08-02-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hac
HAC
Muhterem Mü’minler!
Hac, İslam dininin beş temel esasından biridir Hicretin 9 yılında farz kılınmıştır Hem mali hem de bedeni bir ibadettir Bu ibadet, ergenlik çağına gelmiş, akıllı, sağlıklı, hür ve gücü yeten her Müslümana farzdır Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de: “Gücü yetip de, oraya ulaşabilen insana Allah için Beytullah’ı (Kabeyi) haccetmesi gereklidir”[url=http://www ebediyyen biz/#_ftn1] buyurmaktadır![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Mü’minlerin gayesi, Allah’ın rızasına ermektir Onları bu gayeye ulaştıracak amellerden biri de hac ibadetidir Nitekim Hz Peygamber (s a v ), bir hadis-i şeriflerinde: “Günahdan ve noksanlıklardan uzak) makbul bir Haccın karşılığı, ancak cennettir”[url=http://www ebediyyen biz/#_ftn2] buyurmuştur![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Muhterem Mü’minler!
Dünyanın dört bir yanında yaşayan, renkleri, ırkları, dilleri, kültürleri ve âdetleri farklı binlerce Müslüman, Hac sayesinde bir araya gelir Aynı ibadeti yapmanın ve tevhid inancına sahip olmanın mutluluğuna erer Hac, bir Müslüman’ın, malını ve canını Allah rızası için feda edebileceğini gösteren büyük bir kulluk göstergesidir Günlük giysilerini çıkararak ihrama giren bir Mümin, dünyanın geçici olduğunu, makam, mevki gibi bütün varlığını burada bırakacağını, ahirete sadece kefenle gideceğini yaşayarak hisseder Manevi duyguları doruk noktasına ulaşır Diğer bütün Müminlerle birlikte, hep bir ağızdan; “Lebbeyk, Allahümme lebbeyk!” “Buyur Allahım davetine uydum, emrine âmadeyim Senin eşin ve ortağın yoktur” anlamına gelen “Telbiye”yi okur Yüce Rabbinden af ve mağfiret diler Aynı şekilde Kabe’yi tavaf ederken, Arafat’ta vakfe yaparken kendisi, aile fertleri ve tüm Müslümanlar için dua eder İşte bu coşku ve heyecanla gözlerden akan yaşlar, günahlara keffaret ve ruhlara şifa olur![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Sevgili Peygamberimiz Hz Muhammed (s a v ); “Kim Allah için hacceder de bu sırada kötü söz ve davranışlardan sakınırsa (kul hakları hariç) annesinden doğduğu gün gibi (temiz ve günahlarından arınmış olarak evine) döner”[3] buyurarak, haccın günahlara keffaret olacağını açıklamıştır
Muhterem Müminler!
Maddi ve manevi çeşitli sıkıntılara katlanarak hacca giden bir müminin, kötü söz ve davranışlardan uzak durması gerekir Hacca gitmeden önce, mümkün mertebe bu ibadetin âdâbı ile birlikte esaslarını ve orada hangi fiillerin cezayı gerektirip hangilerinin haccı ifsat edeceğini öğrenmelidir Bu mübarek yolculuğa çıkan bir Mü’min, sabırlı ve hoşgörülü olmalıdır Kendisini ve temsil ettiği milletini küçük düşürücü davranışlardan sakınmalıdır![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Hutbemi Peygamber (s a v )’in bir hadis-i şerifi ile bitiriyorum: “Ey insanlar! Allah (c c ) haccı üzerinize farz kıldı Öyleyse haccediniz”[url=http://www ebediyyen biz/#_ftn4]
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref1] Al-i İmran, 3/97
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref2] Riyazü’s-Salihin, sh 757, hadis no, 1272
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref3] Buhari, Sahih, Hac, 4; Müslim, Sahih, Hac, 438
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref4] Riyazü’s-Salihin, sh 756, hadis no, 1269
|
|
|