![]() |
Kanaat Bitmeyen Bir Hazînedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanaat Bitmeyen Bir HazînedirKanaat, çalışmayıp tesâdüfen önüne çıkanı kullanmak, başka bir şey aramamak demek değildir ![]() olmak, başkasının kazancına göz dikmemek demektir ![]() kazandığını görünce, onu kıskanmamak, onun gibi çok çalışmak demektir ![]() Abdülkâdir Geylânî hazretleri; “Acele etme! Acele eden, ya hatâ yapar veya hatâlı duruma yakın olur ![]() ve temkinli hareket eden, o işte ya isâbet kaydeder veya isâbet etmeye yaklaşır ![]() ![]() teâlâdandır ![]() ![]() sâhibi ol ![]() ![]() Kanaat demek, ihtiyâcından fazla kalan kazancını bir yere yığmayıp, İslâmiyetin emrettiği hayırlı yerlere vermek, fakîrlere, kimsesizlere, hastalara, dine hizmet edenlere yardım etmek demektir ![]() ahlâkın kaynağı olduğu gibi, insana mahrûmiyetler içinde kaldığı zamân saâdet temîn eden sarsılmaz bir kale gibidir ![]() “Ey zamân! İnsanlara hücûm ederken, beni de herkes gibi sanarak üzerime gelme! Bileğimi bükemezsin! Karşında beni yalnız sanma! Arkamda kanaat gibi yenilmez bir ordu vardır ![]() Verileni kâfi görmüyorsun! Şumeyt bin Aclân hazretleri buyuruyor ki: “Her gün ömrünün bir kısmı gitmekte, sen ise buna üzülmüyorsun ![]() yetecek kadar rızık verilmekte, fakat, sen, sana verilen şeyleri kâfi görmüyorsun ve seni azgınlaştıracak, Allahü teâlâdan uzaklaştıracak şeyi istiyorsun ![]() ![]() içinde bulunduğun nîmetlere şükretmekten âciz iken, daha fazlasını istemek nasıl uygun olur? Hayret edilir, ne kadar çok şaşılır şu kimseye ki, âhirete inanıyor ve dünyâ için çalışıp ona koşuyor ![]() kendisini âhiretten alıkoyduğu kul ne kötü bir kuldur ![]() âhiret ise bâkîdir ![]() Müslümân, dünyâyı sevdiği, dünyâya düşkün olduğu için değil, Allahü teâlâ, çalışmayı emrettiği için çalışıp kazanır ve eline geçene de, kanaat eder, itiraz etmez ![]() Muhammed Bâkî billah hazretleri buyuruyor ki: “Tevekkül, sebeplere yapışmayıp, tembel oturmak değildir ![]() Allahü teâlâya karşı edebsizlik olur ![]() yapışması lâzımdır ![]() edilir ![]() beklenilmez ![]() bir kapı gibi yaratmıştır ![]() da, sebepsiz olarak gelmesini beklemek, kapıyı kapayıp pencereden atılmasını istemeye benzer ki, edepsizlik olur ![]() kavuşmamız için kapıyı yaratmış ve açık bırakmıştır ![]() değildir ![]() ![]() ![]() zamân kapıdan gönderir ![]() ![]() Görülüyor ki, çalışmayıp, boş oturup, tevekkül ediyorum demek câiz de ğildir ![]() sonra tevekkül etmeli demişlerdir ![]() Allahü teâlâ bir hadîs-i kudsîde buyuruyor ki: (Ey Âdemoğulları! Bir kimse benim kazâma râzı olmaz ve benim tarafımdan gelen belâlara sabretmez, verdiğim nimetlerime şükretmez, ihsân ettiğim dünyâ nimetlerine kanaat etmezse, başka bir Rab arasın ![]() kimse benim belâma sabrederse, benden râzı olmuş olur, yanî rubûbiyyetimi tasdîk etmiş olur ![]() Seyyid Emir Hamza hazretleri; “Allahü teâlânın size verdiğine kanaat ediniz ![]() kazananlar, dâimâ sıkıntı ve üzüntü içinde olur ![]() neşeli ve rahat olur” buyurmuştur ![]() İbn-i Cevzî hazretleri de buyurdu ki: “Kim kanaat ederse, geçimi iyi olur ![]() yollardan ararsa, geçim sıkıntısı çeker ![]() Netice olarak; kanaat, insanın kısmetine düşen rızkına râzı olmasıdır ![]() Kanaatkâr olmak, rahatlığa kavuşturur ![]() bükülmeyen kılıçtır ![]() ![]() Allahü teâlâya güvenmelidir ![]() ![]() şükür ve kanaat etmeli ![]() kullanılmayan zenginlik ise, azdırır ![]() olanı, başkalarının elinde bulunan nimetler mahzûn etmez ![]() Sa’dî-i Şîrâzî hazretlerinin buyurduğu gibi: “Hak teâlânın lütuf ve ihsân buyurduğu bahta ve rızka kanaat etmeyen kimse, Rabbini bilmemiş ve O’na itâat etmemiş olur ![]() didinip duran kişi! Sakin ol, zira yuvarlanan taş üzerinde ot bitmez ![]() (Osman Ünlü hoca) |
![]() |
![]() |
|