![]() |
Siyah Balonlar Da Uçar! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Siyah Balonlar Da Uçar!Siyah Balonlar da Uçar! 'Balonları yükselten dışındaki renk değil, içindeki cevherdir ![]() (Lyle D ![]() Küçük bir zenci çocuk, şehrin lunaparkında dolaşırken bir satıcının elindeki balonları seyre dalmıştı ![]() ![]() Derken, birdenbire kırmızı bir balon kazara bağlandığı yerden kurtularak havada uçtu, uçtu, uçtu ve nihayet aşağıdan seçilemeyecek kadar yükseldikten sonra gözden kayboldu ![]() Bu manzarayı seyretmek için öyle bir insan kalabalığı toplanmıştı ki, satıcı, bir tane daha bırakmanın iyi bir reklâm olacağını düşünerek havaya parlak sarı renkte bir balon daha bıraktı ![]() ![]() Küçük zenci, olduğu yerden bir hayranlık içerisinde ardı ardına uçan rengârenk balonları seyrettikten sonra: 'Baloncu amca' dedi ![]() Baloncu, anlayışlı bir bakışla çocuğa tebessüm ederek, siyah renkli bir balonu çözdü ![]() "Yavrum, bu balonları yükselten dışındaki renk değil, içindeki cevherdir ![]() ![]() 'Cahiliye' Irkçılığı Irkçılık fikri, İslâm öncesi cahiliye kalıntılarındandır ![]() Ağır aksak işleyen bir bilgisayara yeni bir format atıldığında kendine gelir ve düzgün bir şekilde çalışmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'an-ı Kerim, İslâm öncesi zihniyetlerden "cahiliyye" şeklinde bahseder ![]() ![]() ![]() ![]() Irkçılık fikri de cahiliye kalıntılarından gelen bir yaklaşımdır ![]() ![]() Siyah Kadının Oğlu Hatadan dönmek fazilettir, hatada ısrar etmek ise o hatadan daha büyük bir hatadır ![]() Ashaptan Ebu Zerr, Bilal-i Habeşiyle bir gün tartışır ve ona: "Siyah kadının oğlu" diye hakaret eder ![]() ![]() "Ey Ebu Zerr! Sen Bilali, annesinin renginden dolayı ayıplamışsın öyle mi? Demek ki sen hâlâ cahiliye zihniyeti taşıyorsun!" Bir anlık öfke ile ağzından çıkan ve kendisinin de istemediği bu sözden dolayı Ebu Zerr çok üzülür, pişman olur ![]() ![]() "Bilal ayağı ile yanağıma basıp çiğnemedikçe, vallahi yüzümü yerden kaldırmayacağım'" Bilal-i Habeşiden tekrar tekrar özür diler ![]() Bilâl ise, yerden ![]() ![]() Öyle görülüyor ki, peygamberlerden sonra en seçkin kimseler olan sahabeler bile zaman zaman yanlış yapabiliyorlar ![]() ![]() ![]() İslâmoğlu Selman İslâmiyet, ona mensup milletlerin 'üst kimliğidir ![]() İslâmiyet soy-sop üstünlüğüne ve bununla övünmeye son vermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() "Ben İslâmoğlu Selman'ım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sa'd'ın lüzumsuz, aynı zamanda cahiliyet devri zihniyetini andıran bu nesep sayma teklifinden Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hadiseyi Hz ![]() ![]() Malcolm X 'Eskiden sağır, dilsizdim ![]() ![]() Malcolm X, Amerikada ihtida etmiş zenci Müslümanlardandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mekke'den hanımına şunları yazıyordu: "İnanamayacaksın ama; tenleri beyazdan daha beyaz olan insanlarla aynı bardaktan su içtim ve aynı tabaktan yemek yedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dönüşünde, ırklar ötesi bir din olarak İslâm'ı tebliğ eder ![]() Yavuz Sultan Selim ve İslâm Birliği 'Padişah-ı âlem olmak bir kuru kavga imiş ![]() Bir veliye bende olmak cümleden âlâ imiş ![]() Yavuz Sultan Selim Yavuz Sultan Selim, doğuya yaptığı seferlerle büyük ölçüde İslâm Birliği'ni sağlamış, 'mukaddes emanetleri' İstanbul'a getirip 'müslümanların halifesi' ünvanına sahip olmuştur ![]() Milletimde ihtilaf u tefrika endişesi, Kûşe-i kabrimde hattâ bîkarar eyler beni ![]() İttihadken savlet-i a'dayı def'e çaremiz, İttihad etmezse millet, dağdar eyler beni ![]() Yani, "Milletimde meydana gelebilecek birbirine düşme ve bölünme endişesi, beni kabrimde bile rahatsız eder ![]() ![]() İdris-i Bitlisî, Yavuz döneminin şark âlimlerindendir ![]() ![]() Mehmet Akif ve Milliyetçilik 'Ağlarım, ağlatamam, hissederim, söyleyemem ![]() Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bîzârım ![]() M ![]() Mehmet Akif, Osmanlının son dönemini ve Cumhuriyetin ilk dönemini idrak etmiş, insanımızın maruz kaldığı zor halleri kalbinin taa derinlerinde hissetmiş ve bu hislerini şiir kalıbı içerisinde diğer insanlarla paylaşmıştır ![]() Safahat'ı okuyanlar, bu muhteşem eserin satırları arasında Akif'in ızdıraplarını kolaylıkla görmektedirler ![]() Osmanlının son döneminde Mehmet Akif'in de içinde yer aldığı bazı aydınlar İslam birliği (ittihad-ı İslam) fikrini savunurken, bazıları Türkleri bir bayrak altında toplamak (Turancılık) görüşünde idiler ![]() Mehmet Akif, bu konuda şöyle der: "Turan ili" namıyla bir efsane edindik; "Efsane, fakat gaye!" deyip az mı didindik? Kaç yurda veda etmedik artık bu uğurda? Elverdi gidenler, acıyın eldeki yurda ![]() |
![]() |
![]() |
|