Mecnun Gözüyle Bakmak(Sevgi Hikayeleri) |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mecnun Gözüyle Bakmak(Sevgi Hikayeleri)Arap hükümdarlarından birine Leylâ ile Mecnûn’un hikâyesini anlattılar ‘Bunca fazîletine, belâgatine rağmen çöllere dalmış, irâdesinin dizginini elinden kaptırmış!’ diye Mecnûn’un perişanlığını sayıp döktüler Hükümdar, Mecnûn’u huzûruna getirtip dedi ki: - “İnsanlık şerefinde ne kusûr gördün de hayvan tabiatına girip insanca yaşamayı terk ettin?�? Mecnûn inleyerek cevap verdi: - “Nice gerçek dostlarım, Leylâ’yı sevdim diye beni kınadılar Ama onu bir gün görmüş olsalar, bana hak verirlerdi�? Hükümdarın gönlüne Leylâ’yı görme arzûsu geldi Bunca fitneye sebep olan güzelliği bilmek istiyordu Kızı bulmalarını emretti Adamları, Arap kabîlelerini dolaştılar Leylâ’yı getirip hükümdarın karşısında durdurdular Pâdişah onun şekline baktı Kara yağız, zayıf endamlı bir kızdı Leylâ, gözüne hakîr göründü Kayda değer bir güzelliği yoktu Mecnûn, hükümdarın gönlünden geçenleri anladı Dedi ki: - “Pâdişahım, Leylâ’ya Mecnûn’un gözü ile bakmalısın ki, ancak o zaman eşsiz güzelliğini fark edersin�? |
|