkça gösteriyor ki sev*gisinde saygı, saygısında sevgi olan, eşinin huysuzluğunu da hoş görür ve sabırla karşılar ![]() Bu hâlleri kadın psikolojisinin tabii bir tezahürü olarak görüp sabretti; âdeta gülüp geçti ![]() Sahabe de hanımlarıyla tartışıyordu ![]() ![]() ![]() " 'Ey Allah'ın Resul'ü, bizi bilirsin; biz Kureyşliler, kadınla*ra hâkim kimselerdik; sonra Medine'ye geldik ![]() ![]() ![]() " 'Bir gün hanımıma öfkelenmiştim, bana mırıldanıp karşı*lık vermez mi! Bunu doğru bulmayıp azarladım ![]() ![]() ![]() " 'Hafsa'ya (Hz ![]() ![]() " 'Evet, hiçbirimiz, o gün geceye kadar yanına uğramayız, dedi ![]() " 'Sizden kim böyle yaparsa büyük zarar eder, hüsrana uğ*rar ![]() ![]() " 'Ben böyle deyince Resulullah (a ![]() ![]() ![]() ![]() " 'Hafsa'ya dedim ki sakın Resulullah'a karşılık verip mı*rıldanma ve ondan bir kısım isteklerde bulunma ![]() ![]() "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzeller Güzeli'nin eşlerine gösterdiği sabır, bütün evli erkeklere eşsiz bir örnek olduğu gibi Hz ![]() ![]() ![]() Efendi'mizin sabır abidesi olduğunu gösteren başka bir olay da şöyledir: "Bir gün Ebu Bekir (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Odaya girer girmez, tokatlamak üzere Aişe'yi yakaladı ![]() ![]() "Ebu Bekir, öfkeli bir hâlde dışarıya çıktı ![]() "Bunun üzerine, Resulullah, (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Birkaç gün sonra tekrar gelen Hz ![]() ![]() "Resulullah da 'Ettik, ettik!" diye cevapladı ![]() Böylece Hz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;SiSevgi ve sabırda öncelik Yıllar önce sevgi konulu verdiğim bir seminerde bir buçuk saat konuşmuştum ![]() "Hocam, sürekli sevgi dediniz, sevgisiz olmaz, dediniz ![]() ![]() "Ben bu yaşıma kadar ne sevdim ne de sevildim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben bu sözlere çok şaşırmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() Telefonunu ve adresini aldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kafamda uçuşan bu sorularla, gömlekçi Mahmut Bey'e ulaştım ![]() ![]() "Bu nasıl sevgisiz adam ki beni böylesine kibar, efendice, sevecen karşılıyor?" Hoşbeşten sonra bana çay da ısmarladı ![]() ![]() ![]() Beklediğimin tam tersine, Mahmut müşterisine çok kibar, çok yumuşak davranıyordu ![]() ![]() ![]() Müşterinin her yeni talebi beni korkutuyordu; çünkü sev*giye inanmayan Mahmut Efendi birden parlayabilirdi ![]() ![]() Ama o an yanıldığımı anladım ![]() ![]() ![]() "Çok memnun oldum efendim, yine beklerim; haftaya yenli çeşitlerimiz gelecek" diyor, adamı kapıya kadar sempatik tavırlarla uğurluyordu ![]() Benim bile sabrım taşmışken gömlekçi Mahmut'un sabrına hayran kalmıştım ![]() ![]() ![]() O gömlekleri tek tek kutularına yerleştirirken ben dedim ki: "Mahmut Bey, bir daha, 'ben sevgi nedir?' bilmem deme!" "Ne sevdim ne sevildim cümlesini de ağzına alma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Adamı çok güzel karşıladın, sevecen ve dost tavırlarla da uğurladın ![]() ![]() "Eğer sen bu sabrı ve sevgiyi evde eşine gösteriyorsan ka*dın melek olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ama Hocam, evdekiler müşteri mi? Dükkânda ister istemez böyle davranıyoruz ![]() ![]() "Çok güzel söyledin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Evde de ailen var, eşin ve çocukların ![]() ![]() ![]() "Sana göre, müşteri mi daha önemli, eşin ve çocukların mı?" "Tabii ki eşim ve çocuklarım daha önemli ![]() "Peki, öyleyse daha çok önemsediğin ailene, müşterine gösterdiğin ilgiyi, sevgiyi ve sabrı göstermiyorsun? Bunda bir yanlışlık yok mu sence? "Sen ki evinde sevgi olmadığını söylüyorsun ![]() "Üstelik evde göstereceğin sevginin, ilginin, sabrın sana kazandıracakları, müşterinin kazandıracaklarıyla kıyaslana*mayacak kadar çok ve değerlidir ![]() "Hocam, aslında çok haklı konuşuyorsunuz ![]() "Madem haklıyım, bu haklılığımı eyleme dökerek uygu*lamaya koyup göstermeni bekleyeceğim senden ![]() ![]() ![]() "Hocam, bu iş evde biraz zor olur ![]() "Haklısın, başlangıçta biraz zor olur; ama kısa bir süre içinde hem kolaylaşır hem de ektiğin sevgi tohumlarının nasıl ortamı mutluluğun rengine boyadığını görürsün ve artık bu mutluluk vesilesinden asla ayrı kalamaz, hiç başka türlü dav*ranamazsın ![]() ![]() ![]() "Yani denemeye değer diyorsunuz ![]() ![]() ![]() "Hem de nasıl! Ancak ben, 'Hayırlı işlerde acele ediniz' di*yen Efendi'mize uymanı istiyorum ![]() "Anlıyorum hocam, inşallah hemen bu akşam, eve, sizin tabirinizle, sadece gövdemle değil, gönlümle de gideceğim ![]() ![]() ![]() 'Ve o evden sevgi dolu bir gönülle çıkacaksın ![]() ![]() ![]() ![]() "Evde eşini ve çocuklarını mutlu eden, iş yerinde de mesai arkadaşlarını ve müşterilerini sevindirir ![]() O gün bu gün, gömlekçi Mahmut, hem evinde hem de dükkânında çok mutlu ve çok başarılıdır ![]() Eşini mutlu edemeyen, müşterisini mutlu etmekle mutlu olamaz ![]() Dışarıda ve iş yerinde kibar ve beyefendi olan, evde kaba, kırıcı ve sabırsız olmamalıdır ![]() ![]() Evde kaba, dışarıda kibar olan, olgun bir insan sayılamaz ![]() "Sizin en hayırlınız, eşine ve çocuklarına hayırlı olanınızdır ![]() ![]() Hepimizin görevi, en hayırlı olana benzemek değil midir? Öyleyse eşimize ve çocuklarımıza hayrımızı, faydamızı, iyiliğimizi her gün biraz daha artırmak, en temel görevimiz olmalıdır ![]() Bu konu üzerinde fazlaca durmamın sebebi, yıllardır aldı*ğım yoğun şikâyetlerdir ![]() "Dışarıda çok ince nazik, sevecen, eve girince tam tersine kaba, katı; hatta kırmaktan zevk alan bir canavar ![]() ![]() ![]() Böyle bir tavrın, sizce haklı, gerekli ve geçerli bir sebebi olabilir mi? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;Si3- Sadakat: Sevgi, saygı ve sabır, netice itibariyle insanı sadık yapar ![]() ![]() ![]() ![]() Sadakatin olmadığı yerde ihanet ve aldatma vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Geniş bir açıdan da baktığımızda evlilikteki aldatma ey*lemi en az üç kişiyi etkiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadakatsizlik, özellikle de kadınları vurur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen bir aldatışın bedeli bir ömür boyu sürer ![]() ![]() Bediüzzaman der ki: "Madem öyledir, hazer et, dikkatle bas, batmaktan kork! Bir lokma, bir kelime, bir dane, bir lem'a, bir işarette, bir öpmekte batma! Dünyayı yutan büyük letaiflerini onda batırma ![]() ![]() Sadakatin evliliğin temel şartlarından biri olduğunu anlıyo*ruz ![]() ![]() ' Eşleri aldatmaya götüren sevgisizlik, saygısızlık ve sabır*sızlıktır ![]() ![]() Eşiniz, aradığı sevgiyi, saygıyı, ilgiyi sizde görürse kolay kolay sadakatsizlik etmez ![]() ![]() ![]() Mahmut Toptaş Hoca'mıza bir genç hanımefendi, büyük bir üzüntü içinde dert yanıyor, diyor ki: "Kocam beni ihmal ediyor; ne ilgi ne de sevgi gösteriyor ![]() ![]() ![]() Hoca Efendi bu kadıncağıza şu cevabı veriyor: "Ben sana bir tavsiyede bulunacağım ![]() davranış biçimidir ![]() dualar da etkili olacaktır ![]() Kadıncağız, "Buyurun Hocam" deyince de fiilli dua olacak tavsiyesini söylüyor: "Kızım, kocan bir nataşa için seni terk etmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Demek ki o kadın, kadınlığını senden daha iyi kullanıyor ![]() ![]() Sadakatsizliğin hayalinden bile uzak durulmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bediüzzaman'ın deyimiyle, "Batılı iyice tasvir, safi zihinleri idlal eder ![]() Yani kötü, çirkin ve asılsız şeyleri, özeye bezeye iyice açık*lamak, saf ve temiz zihinleri saptırır ![]() Sadakatin sağlanmasında birinci temel unsur, iman; ikin*cisi ise vazgeçemediğimiz "iki s": Sevgi-saygı ve sabır ![]() ![]() Bir insanın, Allah'a karşı sadakati, bağlılığı, sağlam ve canlı ise onun dostlarına karşı hissettiği sadakat de sürekli olur ![]() ![]() "İnsanın içinde kaynayan Allah sevgisi, onun bütün hisle*rine ve bütün heyecanlarına kılavuzluk eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;SiÖlüm, aşk ve sadakat Aşk ve sadakat deyince hep hatırlarım rahmetli Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O, eşine âşık bir insandı ![]() ![]() ![]() ![]() Emel Hanım, Kazım Karabekir Paşa'nın kızıydı ![]() ![]() ![]() Bir gün ona, "Hocam, herhalde hayatınızı ikiye ayırmak gerek ![]() ![]() ![]() Emel Hanım'sız bir hayat, hayat gibi gelmemişti ona ![]() ![]() ![]() ![]() "Kardeşim Vehbi Bey, bu baklava ağzıma çamur tadı veri*yor ![]() ![]() ![]() ![]() Faruk Bey'in sadece ağzının tadı değil, gönlünün tadı da yoktu artık ![]() ![]() Bir gün şöyle demişti Faruk Bey: "Onsuz hayat, hiç dü*şünmediğim bir şeydi ![]() ![]() Gerçekten de hiç hazır olmadığı bu hayata fazla katlana*madı ve Rahman'ın rahmetine gidiverdi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;SiSevgi, sabır, sadakat timsalleri: Çanakkale anneleri Çanakkale anneleri, sevginin, sabrın ve sadakatin bütün renklerini en güzel biçimde yansıtmış güzel örneklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cemal Gürsel'in annesi Kocası subaydı ![]() ![]() ![]() O da hava deği*şimi olması amacıyla yıllardır görmediği eşine ve çocuklarına döndü ![]() Eşi onu karşılamaya gitmedi ![]() ![]() ![]() ![]() O an her şey durmuş ve donmuştu ![]() ![]() ![]() Neden sonra kendine geldi ve "Haklısın Hanım" dedi ![]() "İnşallah, bir gün o bozgunun lekesini zaferle temizlemiş bir ordunun subayı olarak çıkarım karşına ![]() ![]() ![]() Böylece bu muhteşem kadının yüreği, bir askerin yüreği*ne, bir zafer kıvılcımı atmış ve galibiyet yemini ettirmişti ![]() Çanakkale Zaferi'mizin arkasında, bu annelerin desteği, teşviki ve duaları vardır ![]() Şemsi Nine Adı, Şemsi Nine idi ![]() ![]() ![]() Çanakkale'ye çağı*rılmış ![]() ![]() Şemsi Nine, kocasının Çanakkale'den kendisine yazdığı ve hepsi de "Şemsi'm, Güneşim diye başlayan mektupları, evinin duvarlarına yapıştırmış ![]() ![]() Şemsi Nine, evinden dışarı hiç çıkmazmış ![]() ![]() ![]() Yıllar sonra cenazesini çıkarmışlar evinden ![]() ![]() ![]() Şemsi Nine'nin, üç günlük eşine gösterdiği vefa ve sada*kat, şimdi ülkemizdeki bütün eşlere bölüştürülse hepsini de vefa ve sadakat timsali yapmaz mı? Kadir Amca'nın annesi Rahmetli Ali Kadir Amca çocukluk yıllarını şöyle anlatır: "Babam Çanakkale'ye gittiğinde, ben altı aylıkmışım ![]() ![]() ![]() Asıl eli öpülecek anne, şehit eşinin hatırası, yadigârı, tim*sali olarak evladının elini öpüyor ![]() ![]() Nişanlı ölen nine Nişanlısı Çanakkale'de şehit olan nine, kendisiyle beraber bir torbanın da gömülmesini vasiyet etmiş ![]() Torbanın içinde saçları ve dişleri varmış ![]() "Senden başkasına yar, demedim, bu dişler şahidimdir ![]() ![]() Bu iffet abidesi anneler, cephenin gerisini öyle sağlam tut*tular ki hiçbir Mehmetçiğin gözü arkada kalmadı ![]() Edremitli Halil Efendi'nin eşi Edremitli Halil Efendi, oğlu Ali'yi Çanakkale'ye yollamış ![]() ![]() ![]() ![]() "Bilirsin kuru fasulyeyi çok severim, akşama yap da yiye*lim ![]() O gün diğer gönüllülerle birlikte hemen yola çıkması ge*rekmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar geçmiş gelmemiş Halil Efendi; ama o evde her ak*şam kuru fasulye pişmiş ve sofraya da boş bir tabak kon*muş ![]() ![]() ![]() Torunu diyor ki: "Ninem, hayatı boyunca, her akşam kuru fasulye pişirdi ![]() ![]() ![]() "Ninem, ölünceye kadar, her akşam, o boş tabağı sofraya koydu ve kaldırdı ![]() Bu eli ayağı öpülesi muhteşem anneler, arkada sıra dağlar gibi sapasağlam durdukları için Mehmetçikler de hep "Allah, Allah!" diyerek dönmeyi düşünmeden koştular düşman üstü*ne ![]() ![]() ![]() Bugün de bu sadık ve vefalı annelere şiddetle ihtiyacımız var ![]() Kızlarımızın yürekleri hazır mı, onlarınki gibi olmaya? Oğullarımız, böylesine bir sevgiye layık olacak gönle talip mi? Sabır Timsali Beyler Hanımına sabrederek büyüyen veli kulları; örnek insanları bir kitapta toplayacaktım ![]() ![]() ![]() Kırklar meclisinde bir veli Mübarek bir adam eşinden bir ömür çekmiş ![]() ![]() ![]() Eşi, komşulardan özür diler, çaresizlik içinde, olan biteni sessizce seyredermiş ![]() ![]() Daha sonra da "Bu adam evliyadır" demişler ve her sıkış*tıklarında adamın duasını almaya başlamışlar ![]() Güzel ahlakıy*la örnek, derin bilgisiyle gençlere öğretmen olmuş bu müba*rek adam ![]() ![]() Nihayet, o da bir gün, eşini ahirete yollamış ![]() ![]() Bu güzel insan, dünyada eşinden çektiği eza ve cefalara sabrettiği için veliler meclisine seçilmiş ![]() Kırklar meclisine ka*tılınca çok sevinmiş ve "İyi ki dünyanın sınırlı hayatında eşi*me sabretmişim" diye düşünmüş ![]() ![]() ![]() "Aman" demişler, "Nereye? Böyle bir meclis terk edilir mi?" Heyecan ve telaş içinde: "Ne olur, bırakın beni, gideyim ![]() ![]() ![]() Kırklar meclisi hep birden gülümsemiş ve demişler ki: "Korkmana gerek yok ![]() ![]() ![]() Bir konferansımda bu kıssayı nakletmiştim ![]() ![]() ![]() Ancak çektiren hanımefendiler de biraz insafa gelip eşle*rine çekemeyecekleri yükü yüklememelidirler ![]() Tabii ki birçok hanımefendi de beyinden çekmektedir ![]() ![]() ![]() Eza çeken hangi taraf olursa olsun, "Benim de imtihanım, eşimdenmiş" diyerek sabra sarılmalıdır ![]() Çünkü beterin de be*teri vardır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;SiEşi delilenen, kendisi velileşen adam Allah dostlarından biri, sinirli ve kavgacı bir hanımla ev*lenmiş ![]() "Hanım," demiş ![]() ![]() ![]() Lakin Allah nasip et*ti, eşim oldun ![]() ![]() ![]() Hanımı, kocasının teklifini merak etmiş ve sormuş ![]() "Sen kızdığın zaman, ben sabredeyim; ben kızdığım za*man da sen sabret ![]() ![]() Kızgınlık, bir bakıma delilenmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Böylece birbirimizi idare edelim de şu iki günlük dünya*da geçinip gidelim ![]() ![]() ![]() Hanımı, bu tek maddelik teklife "Peki," demiş ve uzun bir ömrü birlikte geçirebilmişler ![]() Eğer birlikte kızmaz, eşimiz bağırıp çağırdığında, kapıyı vurup gitmezsek o evlilikte mutluluk olur ![]() Biz erkekler, kadınımızı kendimiz gibi görmez; onun duy*gusal derinliğinin ve ruhsal hassaslığının farkında olursak ev*liliğimizi huzurlu bir yuvaya dönüştürürüz ![]() Eşimizin kadınsı hassasiyetlerini görmezlikten gelir de hiddetlendiği zaman, "Bunda kızılacak ne var?" yüz asmış, kaş çatmış ve yumruk sıkmış olarak karşısına dikilmezsek an*layışlı bir şekilde sükûnetimizi ve akl-ı selimimizi muhafaza ederek sabrı kuşanırsak kazanan biz olacağız ![]() Hem eşimizin kalbini, hem yuvamızın huzurunu hem de çocuklarımızın sevgisini ve takdirini kazanacağız ![]() Öyleyse öfkelenene karşı neden öfke? Öfke ki yarım deliliktir ![]() ![]() ![]() de sevgisi gön*lünde bulunana yaraşır mı? Böyle bir eşin arkasından ağlanır mı? Hasan Harakani Hazretleri, Allah dostlarından olan bü*yüklerden biriydi ![]() ![]() Eşinin, ters ve aykırı bütün hâllerini, hep sabırla karşıladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün komşuları, tanıyanları, dostları, onun bu zorlu ta*hammülüne hayrandılar ![]() ![]() ![]() Çünkü bu hanımın nasıl bir cadı oldu*ğuna onlar da çok şahit olmuşlardı ![]() "Sonunda, bu güzel insan, karısının eziyetlerinden, işken*celerinden kurtuldu" diyorlar ve onun adına da seviniyorlar*dı ![]() ![]() ![]() ![]() "Ne hayır görmüştü ki bu huysuz hanımdan? Bu kadar kedere ve gözyaşına ne gerek vardı yani?" Bu düşünceler kulağına gelince dedi ki: "Bende gördüğünüz olumlu hâller, hep bu hanım sebebiy*ledir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşinden Filozof Sokrat Ünlü filozof Sokrat'ın eşi dünya cadılık tarihinin gözdelerindenmiş ![]() ![]() Beyler, kendi eşlerinin kıymetini daha çok bilsinler diye, Sokrat'ın hanımını da tanıtmak istiyorum ![]() Bir gün, hanımı, Sokrat'ı rezil edip göndermiş evinden ![]() ![]() ![]() Sokrat, bu olup bitenlere hiç karşılık vermeden sadece te*bessüm ediyormuş ![]() "Efendim bunca bağırıp çağırmadan sonra bir de tepeden aşağı ıslattı sizi ![]() ![]() "Sürpriz değildi," demiş Sokrat ![]() ![]() Bizimki de esip gürledi, ıslatması normaldir ![]() Talebeleri, böylesine bir olumsuzluktan sonra onun ne ce*vap vereceğini merak edip sormuşlar: "Efendim, bize evlenmeyi tavsiye eder misiniz?" "Evet," demiş Sokrat ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;SiSabır Timsali Hanımlar Seminerlerimden birinde; hanımlar eşlerinden şikâyet edi*yorlardı ![]() "10 senedir felçli ve yatalak hâlde bulunan eşime bakıyo*rum ![]() ![]() Bu hanımlar, ne*lerden dertleniyorlar, doğrusu çok şaşırdım ![]() ![]() O hanımı dinleyince sabır kahramanlarından birkaç örne*ği kaleme almak istedim ![]() ![]() Çok şükür ki hâlâ varlar ![]() ![]() ![]() ![]() Sabır ve şefkat kahramanı bir hanımefendi Üç çocuk anası bir hanımefendi, Ahmet Şahin Hoca'mızın yanına geliyor ve "Hocam, derdim derindir, bana bir yol gös*terin!" diyerek yardım istiyor ve yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Kocam, içki bağımlısı; gece yarılarına kadar meyhanede içiyor ![]() ![]() ![]() "Buyur, deyip saygıyla karşılıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() "Çocuklar okula gidecekler, uyanıp da rahatsız olmasınlar diye, yine mutfağa giriyor, yeniden yemek yapmaya başlıyo*rum ![]() ![]() ![]() "Kazandığını başıma mı kakıyorsun, diyerek tencere tabak ne varsa havada uçuşuyor ![]() ![]() ![]() Hocamız soruyor: "Kocanızın işi ne? Nerede çalışıyor?" Hanımefendi, "Ne çalışması Hocam? Geceyi meyhanede geçiren adam, gündüz çalışabilir mi? Akşama kadar horul horul uyuyor ![]() ![]() "Peki, öyleyse, evin ihtiyaçlarını kim karşılıyor?" deyince Hocamız, bu şefkat kahramanı her şeyi kendisinin karşıladı*ğını ifade ediyor: "Kocamdan ümidimi kesince komşuların ev temizliğine gitmeye başladım ![]() ![]() ![]() Ahmet Şahin hayretler içinde kalıyor: "Yani meyhane masraflarını da mı sen veriyorsun?" "Ne yazık ki öyle oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hocamız da bu sefer "Öyleyse bana neyi sormak istiyor*sun?" diyor ve şok edici bir cevap alıyor: "Korkarım, bu hâli onu Cehenneme götürecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu düşünceleri dinledikten sonra hocamız, hanımlara şöy*le sesleniyor: "İşte size eli öpülecek insan ve duası alınacak yılın hanı*mefendisi! Gelin görün sabır nedir? Sadakat nedir? Kötü gün dostu vefalı eş nasıl olur? "Ne dersiniz hanımefendiler! Sizin sabrınız, sadakatiniz, düşene tekme vurmayıp kaldırma vefanız da böyle mi? Siz de aynı sabır kahramanlığını gösteriyor, şefkatli eş örneğini ve*riyor musunuz? "Yoksa böyle biriyle imtihana tabi tutulmadığınız için size hâlinizden dolayı şükretmek mi kalıyor?"( Ahmet Şahin, Ailem, s ![]() ![]() Hayatını eşine adayan doktor Bir konferans için gittiğim küçük bir Anadolu şehrinde, engin ve zengin bir gönül taşıyan bir doktor hanımefendi ta*nıdım ![]() "On beş yıldır, bütün hayatımı onun bakımına, rahatına ve huzuruna adamış durumdayım ![]() ![]() ![]() "İşimi sınırlı tutuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toplumumuzda hâlâ böyle eşler var; yani hâlâ gerçekten aşk var, muhabbet var ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;SiSabır ve sadakatin böylesi İrfanlıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadece bir ayağı aksardı ![]() ![]() Evlenmeye niyetlendiğinde, eşini de belirlemişti ![]() ![]() ![]() Her şeyi ile mü*kemmel bir kızdı ![]() ![]() ![]() ![]() İrfan Bey, iyi, hoş adamdı; ama yaşça ondan epey büyük*tü ![]() ![]() ![]() Ama bu hanım kızımız fazla düşünüp taşınmadan bütün ısrarlara karşı direndi ve İrfan Bey'e, "Evet" dedi ![]() ![]() ![]() Genç kızın "Evet"i, mutlu bir yuvanın temeli oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hanımefendi, "Allah'tan ümit kesilmez" dedi ve İrfan Bey'in tedavisine devam etti ![]() ![]() ![]() Tıbbî olarak şifa beklenmeyen noktaya gelinmişti ![]() ![]() Uzmanlar, yapacak bir şeyin kalmadığını çoktan söylemişlerdi ![]() ![]() ![]() Usanmadı, yılmadı, yorulmadı ![]() ![]() Tam 20 yıl baktı sevgili eşine, sevgisini ve ilgisini hiç ek*siltmeden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2002 yılındaki ziyaretimiz sırasında, "Aramızdaki aşkı hiçbir sebep azaltamaz" diyordu ![]() 2007 yılı Haziran'ında, bu müthiş aşkın odağı İrfan Bey, Hakk'a yürüdü ![]() ![]() ![]() Evet, aşk buydu ve böyle de yaşanabilirdi ![]() ![]() Sizce de bu hanımefendi madalyalık bir insan değil mi? Herhalde ona layık aşk ve sadakat madalyası henüz icat edilmedi ![]() Sevgi iletişiminin asıl ustası, kadındır Evin kadınıdır, sevgi iletişiminin asıl ustası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pencereleri açan bir kadın, Rüzgâra şifa ve teselli havası katar ![]() Muhabbetiyle pişirir yemeği, Acısı bile tatlanır ![]() Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;SiSevgi iletişimi için "üç z" prensibi Aile seminerlerimde yıllardır tavsiye ettiğim "Üç Z" pren*sibiyle çok iyi sonuçlar alınıyor ![]() ![]() ![]() ![]() 1-Zarafet: Hanımlar, daima zarif olmalıdır ![]() ![]() ![]() Tabii ki erkekler de zarif olmalı; ama bu güzellik asıl ka*dına mahsustur ve ona daha çok yakışır ![]() Zarif bir hanımefendiyi kırabilmek için bir erkeğin çok ka*ba ve hiç yontulmamış olması gerekir ![]() ![]() Pis, pasaklı, kendini bırakmış hanımlar, bu hâllerini ma*zur gösterecek haklı bir sebep bulamazlar ![]() Çünkü zarafet için pahalı elbiselere, zengin makyaj malzemelerine ve lüks takı*lara ihtiyaç yoktur ![]() Tam tersine asıl zarafet, temizlik, sadelik ve kişiliğini sa*mimiyetle konuşturarak sağlanır ![]() Giyimiyle, haliyle, diliyle zarif olmasını bilen bir kadın, hanımefendidir ![]() ![]() Ailede sevgi iletişimini kolay kuran hanımlar, zarif olmayı başaranlardır ![]() 2- Ziyaret: Sevgi iletişiminin sürekliliğini sağlayan önemli bir kural, ziyarettir ![]() ![]() Ziyaret, anne-ba-ba, eş-dost, konu-komşu, hısım-akraba ziyaretlerinden, hasta ziyaretine, hatta mezarlık ziyaretine kadar çeşitlilik gösterir ![]() Bu ziyaretleri birlikte yapmak, eşleri birbirine yaklaştırır ![]() ![]() Ama ailede sevgi iletişimini sağlayan asıl ziyaret, gönül ziyaretleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kalpten kalbe yol vardır" denilir; ama kaç eş, bu yolun yolcusu olmayı iş edinir? Yapı ve yaratılışları gereği hanımlar, bu yollan daha çok bilir, sezer ve yolcusu olmayı da severler ![]() Eşinin gönlüne giden yolları ziyaret ederek donanan gö*nüller; eşine daha fazla bağlanır ![]() 3- Ziyafet: Kendim ve hemcinslerim adına söylemek biraz zor olsa da gerçekler gizlenmemelidir diye düşünüyorum ![]() Erkeğin kalbine giden yol, midesinden geçer ![]() ![]() ![]() Eşinin alışkanlıklarına uygun zamanda, severek yiyeceği bir yemeği önüne koymayı asla unutmamalı ve mutfak mari*fetlerini konuşturmaklar, zira mutfağın dili, sevgi iletişimini kurmakta çok işe yarar ![]() Bu konuya önem vermeyen hanımlar, çok önemli bir sevgi iletişimini göz göre göre kaçırmış olurlar ![]() Bazı hanımlar, se*minerler sırasında, bu ısrarımıza itiraz ediyor ve diyorlar ki: "Hocam, erkekler seveceği yemeği bulamazlarsa kızacak kadar maddeci ve mideci midirler?" "Atalarımız, aç ayı oynamaz, demişler ![]() Tabii ki bu itirazlardaki haksızlık daha fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hususa itiraz eden hanımlara verdiğim misallerden bi*rini, burada da arz edeceğim: Erkek işe gidiyor, çalışıyor; akşam üzeri mesaisi bitiyor eve gelmek için trafikle boğuşuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de hanımın dünyasına bakalım ![]() ![]() ![]() ![]() Adam, daha selam verip ayakkabılarını çözmeden, kadın günün bütün birikintilerini makineli tüfek gibi noktasız, virgülsüz peş peşe sıralamaya başlıyor ![]() Zaten bütün gün yorulmuş, dopdolu ve patlamaya hazır bir bomba gibi eve gelmiş olan adam, daha ilk cümlelerde, "Bırak şimdi bunları! Zaten canım burnumda!" diye tepki ve*riyor ![]() Bu önemli tepkinin arkasındaki volkanı fark etmeyen ha*nımı söylenmeye devam ediyor ![]() "Ben sana kendi derdimi mi anlatıyorum ![]() ![]() ![]() Eğer şikâyet çocuktan ise adam, "Çocuğuna da ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın, anlayışsızlığını devam ettirir de bu patlamaya öf*keyle karşılık verirse günlerce sürecek bir kızgınlık, kırgınlık; hatta küskünlük başlayacak demektir ![]() Peki, bu işin doğrusu nedir? Akıllı ve anlayışlı bir hanım, kocasını hoş karşılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adam üst baş değiştirip, belki bir duş alıp iş hayatının ve dışarının havasından çıkar ![]() ![]() Bu gönül ziyafetini, sofra ziyafeti takip eder ![]() ![]() ![]() Yemekten sonra kocasının alışkanlığı üzere, çayını, kahve*sini verir ![]() Bu sırada, hâl hatır sorulur, sohbet ortamı yakalanır ![]() ![]() ![]() Elinizdeki faturaları koyduğunuz zaman önüne, alacağınız cevap, "Canın sağ olsun, öderiz!" cümlesi olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hanımların, kocalarına sevgi üslubu kullanmaları da ayrı ve bambaşka manevî bir ziyafettir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tarz üsluplar, eşinizle aranızda tartışma, tatsızlık, kav*ga çıkar mı? İçine sevgi ve şefkat katıldığında, bazen bir dürüm, bir kap çorba, bir tas ayran ziyafettir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;SiYemeğinize daima bir ölçek de sevgi katınız! 1970'li yılların ortalarında, bir günlük gazetede, "Leyla Kafkas" adıyla hanımlara mahsus bir köşe hazırlıyordum ![]() ![]() ![]() O yıllardan itibaren de birçok yemek kitabının ön sözünde yer aldı; hatta bazı yemek kitaplarının adına da ilham kay*nağı oldu ![]() Hazırladığınız yemek ne olursa olsun, acı, tatlı, ekşi fark etmez, içine mutlaka bir ölçek de sevgi katın ![]() Yemeğinizi sev*giyle pişirin, isteyerek zevkle, içinizden gelerek yapın ![]() ![]() Sevgisiz ve isteksiz pişirdiğiniz ise hem sizi daha fazla yo*rar hem de kalbe giden yolu açmaya yaramaz ![]() 'Yemeğin mükemmel olması için sen de onunla birlikte pişeceksin ![]() ![]() ![]() ![]() Pişirdiğiniz yemeğin lezzeti, yüzünüze yansıyorsa o lezzet, muhabbetle en az ikiye katlanacaktır ![]() Sevdiğiniz kişiyi sadece maddeten değil, manen de do*yurmak istiyorsanız hazırladığınız yemeğe bir ölçek de sevgi katınız ve yemekle birlikte siz de pişiniz ![]() ![]() Yemekle birlikte pişmeyi öğrenmiş beyler de vardır ![]() Gonca Beyefen-di'dir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir aile seminerinde, "Turşu kuruyorsanız bile içine bir öl*çek de sevgi katın, tadını ikiye katlayın" demiştim ![]() Soru faslında bir hanım, bu tavsiyeme itiraz etti: "Hocam, hanımlar yemek yapmayı iyi öğrenir de suyunu, yağını, tuzunu, biberini tam ayarlarlarsa sevgi falan katmaya gerek kalmaz!" Sevginin sırrından habersiz olan bu hanıma, ben cevap vermeden, başka bir hanımefendi elini kaldırdı ve ona şu il*ginç uygulamasını anlattı: "Hocam, ben bu hanıma hiç katılmıyorum ![]() ![]() "Bazen, eşim beni kırar; aramız biraz açılır; ama ne olursa olsun, akşam yemeğini hazırlamam gerekir ![]() İçim kırık, buruk ve hüzünlü olduğu için isteksiz çalışırım ![]() 'Beni gereksiz yere kırıp gittin ![]() ![]() ![]() "Eşim akşam gelir, ya en iyi yaptığım yemekte bile mutla*ka bir kusur bulur, beğenmez ya da bir karış suratla, mutsuz tavırlarla sert ve sinirli durur, bir teşekkür bile etmez ![]() "Bazen de eşim beni çok mutlu ederek çıkar evden ![]() ![]() ![]() O yemek, eksiği de olsa bir mutluluk yemeği olur ![]() ![]() "Eline sağlık, der; teşekkür eder ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, netice itibariyle şunu bir daha ve ısrarla söylemek is*terim ki sevgi her şeyi olduğu gibi yemekleri de tatlandırır ![]() ![]() Beyefendiler de bu güzellikten nasiplenebilirler ![]() ![]() Sevilmek, sevildiğini hissetmek güzeldir; ancak bu güzel*liğin devamı için sevmek ve sevdiğini hissettirmek gerekir ![]() ![]() ![]() Yine hiç unutmayalım ki eşler arasındaki sevgi iletişimi ne kadar güçlü ise birlikte vakit geçirdikleri mekânlar ve zaman*lar çoğalır ![]() Yemek konusunda hep hanımlara iş düşmemeli tabii ![]() ![]() Kahvaltı gecikmişse, akşam yemeği olması gereken zama*na yetişmemişse hatta herhangi bir sebepten dolayı hiç hazırlanamamışsa eşler birbirlerine ne demeli, nasıl davranmalı*lar? Elbette böyle istisnaî durumlarda, onlara düşen görev, du*rumu anlayışla karşılamaktır ![]() ![]() ![]() ![]() "Yetiştiremedim" diye üzülen eşini teselli eder, "Canın sağ olsun hanım; Allah başka keder vermesin ![]() ![]() Tabii ki hanımlar da bu tür aksamaları alışkanlık hâline getirmemeli, gösterilen anlayışı istismar etmemelidir ![]() Eşlerin her ikisi de çalışıyorsa "Hayat müşterektir" düstu*ru, mutfağa da yansımalıdır ![]() ![]() Bu hususta, netice olarak şunu söylemek isterim: Eşler arasında gerçekten hakikî bir sevgi varsa yemekten, tuzdan, yağdan, biberden kavga çıkmaz ![]() Yemek, içmek yü*zünden yahut tuz, biber, yağ meselesinden kavga eden eşler, gönül âlemlerini hemen gözden geçirmeliler ![]() ![]() Çözüm, sevgiyi yeniden keşfetmek ve bereketlendirmektedir ![]() ![]() Sevgi önem kazanınca ve öne çıkınca siyah, beyaz olur, bakır altınlaşır, gecekondu saraylaşır ![]() Yazar: Vehbi Vakkasoğlu |
![]() |
![]() |
|