Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kadisiye, savaşı

Kadisiye Savaşı

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kadisiye Savaşı

Sad bin Ebî Vakkâs kumandasındaki İslâm ordusunun, 636 senesinde İranlılara karşı zaferle netîcelenen muhârebesi Hazret-i Ömer halîfe seçildikten sonra, İslâmiyeti yaymak üzere ordular hazırladı O zaman, İranda yaşayan Sâsânîlerin Kralı Yezd-i Cürd (Yezd-i Cerd) idi Hazret-i Ömer, İranlıların üzerine gönderdiği ordunun komutanlığına Sad bin Ebî Vakkâsı tâyin etti İslâm askerinin İran üzerine yürüdüğünü öğrenen Kral Yezd-i Cürd, derhâl hazırlıklara başladı

Sad bin Ebî Vakkâs, kralı İslâma dâvet için bir heyet gönderdi Numan bin Mukarrin, Âsım bin Amr, Mugîre bin Zürâre ve Adiyy bin Süheylden meydana gelen heyet, Yezd-i Cürdün huzûruna çıktı Hazret-i Numan, krala; “Ey Kisrâ! Allahü teâlâ, merhamet buyurarak, bize, iyiliği emreden, kötülükten sakındıran bir Peygamber gönderdi Onun dâvetini kabul ettiğimiz takdirde, dünyâ ve âhiret hayırlarını vaad etti Biz îmân ettikten sonra, bize yakın milletlerden başlayarak onları da adâlete, insâfa çağırmamızı emretti Sizi dünyâ ve âhiret saâdetine kavuşmanız için İslâmiyeti kabul etmeye dâvet ediyoruz Kabul ederseniz, Kurân-ı kerîmin hâkimiyetine göre hareket etmenize yardımcı oluruz Kabul etmediğiniz takdirde, sizi başkalarına karşı korumak için, himâyemize girip cizye vermenizi istiyoruz Bunu da kabul etmezseniz, o zaman kılıçlar konuşacaktır!” dedi

Yezd-i Cürd, çok hiddetlenip; “Eğer elçilerin öldürülmesi âdet olsaydı, sizi derhâl öldürürdüm! Tekliflerinizin hiçbirini kabul etmiyorum” diye cevap verdi Adamlarına, bir torba toprak getirmelerini emretti Mücâhidlere dönüp; “En şerefliniz kimse bu toprağı yüklensin! Komutanınıza, üzerinize başkumandanım Rüstemi göndereceğimi, hepiniziKadisiyye Hendeğine gömeceğimi, ülkenize girip halkınıza nice acılar tattıracağımı söyleyin!” dedi Âsım bin Amr toprağı yüklendikten sonra arkadaşlarına; “Müjdeler olsun! Yemîn ederim ki, Allahü teâlâ, bize onların mülk ve saltanatlarının anahtarlarını vermiş bulunuyor” dedi

Elçi heyeti süratle hazret-i Sadın huzûruna giderken, Yezd-i Cürd, 40000 kişilik öncü kuvvetle Calinusu, arkasından 60000 kişilik ana kuvvetle de başkumandan Rüstemi gönderdi Ayrıca 20000 kişilik artçı bir kuvvet çıkardı Böylece 120000 kişilik koca Fars ordusu Kadisiyede toplandı
İran ordusunun 30 bini zırhlı ve birbirinden ayrılmaması için zincirle birbirine bağlıydılar Ayrıca İran ordusunun ön saflarına filler yerleştirilmişti İslâm ordusu ise 34000 kişiydi Hazret-i Sad, anlaşma ile işi halletmek istiyordu Yine elçi göndererek; “Size üç gün süre tanıyoruz Bu üç gün içinde ya Müslüman olursunuz, ya cizye verirsiniz veya cenge hazır olursunuz” diye haber gönderdi Onlar üç gün içinde bunları kabul etmediler Dördüncü gün harp başladı Harp başlamadan önce hazret-i Sad askerlerine şöyle hitâb etti:

Mevkilerinizde sebat ediniz Öğle namazından sonra ben dört tekbir alacağım, ilkinde siz de tekbir alırsınız, harbe hazır olursunuz İkinci tekbirde, siz de tekbir alır silâhlanırsınız Üçüncü tekbirde siz de tekbir alıp, askeri harp için coşturursunuz Dördüncü tekbirde düşman üzerine hücum ediniz ve “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” deyiniz

İslâm askerleri, bildirilen emirle düşmana hücum ettiler İran ordusu berâberinde getirdikleri fillerle karşılık verdi İlk gün şiddetli çarpışmalar oldu Sonraki günlerdeİslâm askeri uyguladıkları dâhiyâne taktiklerle İran ordusunu bozguna uğrattı İran komutanları öldürüldü İran ordusunun baş komutanı Rüstem de öldürülünce ordu dağıldı Kaçışmaya başladılar Kaçmaya çalışanların çoğu nehirde boğuldu, kalanlar da esir edildi Bu harpte Müslümanlar 8500 şehid verdi İranlıların tamâmına yakını öldürüldü Müslümanlar büyük bir zafer kazandılar Daha sonra hazret-i Ömerin emriyle Sâsânî Devletinin başşehri ve İran Kisrasının bulunduğu Medâyin şehrine hareket edildi İslâm askerinin Medâyine hareket ettiğini duyan İran Kisrası Yezd-i Cürd korkudan şehri terk etti İslâm ordusu Medâyin şehrine kolayca girerek fethetti

Kadisiye Harbi ve Medâyinin fethinde büyük ganîmet elde edildi Kisranın sarayları ve hazîneleri
Müslümanların eline geçti Bu zafer, Müslümanlara İranın kapılarını açtığı gibi, daha sonraki savaşların kazanılmasına da zemin hazırladı

ansiklopedibibilgicom

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com