Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, konuda, noktaları, pratik, püf

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları






Evde Yardımcı Olacak Pratik Bilgiler - Püf Noktaları




Sebze ve Meyveler
  • Sebzelerinizi haşlarken vitamin değerinin kaybolmaması için suyu sebzelerin üzerini bir parmak geçecek şekilde koyun
  • Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken, önce kökleri ince ince doğranıp tencereye konmalı; yaprakları daha sonra ilave edilmelidir Böylece besin değeri kaybolmayacaktır
  • Patates kızartırken fazla yağ çekmesini önlemek için kızartmadan önce süt dolu bir kapta bekletin Patateslerin kıtır kıtır olmasını istiyorsanız una bulayarak kızartın ve tuzu kızarttıktan sonra serpin
  • Patatesleri haşlarken suya 1 yemek kaşığı sirke koyarsanız hem patateslerinizi dağılmaktan kurtarırsınız, hem de haşlandıktan sonra bile sarı renklerini muhafaza ederler
  • Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin
  • Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilirler Bu bezelyeleri 1 gün kadar soğuk suda bekletirseniz yeniden dirildiklerini görürsünüz
  • Limondan daha fazla su elde etmek için, yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin Sonra suyunu sıkın
  • Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın Ayrıca mısır kabuklarını da yıkayıp onları da koyabilirsiniz
  • Taze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için bu otları ince ince kıyıp porsiyon halinde folyoya sararak derin dondurucuda saklayabilirsiniz Bunun yanında otları ince ince kıydıktan sonra buz kalıplarına koyup, buzlukları su ile doldurarak dondurabilirsiniz
  • Yemeklerinizde mantar kullanacağınız zaman, mantarları haşlamadan 10 dk önce limonlu ve tuzlu suda bekletin Mantarların renginin bozulmadığını ve daha lezzetli olduklarını göreceksiniz
  • Mantarlarınızın buzdolabında taze kalmasını istiyorsanız kağıt torba içerisinde saklayın
  • Sebze ve meyvelerin daha hızlı olgunlaşmasını istiyorsanız, birkaç gün kahverengi kağıt torbada bekletin
  • Taze barbunyayı haşlayarak kullanacaksanız, barbunyaların morarmaması için yemeğe barbunyaları atmadan hemen önce 1-2 diş sarımsak atın Böylelikle barbunyalarınız mor mor olmaz



Tahıllar ve Bakliyatlar
  • Kuru bakliyatlı bir yemek pişirecekseniz bir gece önceden bakliyatları ıslatın Haşlarken ise bir tencereye bir tutam karbonat katın Böylece bakliyat daha kolay pişecektir



Çeşitli Gıdalar
  • Baharatların bulunduğu yerler fena kokulu olmamalı, yaş olmayan, havadar, serin ve doğrudan güneş almayan bir yerde muhafaza edilmelidir
  • Tuz, rutubetsiz yerde saklanmalıdır Tuzluklarınızın içinde 10 - 15 adet pirinç tanesi bulundurursanız rutubeti alır
  • Türk kahvesinin nem aldığını fark ederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1 - 2 adet kesme şeker koyun



Unlu Mamuller
  • Hazırladığınız pizza hamurunun daha yumuşak olmasını istiyorsanız hamuru hazırlarken sade un ile patates nişastasını yarı yarıya kullanın
  • Tatlı ya da tuzlu hamur işlerini yaparken hamurun üzerini bir bezle örterek 30 dk buzdolabında dinlendirin Dinlenen hamur daha kolay açılır ve daha lezzetli olur
  • Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve alüminyum folyoya sarıp 5 - 10 dk fırınlayın Yumuşacık ve taptaze olacaktır
  • Hazırlayacağınız kreplerin daha yumuşak olmasını istiyorsanız krep hamurunu hazırlarken yumurtanın akı ile sarısını birbirinden ayırın Yumurta sarısı ile diğer malzemeleri karıştırırken yumurta akını çırparak kar haline getirin ve azar azar diğer krep hamuru ile karıştırın
  • Yaptığınız böreğin daha lezzetli olması için fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin, sonra pişirin
  • Kek kalıbının içine hamuru dökmeden önce ortasına bir şerit halinde alüminyum folyo koyun Böylece kekiniz piştikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz



Dondurulmuş Gıdalar
  • Dondurulmuş gıdaları kızartmak isterseniz ve gıdalar küçük parçalar halinde ise çözülmesini beklemeden kızartabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları






Soslar
  • Beşamel sos hazırlarken, tuzun sosunuzu kesmemesi için sos koyulaşıp kıvama geldikten sonra tuzunu ekleyin
  • Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse bir yumurta sarısını 2 - 3 damla sirke ile çırpın ve yeteri miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin



Kırmızı Et
  • Çok mecbur kalmadıkça hazır kıyma satın almayın Halka sağlığını hiçe sayan bazı kurnaz satıcılar hazır kıymaların içine kafa eti, yürek, akciğer gibi sakatatlar katıyorlar Bunların yerine parça et satın alın
  • Bir etin önceden dondurulmuş olup - olmadığını şöyle anlayabilirsiniz: Tabağa eti koyun ve bekletin Fazla kan bırakıyorsa bu et önceden dondurulmuş demektir
  • Kasaptan kıymanızı günlük ihtiyacınıza yetecek kadar alın Kıymayı buzlukta donmuş olarak fazla bekletmeyin Donmuş kıymanın içinde bakteriler daha kolay ürer
  • Köftenin yumuşak olmasını istiyorsanız kıymayı yoğururken içine ya bir yumurta sarısı katın, ya da bir diş sarımsak ekleyin Köfteyi sert seviyorsanız kıymanıza bir parça kaşar peyniri rendeleyin
  • Kızartma yaparken ciğeri bulayacağınız una bir kaşık karbonat koyarsanız, ciğerin daha yumuşak olmasını sağlarsınız



Tavuk Eti
  • Değişik ve lezzetli bir tavuk hazırlamak için pişirmeden önce tavuğun içine yarım portakal ya da bir limonla biraz adaçayı yaprağı koyun
  • Fırında pişirdiğiniz tavuğun nar gibi kızarmasını istiyorsanız pişmesine yakın üstine fırça ile tuzlu su sürün veya tavuk pişmeden önce üzerini yağladıktan sonra biraz toz şeker serpin
  • Tavuğun kalitesi göğüs etinin dolgun ve sıkı olmasından anlaşılır Tavuk tazeyse göğüs kemiğinin ucu esnek olur Tavuğun derisinde oluşan mavi lekeler bozulma işaretidir



Balık Eti
  • Taze balığın gözleri canlı ve siyahtır Göz bebekleri dışa doğru bombelidir Bayat balığın gözleri ise çökmüş ve mattır
  • Balığın tazeliğini anlamak için parmağınızla etine bastırın Eğer et içine çökük olarak kalıyorsa bayattır Eğer elinizi çekerken et tekrar eski haline geliyorsa balık tazedir
  • Taze balığın derisi kaygandır ve jelatinli bir sıvıyla kaplıdır Bayat balığın derisi ise kurudur, solungaçları kiremit rengindedir
  • Kızartacağınız balıkların çıtır çıtır olmasını istiyorsanız balıkları una batırmadan önce süte batırın
  • Donmuş balığı çözdürürken, bu işlemi sitin içinde yapın süt hem don tadını alır, hem de balığın daha lezzetli olmasını sağlar
  • Balık filetolarının bembeyaz pişmesini istiyorsanız pişirmeden önce üzerine limon suyu serpin
  • Balığın pullarını rahatça ve etrafı kirletmeden temizlemek istiyorsanız balığı 1 dk kadar kaynar suda tutun Pullarının kolayca döküldüğünü göreceksiniz



Et Ürünleri
  • Sucukları serin bir yere assanız da zamanla üzerlerini beyaz bir küf kaplar Zaman zaman sucukların üstünü, yarıya kadar kestiğiniz limonla silin Küflenmesini önlersiniz
  • Ambalajı açılmış salam - sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabilirsiniz 3 gün içinde tüketilmeyecekse dondurarak bu süreyi 6 aya kadar çıkarabilirsiniz


Hayvansal Ürünler
  • Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için içi tuzlu su dolu bir kaba atın Eğer dibe çökerse çok tazedir Ortalarda ise fazla bayat değildir, ancak yağda pişirerek yiyebilirsiniz Yumurta suyun üzerinde dalgalanıyorsa yapacağınız ilk iş onu atmaktır
  • Haşladığınız yumurtaların çatlamasından şikayetçiyseniz, yumurtayı haşlarken suyuna bir tutam tuz atın
  • Süt alırken dikkat edeceğiniz husus, içine su katılıp katılmadığıdır Bunu şöyle anlayabilirsiniz: Bir yorgan iğnesini iyice temizleyip sütün içine sokun Sonra iğneyi yatay durumda tutup ucuna bakın İğnenin ucunda süt damlası kalmışsa su katılmamış demektir İğnenin ucunda süt yoksa su katılmıştır
  • Erittiğiniz tereyağının yanmasını önlemek için eritirken içine bir damla zeytinyağı koyun
  • Tuzsuz tereyağı az az alınıp kullanılmalıdır Fakat 2 - 3 kg kadar tereyağı da su içinde bir süre bozulmadan tazeliğini koruyabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları






Pişirme Teknikleri
  • Çorba pişerken taşmasını önlemek için içine birkaç buz tanesi atın Çorbanızın taşmadan kaynadığını göreceksiniz
  • Çorba ve sulu yemeklerinizi pişirirken eğer tuzu fazla kaçırırsanız içine 1 - 2 tane dilimlenmiş patates atınYemek piştikten sonra patatesleri tencereden alın Yemeğin fazla tuzu patatesler tarafından alınmış olur
  • Yaptığınız pilavı tekrar ısıtırken su dolu bir tencere içine oturtarak ısıtın (Benmari usulü) Böylece pilavınız ilk pişiridğiniz zamanki tazeliğini koruyacak ve taneler birbirine yapışmayacaktır
  • Meyveli pasta yaparken pastaya koyacağınız meyveleri şekere bulayarak koyarsanız pastanız daha uzun süre tazeliğini koruyacak, meyveler çabuk bozulmayacaktır
  • Tatlı ya da tuzlu hamur işlerini yaparken hamurun üzerini bir bezle örterek 30 dk buzdolabında dinlendirin Dinlenen hamur daha kolay açılır ve daha lezzetli olur
  • Pasta, kek ve kurabiyelerinizin içine kattığınız ceviz, fındık vb'nin dibe çökmemesi için malzemeleri una buladıktan sonra hamura ekleyin
  • Pasta ve kekler için kullandığınız kremanın daha sert olmasını istiyorsanız, hem çırpacağınız kaseyi hem de krema çırğıcınızı birkaç dakka buzlukta bekletin


Temizlik ve Lekeler
  • Eğer kıyafetinize çikolata bulaşırsa, lekeli yeri öncelikle gliserinle ovun Daha sonra lekenin altına ve üstüne birer kurutma kağıdı koyarak lekeyi sandviç yarın Kurutma kağıtları lekeyi ve gliserini emecektir
  • Açık renk bir elbisenize kahve bulaştırdıysanız, lekeyi sabunlu suyla kolayca çıkarabilirsiniz Ama leke inatçıysa lekeli yeri oksijenli suyla ovalayın Leke koyu renkli bir kıyafetinizdeyse; lekenin üzerine gliserin dökün Sonra bol ılık suda yıkayın Daha sonra kumaşın tersini bir havlu üzerinde ütüleyin
  • Kıyafetlerinizdeki yağ lekesini çıkarmak için lekenin üzerine talk pudrası serpin Sonra üzerine pelür kağıt koyun ve hafif sıcaklıktaki ütüyle ütüleyin Yağ lekesi tamamen kaybolana kadar, her seferinde pelür kağıdı değiştirerek bu işleme devam edin
  • Kıyafetlerdeki meyve lekelerini çıkarmak için, lekeli yeri yarım gün kadar kesilmiş sütte bekletin Sonra kumaşı çitileyip sıkın
  • Atmayı düşündüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yerde kurutursanız, bu kurutulmuş kabuklarla isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz
  • Bakırları temizlemek için bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakır eşyaları ovun
  • Ceviz lekesini elinizden çıkarmak için, öncelikle sirkeye batırılmış bir parça pamukla ellerinizi bir süre ovun Sonra da soğuk suyla ovun Soğuk suyla ellerinizi yıkadığınızda lekeler tamamen geçmiş olur
  • Ellerinizdeki soğan, sarımsak gibi istenmeyen kokuları çıkarmak için ellerinizi yıkarken çatal veya kaşık gibi metal bir cisme sürterek yıkayın Veya haşlamış olduğunuz patatesleri ellerinize sürerek ovalayın
  • Tıkanan lavabolara kaynar sodalı su dökünüz, tıkanan yer hemen açılacaktır
Ev Eşyaları
  • Kapağı sıkışan kavanozları biraz ocak ateşine tutar veya kaynar su dolu bir kapta ters olarak bekletirseniz, kapağını kolayca açabilirsiniz

Sağlık
  • Öğünler arasında acıktığınızda kuru erik yiyin Kuru erik kan şekerinin düşmesini engeller Ancak fazla abartmayın, 1 kuru erikte 8 kalori var


Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları









Kahveyi Taze Saklamak

Öğütülmüş olarak aldığınız kahvenin bozulmamasını istiyorsanız cam bir kavanoza koyun Bu aynı zamanda kahvenizin nefasetini ve kokusunu da koruyacaktır

Peynirin Kurumaması

Gravyer peynirinizin kurumasını istemiyorsanız; tuzlu bir su hazırlayarak, bir bezi bu suyun içine batırın ve peynirinizi bu nemli beze sararak saklayın

Sütün Çabuk Bozulmaması

Süt hem çok yararlı hem de çabuk bozulan bir besin Sütünüzün daha uzun süre bozulmadan dayanmasını istiyorsanız, içine biraz karbonat atın Bu işlem sütün ömrünü uzatırken, hazmı da kolaylaştıracaktır

Sandviçlerinizi Saklarken

Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri saklamanı en kolay yolu; bu sandviçleri üst üste koymak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sarmaktır Böylece sandviçleriniz uzun zaman tazeliğini koruyacaktır

Sodalı İçeceklerin Gazlarının Kaçmaması

Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasından şikayetçiyseniz, bu içecekleri buzdolabına baş aşağı yerleştirin İçeceğin gazı, şişenin dibinde toplanacak ve kapaktan kaçma olasılığı kalmayacaktır

Baklagilleri Saklarken

Baklagillerinizi ve pirinçlerinizi saklarken oluşan böceklerden şikayetçiyseniz, bunları sakladığınız kabın içine 2-3 diş sarımsak koyun Sarımsak böcek oluşumunu engelleyecektir

Sucukları Saklarken

Sucukları serin bir yere asarak saklayınız Ancak bu şekilde saklasanız dahi zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar Bunun için saklama süreniz içinde zaman zaman üstünü kullandığınız bir limonla güzelce silin Böylece küf oluşumunu da engellemiş olursunuz

Topaklanan Tuz

Tuzluğun içinde topaklanıp akmayan tuz sinir bozucu olabilir Bunun nedeni nemdir Tuzluğun içine biraz pirinç koyarak tuzun rutubetini alabilirsiniz

Kaşar Peynirinin Kuruması

Kaşar peynirinizin kurumasından şikayetçiyseniz, ağzını hava almayacak şekilde kapatacağınız cam bir kavanoz içinde peynirinizi saklamak işinizi görecek ve peyniriniz kurumayacaktır

Mumların Ömrünü Uzatmak

Mumlarınızın ömrünü uzatmak istiyorsanız, kullanmadan iki saat kadar önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin Soğumuş ve iyice sıklaşmış mumunuz daha uzun ömürlü olacaktır

Filizlenen Patatesler

Patatesler belli bir süre bekletildiğinde filizlenmeye başlar Bunu önlemek için patatesleri koyduğunuz torbanın içine birkaç yeşil elma koyun

Marul Saklarken

Marullarınızı uzun süre tazeliğini koruyarak saklamak için önce bir saat su dolu bir kapta tutun, daha sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin Böylece marullarınızı 10 gün boyunca diriliğini kaybetmeden saklayabilirsiniz

Reçelin Şekerlenmemesi

Reçelinizin şekerlenmesini önlemek istiyorsanız, serin ve karanlık bir yerde saklayın Şekerlenmiş reçelinizi oda sıcaklığında bir gün bekleterek eski akışkan halini almasını sağlayabilirsiniz

Salamın Kurumaması

Salamınız buzdolabında hem kurur hem de tadını kaybeder Eğer salamınızı keten veya pamuklu bir bezin içine koyarak serin bir yerde saklarsanız, kurumasını engeller ve nefasetini korursunuz

Domatesleri Saklarken

Evde fazla miktarda domatesiniz varsa onları serin, karanlık ve rutubetsiz bir yerde on gün kadar saklayabilirsiniz Ancak kullanacağınız zaman yıkamayı unutmayın

Şişedeki Salçanın Bozulmaması

Şişeye koyduğunuz salçanın bozulmasını engellemek için şişenin ağzını kapatmadan önce mantarlarını zeytinyağına batırın Böylece mantarla şişe arasında sızdırmazlık sağlayacak, şişenin hava almasını ve salçanın bozulmasını engellemiş olacaksınız

Maydanozu Saklarken

Maydanoz ve dereotunuzu taze olarak saklamak için önce güzelce yıkayın ve süzün Daha sonra iyice kurumasını bekleyin ve plastik bir kabın içinde buzdolabına koyun

Muzun Kararması

Muz çok dayanıklı bir meyve değildir Bir süre sonra kararmaya başlar Özellikle muzu 12 C’nin altında, mesela buzdolabınızda sakladığınızda bu süreci hızlandırmış olursunuz Muzunuzu saklayabileceğiniz en ideal ortam yine oda sıcaklığında bir yerdir Tabii fazla bekletmeden tüketmek kaydıyla

Soyulmuş Sarımsağın Saklanması

Soymuş olduğunuz sarımsakları tuzla birlikte mutfak robotunda kıyarak, az miktarda su ilavesiyle bir kavanozda saklayabilirsiniz Bu karışım 4 hafta boyunca buzdolabında nefasetini kaybetmez

Kırmızı Lahanayı Saklarken

Salatalarda kullanmak üzere elinizin altında sürekli doğranmış kırmızı lahana olmasını ister misiniz? İşte size bir hafta boyunca tazeliğini koruyacak bir saklama yöntemi: Kırmızı lahananızı incecik doğrayın Tuzla ovun ve ağzı sıkı kapanan bir kaba koyup üzerine sirke ekleyin Doğranmış kırmızı lahananız istediğiniz an hazır

Dereotu, Nane Saklama

Dereotu, nane ve maydanoz gibi otları havasını aldığınız poşetlerde taze olarak saklayabilirsiniz

Rendelenmiş Domates Saklama

İstediğiniz an kullanabileceğiniz domates tabletleri hazırlayarak, yemek yaparken zaman kazanmak iste misiniz? Domatesleri güzelce rendeleyin ve buz kalıplarına koyarak dondurun Tabletleriniz istediğiniz an elinizin altında
İsterseniz bu tabletleri kalıbından çıkarıp poşetlere koyabilir ve derin dondurucuda da saklayabilirsiniz

Haşlanmış Baklagillerin Saklanması

Pişirme süresi uzun olan nohut ve kuru fasulye gibi baklagilleri, zamandan tasarruf etmek için önceden haşlayarak, buzluk veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz

Pasta Meyveleri

Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri toz şekere bulayın Böylece, meyveleriniz daha uzun süre dayanacaktır

Derin dondurucuda balık

Derin dondurucuda balık saklayacağınız zaman, çözüldüğünde koku yapmaması için içine limon sıkarak dondurucuya koyun

Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları



  • Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin
  • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın
  • Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin
  • Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır
  • Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin
  • Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır
  • Çay lekesi: Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur
  • Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir Ilık su ile çalkalanır
  • Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek için hemen mum yakın
  • Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur




Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları



  • Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin
  • Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız
  • Tertemiz olacaktır
  • Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur
  • Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin
  • Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur
  • Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın Bu işlem kristalleri parlatacaktır
  • Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın İndirincede önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın
  • Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın
  • Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir
  • Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır
  • Karnıbaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark ederisiniz
  • Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz,
  • Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız
  • Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin
  • Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın Sonra bolca durulayın



Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları




  • Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız,çatlamasını önlersiniz
  • Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir
  • Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir
  • Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın
  • Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler
  • Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır
  • Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın
  • Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır
  • Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir
  • Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur
  • Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız Unla beraber çöplerde düşer
  • Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir
  • Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz
  • Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir
  • Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz






Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları



  • Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir
  • Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir
  • Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur
  • Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur
  • Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir
  • Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir
  • Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin
  • Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu farketmez)
  • Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz
  • Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır
  • Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin
  • Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir
  • Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın


Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları



  • Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderir
  • Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun
  • Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder
  • Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur
  • Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur
  • Çizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur
  • Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz
  • Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz
  • Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur
  • Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir
  • Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan önce kapatılır
  • Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün
  • Baş ağrısı için: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin (Birkaç tane)
  • Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız


Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları



  • Şarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için: Mantarı kaynar suyun içine atın
  • İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için: Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs koyup dondurun
  • Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun Buzlar daha canlı kristal gibi görünür Kaynamış suda oksijen azalır Buda buzun mat görünmemesini sağlar
  • Dişlerinizi doğal temizleyin: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın Sonra dişlerinizi fırçalayın
  • Küçük yanıklar için: Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın
  • Ağız kokusu için: Kahve çekirdeği çiğneyin
  • Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehir'i alır ve kaşınmayı şişmeyi önler
  • Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın
  • Gözlük camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz
  • Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün İyice derisine yedirin ve giyin Derisi ayağınıza göre açılacaktır
  • Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi?
  • Çiçekleriniz için, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün
  • Gülleriniz boyunlarını bükerse, ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın
  • Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs yok edersiniz
  • Kapılarınızı vs cila yaparken: Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz
  • Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #11
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları



  • Fareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun
  • Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz
  • Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin
  • Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz
  • Boya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyun
  • Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir
  • Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın
  • Balık kokan tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın
  • Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır
  • Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız
  • Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz Aynı zamanda patatesler daha çabuk
  • Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın
  • Pastaların daha gevrek olması için: (tatlı*tuzlu farketmez): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın
  • Dereotonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz
  • Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buz dolabında bekletin
  • Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın
  • Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar
  • Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemekkaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz
  • Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz



Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #12
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları



  • Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanın Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın
  • Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz
  • Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır
  • Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz
  • Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler
  • Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C' de saklanmalıdır Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir Derhal tüketilmeyecek ise,temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C' de 3 ay kadar saklanabilirAyrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etininmermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir
  • Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir
  • Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dakike kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır
  • Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir
  • Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı kullanın Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz
  • Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz
  • Balık çorbası yaparken:S uyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın
  • Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz



Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #13
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları



  • Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun
  • Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır
  • Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır
  • Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin
  • Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın
  • Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz?
  • Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun
  • Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz
  • Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır
  • Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırınGöreceksiniz pilavınız çok leziz olacak
  • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını temizleyip yerine güzel kokular bıraksın diye satın aldığımız o pahalı ürünler istediğiniz gibi ferah bir koku bırakmıyorsa, size daha pratik ve ucuz bir önerimiz var Yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın Daha sonra soğumaya bırakın Fırınınız umduğunuzdan da güzel kokacak
  • Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze kalması için, teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın; bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır Elmanın faydaları bitmez Lahana yemeği yaptıktan sonra evinize sinen ve pencereleri açsanız da çıkarmayı başaramadığınız lahana kokusundan kurtulmak artık çok kolay Bir elmanın kabuğunu soyup lahanın pişme suyuna ekleyin Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahananın hazmı daha kolay olacak

Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #14
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları



Yemek ustası Ayşe Tüter'in yemeklerin daha leziz olması için önerileri var







  • Çayı daha lezzetli olması için soğuk su ile yıkamak ve iyice kaynamış içme suyu ile demlemek gerekiyor Eğer varsa porselen demlik kullanmanızı öneriyorum Mesela, daha hoş bir aroma vermesi için demliğin içine bir dilim portakal kabuğu ve bardağıma da bir karanfil ya da gül yaprağı atarım Hem lezzetli hem de sağlıklı oluyor, çünkü karanfil vücut ağrılarına iyi geliyor, mikropları öldürüyor ve özellikle ağız ve boğaz enfeksiyonundan koruyor
  • Pilav yaparken, tencerenin içine bir kaç damla limon damlatır ve bir adet küp şeker atarım Limon; pirincin renginin daha beyaz olmasını sağlıyor Şeker ise pirincin buruk tadını alıyor
  • Sebze yemeklerini, bir taşım kaynadıktan sonra kısık ateşte ve susuz olarak pişiririm Tencerenin kapağını açmamaya özen gösteririm ve eğer karışması gerekiyorsa tencereyi sallarım O zaman sebzeler daha yeşil kalıyor ve vitaminlerinden değer kaybetmiyor
  • Eti pişirmeden önce mutlaka iki gün buzdolabında dinlendiririm Eğer marine ederek hazırlayacaksam; o zaman zeytinyağı, biraz şeker (şeker yumuşatır), 2-3 diş sarımsak, defne yaprağı, tane karabiber, biraz süt veya yoğurdu çırpıp; bu karışımı etle harmanlarım ve bu şekilde bekletirim Izgarada etler hem daha kolay pişiyor hem de yumuşak ve leziz oluyor
  • Eğer fırında tavuk yapacaksam, tavuğun üzerine (nar gibi kızarsın ve kıpkırmızı olsun diye) limon sürerim
  • Tatlıları da 170 derecelik, ısıtılmış fırında pişiririm ve fırının kapağını çok açmamaya özen gösteririm Eğer kek pişiriyorsanız ve sürekli kapağını açıyorsanız, kabarmaz Tatlılarda pişirme teknikleri çok önemli Mesela bazı tatlıların şerbetleri soğuk bazılarının ılık veya sıcak olmak zorunda Aksi taktirde tatlı, şerbeti çekmez ve katı kalır
  • Yemekte bir de kalori hesaplamalarına dikkat etmek gerekiyor Örneğin; eti, pilav veya makarna yerine sebze ile tüketmek ve et ile beraber ayran içmemek gerekiyor Çünkü o zaman etin verdiği proteini vücut ememiyor Acıktığınız zaman yine salatalık, 3 tane kayısı veya incir ile açlık hissini bastırmak gerekiyor Bizim bir hatamız da sevdiğimiz şeyi, patlayana kadar yememiz, bir kaşıkla yetinmememiz
  • Benim evde uyguladığım bir yemek kuralım var; menüde köfte varsa yanında haşlama sebze de vardır, makarnayı daha çok sebzeli yapmaya gayret gösteririm


Alıntı Yaparak Cevapla

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Eski 08-04-2012   #15
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları




Ev İçin 49 Püf Noktası


1) Gözlüğünüzün vidası çok çabuk çıkıyorsa vidayı takmadan önce,vidanın gireceği deliğe renksiz oje damlatınVidayı öyle takın

2) Satın aldığınız ayakkabılar ayağınızı sıkıyor ise onları bir kaç dakika buhara tutun

3) Makasınızı bilemek istiyorsanız,zımpara kağıdı kesin

4) Halıdaki sigara yanıklarından,*yanık* y*er*ler üzerinde zımpara kağıdı ile dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz

5) Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz bırakırBu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyinDaha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirinİzden eser kalmadığını göreceksiniz

6) Fermuarlı giyeceklerinizi çamaşır makinesine koymadan önce kapalı olup olmadığını kontrol edinAçıksa zedelenebilirler

7) Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine koyunÜstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş yavaş sıcak su koyunBardakların kolayca çıktığını göreceksiniz

8) Satın aldığınız plastik ve cam eşyalarin üzerine yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletinBir bez ile ovalayıp yıkayınÜzerinde hiç bir leke ve çizilme oluşmayacaktır

9) Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının kılıfının altına alüminyum folyo koyunSıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktır

10) Bez pabuçların temizlenmesi sorun oluyor ise pabuçları bir yastık kılıfının içerisine koyunKılıfın ağzını kapayın ve çamaşır makinasında yıkayınYeni gibi olacaklardır

11) Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal,limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz

12) Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onları saatlerce sıcak suda bekletmeyin,aksine kolonya ile ovalayınBilekleriniz ve ayaklarınız şişmeyecektir

13) Eğer ayaklarınız çok hassas ise,sıcak havalarda şikayetleriniz artıyorsa,her sabah bir kaç damla zeytinyağı ile ovalayın

14) Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suyun içerisinde bekletin,sonra yıkayın,çekmeyeceklerdir

15) Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız,bir dilim limon ile ovunBöylece yumuşacık olacaklardır

16) Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatınBu işlem ilerde kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir

17) Cevizle dost olunİçindeki yağ beyin hücreleri için çok yararlıdırKan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına da uzmanlar tarafından tavsiye edilir

18) Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırınÇiviyi öyle çakın Böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız

19) Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsinizKullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atınEkmekte kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz

20) Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletinBöylece içleri de dağılmayacaktır

21) Unlarınızın böceklenmemesi için,un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun

22) Fırında patates yapmadan önce,10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delinDaha kolay pişecektir

23) Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler
24) Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırınKavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsinizBöylece pasta yaparken elinizin altında hazır bulunur

25) Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız,bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edinBöylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız

26) Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsaniz kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsinizAyrıca bu yağ yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır

27) Peyniri kolay rendelemek için,15 dakika buzlukta bekletin

28) Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın

29) Çekmeceleri içini boşaltmadan temizlemek istiyorsanız,elektrik süpürgesinin ucuna ince bir çorap geçirin

30) Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyunBöylece daha lezzetli olur

31) Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyinHavuç,salçanızı tatlandıracaktır

32) Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun,5 dakika bekletinDaha sonra pişirin

33) Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün,yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürünDiğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirinTavuğunuz nar gibi kızaracaktır

34) 2 Çorba kaşığı yoğurdu,sulandırılmış 1 çorba kaşığı salçayı ve birazda zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırınFırına koymadan önce tavuğun her tarafına sürünÇok daha lezzetli olacaktır

35) Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yokDikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz

36) Hazirladığınız kekin,fırında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin

37) Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yada limon suyu koyun

38) Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için,önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırınDaha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın
39) Kesilmiş ve açık havada kalmış soğan zararlıdırKullanmadığınız soğan parçalarını saklamayın

40) Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazırladığınızda onlardan bir miktarını buz kaplarına yerleştirinKokteyllerin içerisine bunları kullanınBöylece sulanıp tatlarını kaybetmeyeceklerdir

41) Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz

42) Kızarttığınız tavuğun tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece koyunTencerenin içerisinde su kaynatın ve süzgeci üzerine oturtunBuharda ısıtılan tavuk lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyecektir

43) Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayın
44) Evde pasta yaparken kullandığınız meyve şekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsanız hazırladığınız hamura bir miktar mısır unu ilave edinMeyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler

45) Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyunBöylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz

46) Soğan,sarımsak kesmeden önce parmaklarınıza limon suyu sürerseniz,istemediğiniz kokulardan kurtulmuş olursunuz
47) Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içerisine 1-2 dal maydanoz atın

48) Lambalarınızın üzerine kullanmadığınız kokularınızdan veya biraz vanilya sürerseniz,lambalarınızı yaktığınızda mis gibi koku yayılacaktır(Fazla sürmeyin)

49)Parfümü bitmiş küçük parfüm şişelerini atmaya kıyamıyorsanız onları çamaşır dolabınıza koyunBöylece çamaşırlarınızın hoş kokmasını sağlarsınız
Alıntı



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.