![]() |
Ölüm Şiddetinin Beyânı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ölüm Şiddetinin BeyânıÖlüm Şiddetinin Beyânı Hasan-ül Basrî'nin (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Onun sikinti ve acisini anlatirken «onun yol açtigi aci üçyüz kiliç darbesininkine bedeldir" ![]() ![]() Peygamber'imize (S ![]() ![]() ![]() "En kolay ölüm; yünlü kumasa batmis dikene benzer ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Ben bunun ne çektigini biliyorum ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evzci (R ![]() ![]() ![]() ![]() Seddat Ibni Evs (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeyt Ibni Eslem'den, o da babasindan naklen rivayet olunur ki: «Mü'min dünyadaki ameli ile ulasabilecegi derecelerden birisine ulasamamissa kendisine siddetli ölüm acisi çektirilir de ölümün sarsinti ve acisi sayesinde cennetteki derecesini elde eder ![]() Kâfirin de karsiligi verilmemis bir iyiligi varsa cani kolay alinir da iyiliginin sevabini tüketerek cehenneme gönderilir ![]() Bir çok agir hastalara ölmek üzere iken neler hissettiklerini sormayi aliskanlik haline getiren bir ma'rifet ehline komada iken: «Sen ölümü nasil buluyorsun?» diye sorarlar ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Ani ölüm, mümin için rahata kavusma ve agir günahkâr için de hayiflanma vesilesidir ![]() Mekhul'den rivayet olunduguna göre: Peygamber'imiz {S ![]() ![]() ![]() «— Ölünün bir tek kili gök ve yer halki arasina düsse hepsi, Allah (C ![]() ![]() ![]() Rivayet edildigine göre: "ölüm acisinin bir damlasi yeryüzü daglarina düsse hepsi erirdi ![]() Rivayet edildigine göre Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine rivayet edildigine göre ruhunu Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baska bir rivayete göre de «Kendimi kasabin eli altinda canli canli yüzülen bir koyun gibi hissettim» diye cevap verir ![]() Rivayet edildigine göre Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «Allah'im! Ölüm krizini benim için kolay kil» diye dua ederdi ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() «bu günden sonra babana aci yok» diyerek teselli etmisti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ölüm Şiddetinin Beyânı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ölüm Şiddetinin BeyânıHz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Mü'min kul, ölümün sikinti ve krizine karsi çare bulur ![]() ![]() ![]() Buraya kadar Aliâh dostlari ve O'nun yakinligin] kazananlar hesabina ölüm krizinin ve acisinin keyfiyetini anlatmaya çelistik ![]() ![]() Birincisi, yukardan beri anlattigimiz gibi siddetli can çekismedir ![]() Ikincisi, ölüm melegini (Azrail (A ![]() ![]() ![]() Rivayet edildigine göre Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Azrail (A ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir müddet arkasini döndükten sonra tekrar yüzünü dönünce Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ayilinca Azrail (A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Hureyre'nin (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yabanci da ona «ben kirallardan korkmayan ve onlarin koydugu perdelerle yolu engellenmeyen bir kimseyim» diye cevap verir ![]() ![]() ![]() ![]() Rivayet edildigine göre Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece bütün canli uzuvlarim üzerimden ayrilarak canimla birlikte ona gitti ![]() ![]() «— iste âsilerin basina gelen musibet budur ![]() ![]() Peygamberler ölüm melegini görenin içine düstügü dehseti degil, sadece ölüm krizini anlatmislardir ![]() ![]() Allah (C ![]() ![]() Ikrime'nin Ibni Abbas'dan (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yabanci «Sahibi içeri aldi» diye cevap verir ![]() ![]() ![]() ![]() Yabanci «Senden de benden de daha önce evin mülkiyetini elinde tutan beni içeri aldi» diye karsilik verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öiüm sirasinda karsi karsiya gelinecek bir diger gelisme de iki muhafiz melegini görmektir ![]() ![]() ![]() «Duydugumuza göre hic bir kimse emellerini yazan iki muhafiz melegini görmeden can vermez ![]() ![]() ![]() ![]() Eger adam günahkâr biri ise ona «Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Iste bu anda ölmek üzere olan kimsenin gözieri sirf o meleklere dikilir ve artik bir daha dünyayi göremez ![]() Ölüm aninda karsilasilan felâketlerin üçüncüsü ise yunahkârlarin cehennemaeki yerierini görmeleri ve bu görmeden önce korkmalarudur ![]() ![]() Fakat insanlar ölüm meleginin yüksek sesli bildirisini duymadikça ölmezler ![]() ![]() ![]() ![]() Iste derin akil sahiplerinin ölüm korkusu bu sebeplere dayanir ![]() Nitekim Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Hiç biriniz akibetini ögrenmedikçe ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|