Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
deyimler, sözlüğüf

Deyimler Sözlüğü-F-

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-F-

Faka basmak: Tuzağa düşmek aldatılmak"Beni nasıl faka bastırdılar anlayamadım bir türlü!"
eyimler Sözlüğü-F-[/url]Fareler cirit oynamak: Bir yer ıssız olmak kimseler bulunmamak"Koca köyde fareler cirit atıyordu"
Farkına varmak: Gözüne çarpmak orada bulunduğunu anlamak fark etmek"O kalabalıkta senin farkına varacaklarını sanmıyorum"
Felce uğramak: 1 Bir işin tamamen bozulması durup ilerleyemez olması 2 Hastalık sebebiyle organlarının bir kısmı çalışamaz duruma gelmek kötürüm olmak"Yaptığımız işin felce uğramasından korkuyorum"
Feleğin çemberinden geçmek: Hayatta çok günler görmüş acı tatlı olaylar yaşayıp tecrübe kazanmış olgunlaşmış"O ihtiyar mı? Feleğin çemberinden geçmiş biridir o"
Fellik fellik aramak: Telâşla hemen her köşeye bakarak heyecanla aramak"Bütün her yeri fellik fellik aradım ama bıçağı bulamadım"
Felsefe yapmak: Olayların sebep ve sonuçları üzerine kendince birtakım soyut düşünceler ileri sürmek
Fena etmek: Kötü duruma düşürmek işini bozmak zor durumda bırakmak dövmek"Biraz daha konuşursan seni fena edeceğim"
Fener alayı: Bayram gecelerinde kalabalık halk topluluklarının ellerinde fener veya meşalelerle şehri dolaşarak yaptıkları gösteri
Feragat sahibi: Gönlü tok özveri gösterebilen fedakârlık yapabilen
Fermanlı deli: Deli olduğu herkesçe bilinen zır deli"Halk bu ülkeyi fermanlı delilerin eline bırakmayacaktır"
Ferman dinlememek: Kural yasa söz dinlememek; hiçbir yerden buyruk almamak"Âşığın gönlü ferman dinlemez oldu"
Fesat kumkuması: Tamamiyle kötülük düşünen insanları birbirine düşürecek işler yapan ortalığı karıştıran
Fırıldak çevirmek: Düzen kurmak hileli iş görmek"Yine ne fırıldak çeviriyorsun sen?"
Fırsat düşkünü: Çıkar sağlamak kötülük yapmak için fırsat kollayan kimse"Fırsat düşkünü insanlardan nefret ederim"
Fikir almak: Birinin düşüncesinden yararlanmak"Fikir alınacak insanlar konularında ehil kişiler olmalı"
Fikir vermek: 1 Bir konuda düşüncesini bildirmek 2 Bir konuda yol gösterici bilgi edinmek"Nasıl yapmalıyım? Bana biraz fikir versenize"
Fikir yürütmek: Bir konu üzerinde kendi düşüncesini söylemek tahminlerde bulunmak"Bu konuda fikir yürütmek işime gelmiyor"
Fincancı katırlarını ürkütmek: Zararı dokunacak bir kimsenin hoşuna gitmeyen bir davranışta bulunmak"Kaymakamla konuşurken dikkatli ol fincancı katırlarını ürkütme sakın!"
Fink atmak: Hiçbir şeye aldırmadan gönlünce gezip eğlenmek şurada burada oynayıp zıplamak
Fiskos etmek: Birilerinin bulunduğu bir yerde birkaç kişi gizlice ve alçak sesle konuşmak"Utanmıyor musunuz bu kadar kişi içinde fiskos etmeye?"
Fitil olmak: 1 Çok içip sarhoş olmak 2 Aşırı ölçüde kızmak"Fitil oluyorum şu adamın hareketlerine!"
Fitne sokmak: İnsanları birbirine düşürecek aralarını bozacak davranışta bulunmak sözler sarf etmek
Fiyat biçmek: Bir şeyin değerini belirlemek para karşılığını tespit etmek"Bu malın fiyatını biçmek o kadar kolay değil"

Fiyatı dondurmak: Fiyatın yükselmesini önlemek fiyatların olduğu gibi kalmasını sağlamak"Belediye et fiyatlarını dondurmaya yanaşmıyor"
Fiyat kırmak: Fiyatı birilerinin verdiğinden az vermek fiyatı düşürmek"Müteahhitlerden ikisi anlaşarak ihalede fiyat kırma yoluna gittiler"
Fol yok yumurta yok: Ortada (bir konu ile ilgili) hiçbir belirti olmadığı hâlde varmış gibi bir kuşkuya düşmek"Henüz ortada fol yok yumurta yok sen adama para ödemeye kalkışıyorsun"
Fora etmek: Açmak çözmek"Bütün yelkenleri fora ettik"
Formül bulmak: Bir çözüm işi çözümleyecek çıkar yol bulmak"Sabahtan beri bir formül bulmaya çalışıyorum sense yatıyorsun!"
Forsu kalmamak: Sözü geçmez olmak; bir konuda saygınlığı gücü kalmamak"Adamları arasında da forsu kalmayacak onun"
Foyası meydana çıkmak: Yalanı dolanı hilesi kötü niteliği kusuru ortaya çıkmak"Yakında onun da diğerleri gibi foyası meydana çıkacak"
Fukara babası: Yoksulları koruyup gözeten onlara yardım elini uzatan elden geldiğince yardım etmeyi seven kimse
Funda demir etmek: Demir atma komutu vermek"Körfeze iyice girince kaptan funda demir edin dedi"
Fütur getirmemek: Bezginlik getirmemek umutsuzluğa düşmemek"Sakın fütur getirme göreceksin başaracağız

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com