![]() |
Ana Babaya İyilik Etmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ana Babaya İyilik EtmekAna Babaya Iyilik Etmek Buhari ile Müsüm'in birlikte rivayet ettigine göre, sahabelerden Ibni Mes'ûd (R ![]() ![]() «Bir gün Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim'in ve baskalarinin rivayet ettigine göre Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() e— Evlât, ana - babanin hakkini ancak söyle ödeyebilîr: Anasini veya babasina köle olarak bulacak, sonra da para ile satin alarak kölelikten kurtaracak ![]() Müslim'in rivayet ettigine göre, adamin biri bir gün Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû - Yâ'la ile Taberâni'nin rivayet ettigine göre, adamin biri bir gün Peygamber'imize (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Taberâni'nin rivayet ettigine göre, adamin biri bir gün Peygamber'imîze (S ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ibni Mace'nin rivayet ettigine göre, Peygamber'imize (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ibn-i Mâce ile Nesaî'nin birlikte rivayet ettigine göre adamin biri bir gün Peygamber´imize (S ![]() ![]() ![]() «Yâ Rasûlallah! Savasa katilmak istiyorum, sana danismaya geldim» der ![]() Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayni hadisin diger sahih bir rivayetine göre Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi'nin bildirdigine göre, odamin biri bir gün sahâbîlerden Ebû Derdâ'ya (R ![]() ![]() edersiniz?» der ![]() ![]() ![]() "Ben Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() Simdi sen dilersen bu orta kapiyi elden kaçir, istersen muhafaza et ![]() Aym hadisin diger bir rivayet sekline göre, adamin biri bir gün sahâbilerden Ebû Derdâ'ya (R ![]() ![]() ![]() simdi de karimi bosamami istiyor, ne yapayim?» diye sorar ![]() Ebû Derdâ (R ![]() ![]() diyebilirim ve ne de karini bosamani tavsiye edebilirim ![]() sana Peygamber´izden (S ![]() ![]() ![]() O söyle buyurmuslardi: «Baba Cennetin orta kapisidir!» Simdi sen de stersen bu kapiyi koru» dilersen "elden kacir" Ibni Habban ve Tirmizi'nin rivayet ettiklerine göre, Hz ![]() ![]() ![]() zevcem vardi, onu seviyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ben reddettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber (S ![]() ![]() ![]() de beni huzuruna cagirarak; «Karini bosa» buyurdular ![]() Ahmed Ibni Hanbel'in (rahimehullah) rivayet ettigine göre, Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() buyuruyor: «— Kim ömrünün uzun olmasini ve geçim kaynaklarinin genislemesini isterse ana - babas'na iyi baksin ve akrabalik baglarini gözetsin!» Ebû Ya'lâ ile Hakim'in rivayet ettiklerine göre Peygamber (S ![]() ![]() ![]() «— Ana - babasina iyi bakanlara müjdeler olsun, Allah (C ![]() ![]() Ibni Mâce ve Ibni Hibban'in rivayet ettigine göre, Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() «— Kisi isledigi günah yüzünden rizkinin kisilmasina yol açar ![]() çevirebilir ![]() ![]() Hakim'in rivayet ettigine göre Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Baskalarinin kadinlarini bastan çikarmayiniz ki, kendi kadilariniz îffetii olsun ![]() Ana - babaniza bakiniz ki, evlâtlariniz da size baksin ![]() dilemeye gelirse; hakli olsun, haksiz olsun, özrünü kabul ederek onunla barissin ![]() Aksi halde Cennet'teki havuzumdan su içmeye gelemez ![]() Taberâni'nin rivayet ettigine göre ![]() ![]() ![]() ![]() «— Ana - babaniza iyi bakiniz ki, evlâtlariniz da size baksin ![]() bastan çikarmaymz ki, esleriniz iffetli olsun ![]() Müslim'in rivayet ettigine göre ![]() ![]() ![]() ![]() «— Burnu yerde sürünsün, burnu yerde sürünsün, yine burnu yerde sürünsün ![]() Sahâbîler «Kimin burnu yerde sürünsün, yâ Rasûlallah? (S ![]() ![]() ![]() Peygamber (S ![]() ![]() onlara iyi bakmayarak Cennet'e girmeyi hakkedemeyenlerin» diye cevap buyurdular ![]() Taberânî'nin rivayet ettigine göre: Peygamber (S ![]() ![]() üç kere «Âmin!» «Âmin!» «Âmin!» buyurdular ![]() açikladilar: «Cebrail bana gelerek: «Yâ Muhammed (S ![]() ![]() ![]() ![]() yasliliklarina yetistigi halde, onlara iyi bakmayarak ölen kimse Cehennem'e girer ![]() Allah (C ![]() ![]() Sonra yine» «Yâ Muhammed (S ![]() ![]() ![]() saglayamadan ölen kimse Cehennem'e girer, Allâh (C ![]() de dedi, ben de «âmin!» dedim ![]() Arkasindan yine, «Yâ Muhammed (S ![]() ![]() ![]() getirmeyerek ölen kimse Cehennem'e girer ![]() ![]() «âmin» de dedi, ben de üçüncü sefer «âmin!» dedim ![]() Hadisin muhtelif rivayetleri vardir ![]() Ahmed Ibni Hanbel'in rivayet ettigine göre, Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Kim müslüman bir köleyi âzâd ederse, o köle kendisini Cehennem'den kurtaracak bir fidye olur ![]() afvedilmesini saglayamazsa, Allah (C ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ana Babaya İyilik Etmek |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ana Babaya İyilik EtmekBuhârî ile Müslim'in birlikte rivayet ettiklerine göre: Sahabîlerden biri bir gün Peygamber'imize (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() diye sorar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() diye sorar ![]() Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() «Daha sonra sirada kim gelir?» diye sorar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sirada kim gelir?» diye sorunca, Peygamber (S ![]() ![]() ![]() cevap buyurdular ![]() Buhari ile Müslim'in birlikte rivayet ettiklerine göre ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben de Peygamber'imize (S ![]() ![]() ![]() onunla münâsebetlerimi devam ettireyim mi?» diye O'na danistim, bana «Tabii, annen ile münâsebetlerini devam ettir» diye cevap buyurdular ![]() Ibni Hibban ve Hakim'in rivâyet ettigine göre Peygamber (S ![]() ![]() ![]() «— Allah (C ![]() ![]() ![]() ana - babanin gazâbindadir ![]() Taberânî'nin rivayet ettigine göre ![]() ![]() ![]() «Allah (C ![]() yâhud anne ve babaya itâata baglidir ![]() (Her ikisi de, birbiriyîe alâkalidir ![]() Bezzâr'in rivayet ettigine göre, Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Allah (C ![]() ![]() gücendirmek ![]() ![]() ![]() Tirmizî ile Hakim'in rivayet ettiklerine göre ![]() Adamin biri bir gün gün Peygamber`imize (S A S ![]() ![]() Peygamber (S A S ![]() ![]() Bunun üzerine Peygamber (S A S ![]() ![]() «Evet, var ![]() ![]() ![]() Ebû Davud ve Ibni Mâce'nin rivayet ettigine göre ![]() sahâbîlerden biri Peygamber (S A S ![]() ![]() bundan sonra onlara yapabilecegim bir iyilik var mi?» diye sorar ![]() Peygamber (S A S ![]() ![]() dilemek, hayatta iken verdikleri sözleri onlar adina yerine getirmek, onlardan yana olan akrabalik baglarini gözetmeye devam etmek ve dostlarina iyilik etmek» diye cevap buyurdular ![]() Müslim'in rivayet ettigine göre: Bir gün Hz ![]() ![]() Abdullah (R ![]() ![]() kendisi yere inerek binek hayvanina onu çikarir, basindaki sarigi ona hediye eder ![]() Ibni Dinar (rahrmehullah) diyor ki; «Bu durum karsisinda Abdullah'a dedik ki; «Allah (C ![]() iyiligini versin, bu kadar iltifata ne lüzum var, bunlar cöl adamidir, az sey ile kalbleri kazanilir ![]() Abdullah bize su cevabi verdi: «Bu adamin babasi, babam Ömer Ibni Hattâb (R ![]() dostu idi ![]() ![]() Peygamber (S ![]() ![]() buyururken isittim: «Iyiliklerin en degerlisi, evlâtlarin baba dostlarina karsi yaptiklari iyiliktir ![]() Ibni Hibban'rn rivayet ettigine göre Ebû Bürde (R ![]() ![]() ![]() Hemen Abdullah Ibni Ömer (R ![]() ![]() geldigimi biliyor musun?» diye sordu ![]() ![]() Bunun üzerine o söyle dedi: «Ben Peygamber (S ![]() ![]() Babam Ömer ile baban arasinda kardeslige varan bir sevgi vardi ![]() ettirmek istedim ![]() Buhari ile Müslm'in birlikte rivayet ettiklerine göre ![]() ![]() ![]() ![]() «— Sizden çok önce yasamis bir kavmin mensubu olan üç kisi bir gün çoluk - çocuklarinin geçimini temin etmek maksadi ile yolculuga çikmislardi ![]() Yolda yagmura tutuldular ve dagdaki bir magaraya sigindilar ![]() gelen bir kaya magaranin kapisini tikadi, birbirlerine «Simdiye kadar yaptigimiz iyi amelleri öne sürerek yapacagimiz duadan baska hiç bir sey bizi bu kapidan kurtaramaz» dediler ![]() Diger bir rivayete göre ![]() Allah (C ![]() sürerek Allah (C ![]() Baska bir rivayete göre: içlerinden biri diger ikisine söyle dedi: «izler silindi, kapiyi da kaya tikadi, Allah (C ![]() amellerinizi öne sürerek Allah (C ![]() ![]() Bunun üzerine islerinden biri el açarak Allah (C ![]() ![]() ileri derecede yasa bir anam ve babam vardi ![]() önce de ev halkina bakardim ve ne de hayvanlarima bakardim ![]() Bir gün oduna gitmistim, eve geç döndüm, gelince ana-babami uykuda buldum ![]() sagip isittim, fakat hâlâ uyuyorlardi ![]() yemek ve hayvanlara yem vermek istemedim ![]() Süt bardaklarini elime aldim ve yanibaslarina oturarak uyanmalarini beklemeye koyuldum ![]() Sabah tanyeri agarana kadar bu durumda kaldim ![]() verdim ![]() Allah (C ![]() düstügümüz çikmazdan bizi sen kurtar ![]() Adamin bu duasi üzerine kaya biraz yerinden kimildadi, çikis yolu biraz açildi, fakat aralik disari çikacaklari kadar genis degildi ![]() Diger bir rivayete göre, duasinin son kismi söyle idi: « ![]() ![]() ![]() çocuklarim vardi ![]() süt verirdim ![]() da uyumuslardi ![]() gittigimde uyumaya devam ediyorlardi, ne uykularini bozmak istiyordum ve ne de onlardan önce çocuklarin sütlerini vermeye gönlüm razi oluyordu ![]() Bu arada sabirsizlanan çocuklar ayaklarimin dibinde kivraniyorlardi, onlar uykuda, ben de bekleme halinde böylece sabahi bulduk ![]() Allah'im! Sende malûmdur ki, ben bu hareketi senin rizani kazanmak için yapmistim ![]() O hareketim sayesinde bizi simdi içinde bulundugumuz çikmazdan kurtarmani, karanlik yerden kurtularak gün yüzüne çikmamizi nasip etmeni diliyorum ![]() Adamin bu duasi üzerine kaya kimildadi ve gün yüzünü görmelerini saglayacak bir aralik belirdi ![]() Ikinci adam ![]() ![]() ![]() Üçüncüsü bir süre sahibi ile yaptigi sözlesmeye bagli kolarak kendi emegi ile üreyen koyunlarin hesabini mal sahibine dogru olarak vermesini öne sürerek dua etti ![]() Bu dualar üzerine kaya magaranin agzindan ayrildi, adamlar da disariya çikarak yollarina devam ettiler ![]() |
![]() |
![]() |
|