Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ashabının, itaat, nazarında

O'nun Ve Ashabının Nazarında İtaat

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

O'nun Ve Ashabının Nazarında İtaat




O’nun ve ashabının nazarında İTAAT


İrbâz İbnu Sâriye (radıyallahu anh) dedi ki:"Bir gün Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bize namaz kıldırdı Sonra yüzünü cemaate çevirerek çok beliğ, çok mânidar bir vaazda bulundu Öyle ki dinleyenlerin gözleri yaşla, kalpleri de heyecanla doldu Cemaatten biri: "Ey Allah'ın Resûlü, sanki bu, bir veda konuşmasıdır, bize ne tavsiye ediyorsunuz?" dedi "Size, buyurdu, Allah'a karşı takvada bulunmanızı, başınızda Habeşli bir köle olsa bile emirlerini dinleyip itaat etmenizi tavsiye ederim Zira, sizden hayatta kalanlar benden sonra nice ihtilaflar görecek Öyle ise size sünnetimi ve hidayet üzere olan Hülefâ-i Râşidîn'in sünnetini hatırlatırım, bunlara uyun ve dört elle sarılın Sonradan çıkarılan şeylere karşı da son derece dikkatli ve uyanık olun Zira (sünnette bulunana zıt olarak) her yeni çıkarılan şey bir bid'attır, her bid'at de dalalettir, sapıklıktır"


İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Ey iman edenler, Allah'a itaat edin, Peygambere ve sizden buyruk sâhibi olanlara itaat edin" (Nisa 59) ayeti, Abdullah İbnu Huzâfe İbni Kays İbni Adiy es-Sehmî hakkında, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) onu bir seriyyeye gönderdiği esnada nâzil oldu"


Tabiinden Zeyd İbnu Vehb anlatıyor: "Rebeze'ye uğramıştım Orada Ebu Zerr (radıyallahu anh)'i gördüm Kendisine: "Seni buraya getiren sebep nedir?" diye sordum Şöyle açıkladı: "Şam'daydım Bir ayet hakkında Muâviye (radıyallahu anh) ile ihtilâfa düştük Ayet şu: "Ey iman edenler! Hahamlar ve rahiplerin çoğu, insanların mallarını haksızlıkla yerler Allah yolundan alıkoyarlar Altın ve gümüşü biriktirip Allah yolunda sarfetmeyenlere can yakıcı bir azabı müjdele Bunlar cehennem ateşinde kızdırıldığı gün, alınları, böğürleri ve sırtları onlarla dağlanacak "Bu, kendiniz için biriktirdiğinizdir, biriktirdiğinizi tadın" denecek" (Tevbe, 34-35) Muâviye (radıyallahu anh): "Bu ayet ehli kitap hakkında inmiştir" dedi Ben ise: "Hem bizim, hem de onlar hakkında indi" dedim Bu mesele üzerinde aramızda ihtilaf çıktı Halife Hz Osman (radıyallahu anh)'a yazarak beni şikayet etti Hz Osman bana yazarak Medine'ye gelmemi emretti Bunun üzerine Medine'ye geldim Halk, sanki daha önce beni hiç görmemiş gibi, çoklukla etrafımı sardı Durumu Osman (radıyallahu anh)'a açtım Bana: "İstersen buraya yakın bir yere git" dedi İşte beni buraya getiren gerçek sebep budur Benim üzerime Habeşli siyahi bir köleyi âmir tayin etseler mutlaka dinler, itaat ederim"
Ø Alâ İbnu Ziyâd'ın anlattığına göre, cehennemi zikrederken bir adam kendisine: "- Niye milleti ümidsizliğe sevkediyorsun?" diye müdahale etti O da: "- Allahu Tealâ: "Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin Doğrusu Allah günahların hepsini bağışlar Çünkü O, bağışlayandır, merhametlidir" (Zümer, 53) ve: "Aşırı gidenlerin ateşlikler olduklarında şüphe yoktur" (Mü'min 43) buyurmuş olunca, ben ümidsizliğe düşürebilirim Ne var ki, siz kötü amellerinize rağmen cennetle müjdelenmekten hoşlanıyorsunuz Halbuki Allah, Muhammed (aleyhissalâtu vesselâm)'i itaat edenler için cennetle müjdelemek, isyan edenler için de cehennemle korkutmak üzere gönderdi" dedi


İbnu Ebî Müleyke anlatıyor: "Hz Ömer (radıyallahu anh), Beytullah'ı tavaf eden cüzzamlı bir kadın görmüştü, hemen: "Ey Allah Teâla'nın câriyesi, insanlara ezâ verme, sen evinde otursan kendin için daha hayırlı olurdu!" dedi Kadın (söz tutup) evinde oturdu Hz Ömer (radıyallahu anh)'in vefatından sonra bir adam kadına uğrayarak: "Seni haccdan yasaklayan kimse artık vefat etti, çık evinden!" dediKadın adama şöyle cevap verdi: "Allah'a yemin olsun, ben ona sağken itaat edip, ölünce isyan edecek kimse değilim"


Hz Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Dinleyin ve itaat edin! Hattâ, üstünüze, başı kuru üzüm danesi gibi siyah Habeşli bir köle bile tayin edilmiş olsa, aranızdaKitabullah'ı tatbik ettikçe (itaatten ayrılmayın)"

Alıntı Yaparak Cevapla

O'nun Ve Ashabının Nazarında İtaat

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

O'nun Ve Ashabının Nazarında İtaat




Hz Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim bana itaat etmişse mutlaka Allah'a itaat etmiştir Kim de banas isyan etmiş ise, mutlaka Allah'a isyan etmiştir Kim emîre itaat ederse mutlaka bana itaat etmiş olur Kim de emîre isyan ederse mutlaka bana isyan etmiş olur


Hz İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Müslüman kişiye, hoşuna giden veya gitmeyen her hususta itaat etmesi gerekir Ancak, masiyet (Allah'a isyan) emredilmişse o hariç, eğer masiyet emredilmişse, dinlemek de yok, itaat de yok"


Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor:"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim itaatten dışarı çıkar ve cemaatten ayrılır ve bu halde ölürse, cahiliye ölümü ile Ölür" Buhârî, Ahkâm 4; Müslim, İmâret 53, (1848); Nesâî, Tahrim 28, (7,123); İbnu Mace, Fiten 7, (3948) Ebû Hüreyre'nin bir rivâyetinde şöyle gelmiştir: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim itaatten çıkar, cematten ayrılır (ve bu halde ölürse) cahiliye ölümü ile ölmüş olur Kim de körükörüne çekilmiş (ummiyye) bir bayrak altında savaşır, asabiyet (ırkçılık) için gadablanır veya asabiyete çağırır veya asabiyete yardım eder, bu esnada da öldürülürse bu ölüm de cahiliye ölümüdür Kim ümmetimin üzerine gelip iyi olana da, kötü olana da ayırım yapmadan vurur, mü'min olanlarına hurmet tanımaz, ahid sahibine verdiği sözü de yerine getirmezse o benden değildir, ben de ondan değilim " Müslim, İmâret 53, (1848); Nesâî, Tahrim 28, (7,123); İbnu Mâce, Fiten 7, (3948)


İbnu Ömer hazretleri (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir cemaatte oturduğu zaman, ashâbı için şu duayı okumadan nadiren kalkardı: "Allahım! Bize korkundan öyle bir pay ayır ki, bu, sana karşı işlenecek günahlarla bizim aramızda bir engel olsun İtaatinden öyle bir nasib ver ki, o bizi cennete ulaştırsın Yakîninden öyle bir hisse lutfet ki dünyevi musibetlere tahammül kolaylaşsın Allahım! Sağ olduğumuz müddetçe kulaklarımızdan, gözlerimizden, kuvvetimizden istifade etmemizi nasib et Aynı şeyi bizden sonra gelecek olan neslimize de nasib et İntikamımızı, bize zulmedenlerden almışlardan kıl (mazlumlardan değil) Bize tecavüz edenlere karşı bizi muzaffer kıl Bize, dini musibet verme Dünyayı, ne asıl gayemiz kıl, ne de ilmimizin son hedefi Bize merhametli olmayanı bize musallat etme"


İbnu Mes 'ud (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) teşehhüd okuyunca şu mealde zikirde, duada bulunurdu: "Hamd Allah'adır, O'na sığınır, O'ndan mağfiret dileriz Nefislerimizin şerrinden de O'na sığınırız Allah kime hidâyet verirse onu kimse sapıtamaz, kimi de sapıtırsa onu kimse hidayete götüremez Şehâdet ederim ki, Allah'tan başka ilah yoktur Yine şehâdet ederim ki, Muhammed O'nun kulu ve Resûlüdür O'nu hak ile, Kıyametten önce müjdeleyici ve korkutucu olarak gönderdi Kim Allah ve Resûlüne itaat ederse doğru yolu bulmuştur Kim de o ikisine isyan ederse, (bilsin ki) sadece kendisine zarar verir, Allah'a hiç bir zarar verermez"



Hz Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "İmtina edenler hariç, bütün ümmetim cennete girecektir!" buyurmuşlardı "İmtina edenler de kim?" dediler "Kim bana itaat ederse cennete girer, kim âsi olur (itaat etmezse) o imtina etmiş demektir!" buyurdular"

Alıntı Yaparak Cevapla

O'nun Ve Ashabının Nazarında İtaat

Eski 08-02-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

O'nun Ve Ashabının Nazarında İtaat




Abdurrahman İbnu Abdi'l-ka'be anlatıyor: "Mescide girmiştim Abdullah İbnu Amr İbni'l-As radıyallahu anhüma'yı gördüm: Ka'be'nin gölgesinde oturuyordu Ka'be'nin gölgesinde birçok kimse ona müteveccih olarak oturmuştu Ben de ona doğru oturdum Şunu anlattı: "Bir seferde Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'la beraberdik Bir yerde konakladık Kimimiz çadırını tamir ediyor, kimimiz yerini düzlüyor, kimimiz hayvanlarını güdüyordu Derken Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın münadisi seslendi: "es-Salâtu câmi'a: "Haydin namaza!" Resûlullah'a gittik, yanında toplandık "Benden önce her peygamber, ümmeti için hayır bildiği şeyi onlara öğretmekle mükellef idi Onlar için şer bildiği şeyden de onları inzar etmesi (korkutması) gerekli idi Bilesiniz, şu ümmetinizin afiyeti önce gelenler hakkında kesin kılınmıştır Sonrakiler belaya ve kötü addedeceğiniz birkısım hallere maruz kalacaklardır Birbirini takip eden fitneler gelecek Mü'min: "Bu fitne helâkimdir" diyecek Sonra bu kalkacak, başka bir fitne gelecek "Helakim işte bundan, işte bundan" diyecek Öyleyse, kim ateşten uzak kalmayı ve cennete girmeyi dilerse, Allah'a ve ahiret gününe inanır olduğu halde ölümü karşılasın İnsanlara, onların kendisine nasıl muamele etmelerini dilerse öyle muamelede bulunsun Kim bir imama biat edip, samimiyetle sadakat sözü vermiş ise, elinden geldikçe ona itaat etsin Bir başkası gelip, önceki ile münâzaaya girişecek olursan sonradan çıkanın boynunu uçurun"


Hz Aişe radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın şöyle söydediğini işittim: "Kim Allah'a itaat etmeye nezrederse hemen itaat etsin Kim de Allah'a isyan etmeye nezrederse, sakın isyan etmesin"


Hz Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim bana itaat ederse, muhakkak ki Allah'a itaat etmiştir Kim de bana isyan ederse muhakkak ki Allah'a isyan etmiştir"


Hz Ömer radıyallahu anh'ın anlattığına göre: "Bir gün Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın mescidine gitmiştir Orada Hz Muaz İbnu Cebel radıyallahu anh'ı Aleyhissalâtu vesselam'ın kabrinin dibinde oturmuş ağlar bulmuş ve: "Niçin ağlıyorsun?" diye sormuştur Hz Mu'âz: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'dan işitmiş olduğum bir hadis sebebiyle" demiş ve Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ın hadisini okumuştur: "Şurası muhakkak ki riyanın azı dahi şirktir Kim Allah'ın velisine düşmanlık yaparsa şüphesiz Allah ile savaşmaya çıkmış olur Allah itaatkâr, takva sahibi ve halktan uzak duran öyle (kendi halinde) kullarını gerçekten sever ki, onlar görünmedikleri zaman aranmazlar (ehemmiyet verilmedikleri için, yoklukları kimsenin dikkatini çekmez), hazır bulundukları zaman (da meclislere, ciddi meşguliyetlere) çağırılmazlar, tanınmazlar Kalpleri pırıl pırıl hidayet kandilleridir (Onları hiçbir şey şekke şüpheye atamaz) Her müşkil meselenin, ağır belanın altından kalkarlar"


İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Gazvelerinin birinde Resulullah aleyhissalatu vesselâm'la beraberdik Derken bir kavme uğradı "Siz kimsiniz?" diye sordu "Bizler müslümanlarız!" dediler Bir kadın tandırına yakacak atmakla meşguldü ve yanında bir oğlu vardı Tandırın alevi yükselince kadın çouğu uzaklaştırdı Sonra kadın, Resülullah aleyhissalâtu vesselam'ın yanına geldi ve: "Sen Allah Resulüsün öyle mi ?"dedi Aleyhissalâtu vesselam: "Evet!" deyince, "Annem ve babam sana feda olsun! Allah Erhamü'r-Rahimin (yani merhametli olanların en merhametlisi) değil mi?" dedi Kadın, "Evet!" cevabını alınca bu sefer: "Allah'ın kullarına olan rahmeti, annenin yavrusuna olan merhametinden daha fazla değil mi?" diye sordu Aleyhissalâtu vesselâm yine: "Elbette!" buyurdu Kadın: "Anne çocuğunu asla ateşe atmaz! (daha merhametli olan Allah kullarını nasıl cehenneme atar?)" dedi Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselâm ağlayarak başını eğdi Sonra başını kadına doğru kaldırarak: "Şüphesiz Allah, hak yoldan sapıp O'na itaat etmeye tenezzül etrneyen ve tevhid kelimesini söylemekten imtina eden azgın kulundan başka kullarına azab vermeyecektir" buyurdu"

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.