![]() |
Kadının Gerçek Güzelliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kadının Gerçek Güzelliği“Açık saçıklık kıyafetine giren güzel bir kadın nazik ve serîütteessür olduğundan, maddeten tesiri tecrübe edilen, belki semlendiren pis nazarlardan elbette sıkılır ![]() Yani, açık saçık gezen bir kadın yaratılışı itibariyle nazik ve çabuk etki altında kaldığından, insanı psikolojik olarak zehirleyen çirkin bakışlardan çok sıkılır ![]() ![]() Bir kadın nasıl bir yaşantı içinde olursa olsun, rahatsız edici bakışlardan mutlaka sıkılacaktır ![]() ![]() Fıtrî güzellik bir nimettir, Allah'ın bir ihsanı ve ikramıdır ![]() ![]() Her nimette olduğu gibi güzellik de korunduğu sürece bir değer kazanır ![]() 1 ![]() ![]() Çünkü hiçbir insan güzelliğini bir yerden satın almış değildir, bunun için ona sahiplenmeye hakkı yoktur ![]() Gerçek anlamda sahiplenecek olsa, güzelliğin gitmesine engel olabilmeli, yaşlanmanın ve yıpranmanın önüne geçebilmelidir ![]() Bunun da önüne geçemeyeceğine göre tek bir şey kalıyor, o da şükürdür ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Birincisi ve en tehlikelisi, kişinin kendisinin günaha girmesi; ikincisi ve farkında olunmayan yönü, başkalarını günaha sokmasıdır ![]() Çünkü güzelliğini, cazibesini ve çekiciliğini sergilemekten çekinmeyen bir kadın, başkalarını da vebal altına almaktadır ![]() Yani böyle bir kadın hem günah kazanmakta, hem de günah kazandırmaktadır ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Çünkü güzellik gibi mühim bir özelliğin kimden geldiği, gerçek sahibinin kim olduğu bilinmezse, üzerine nankörlük perdesi çekilmiş ve manen reddedilmiş olur ![]() 4 ![]() ![]() Günaha giren ve başkalarını günaha sokan insan her şeyden önce huzursuzdur, vicdan azabı çekmektedir ![]() ![]() Yüzü gülse de, içi kan ağlamaktadır ![]() ![]() Bu haldeki bir insan mutlaka bir çıkış yolu arayacak ve sıkıntıdan kurtulma çarelerini araştıracaktır ![]() Çaresi ise; öncelikle o geçici, beş-on senelik güzelliği, bâki ve sonsuz bir hale getirmek için meşru yolda kullanarak fiilî bir şükre girmeye çalışacaktır ![]() Kendisine biraz daha çekidüzen vermek için İslâm terbiyesi dairesinde kalacak, Kur'ân edebinin ziynetiyle cemalini güzelleştirecektir ![]() Böylece o geçici güzellik mânen bâki ve sonsuz kalacaktır ![]() ![]() Diğer taraftan, kadın bir insan olması hasebiyle yapay bir müdahale olmadan hem şekil olarak “ahsen-i takvim”dedir, hem kişilik ve iç estetik itibariyle en güzel bir kıvamdadır ![]() ![]() Mükemmel bir varlık olan kadın, bir sanat eserini inceler gibi kendini seyretse, üzerinde o kadar çiçekli nakışlar görecek, kader kaleminin çizdiği o kadar ince çizgi ve detay fark edecektir ki, kendinden önce, o kalem sahibine hayran kalacaktır ![]() “Beni var eden sanatkâr üzerimde her türlü sanat inceliklerini göstermiş, Kendini tanımam ve göstermem için beni yaratmış” deme kadirşinaslığını dile getirecektir ![]() O Müzeyyin'dir; beni tezyin etmiş, nazik ve narin yaratmış, süslemiştir ![]() O Musavvir'dir; bana en güzel sureti ve şekli vermiş ![]() O Mülevvin'dir; beni mükemmel bir renkte var etmiş ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bakış açısı, iç güzellik anlamına gelen “sîret”in özünü ve aslını oluşturmaktadır ![]() Yaratılış ve duygu bakımından kadını erkekten ayıran en önemli özellik, iç güzelliğiyle birlikte üstün bir şefkat ve merhametle donanmış olmasıdır ![]() Kadının hanımlık ve annelik görevini sürdürebilmesi için zaten bu fıtrî özelliği taşıması gerekir ![]() Mehmet Paksu - Tefekkür Dergisi |
![]() |
![]() |
|