Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ahlak, emre, felsefesi, yunus

Yunus Emre Ahlak Felsefesi

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yunus Emre Ahlak Felsefesi

Yunus Emrenin Ahlak Felsefesi,

Yunus Emrenin Ahlak Anlayışı,

Yunus Emrenin Ahlak Görüşleri

Ahlak Felsefesi Yunus Emre

Yunus Emre’nin ahlak davranışında İslamiyet’in özünün ve Türk törelerinin büyük etkisi vardır

13yüzyıl da Anadolu’da Moğol hücumlarının yaygın olduğu dönemlerde Yunus Emre’nin Ahlak felsefesi insanları rahatlamıştır Bu rahatlamada Yunus Emre’nin insan davranışına bakışı önemlidir Yunus Emre insanların diline, mezhebine, rengine yoksul veya zengin olmasına bakmaksızın davranılması gerektiğini ortaya koymuştur Onun bu husustaki görüşlerini yansıtan şiirlerinden işte bazı örnekler:

Sen sana ne sanırsın

Ayrığında onu san

Dört Kitabın manası

Budur eğer var ise

Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil

Yetmişiki millet dahi elin yüzün yumaz değil

Yetmişiki millete bir göz ile bakmayan

Şer’in evliyası ise hakikatte asidir

Yunus Emre’nin ahlak anlayışında gönül temizliğinin ve iyi niyetin büyük bir yeri vardır Bu gönül temizliği sorunu İslam ahlakında önel bir yer tutar

“Yapılan işler niyete göredir” hadisi de bunun açık delilidir Yunus Emre’nin şu dörtlüğü bu hususta Türkçe olarak açıklık getirmiştir

Gönül çalabın tahtı

Çalap gönüle baktı

İki cihan bedbahtı

Kim gönül yıkar ise

Yunus Emre toplumdaki kavgayı da önlemeye çaba göstermiştir Kavga’lar, kırılmalar insanı kine götürebilir Kinin ise Yunus Emre’nin felsefesinde yeri yoktur Bu hususta şu tavsiyelerde bulunmuştur

Giderdim gönülden kini

Kin tutanın yoktur dini

Ayrıca insanları bir tutan kin’in kötülüğünü yeren şu dörtlükte çok ilginçtir

Adımız Miskindir bizim

Düşmanımız kindir bizim

Bir kimseye kin tutmayız

Kamu alem birdir bize

Yunus Emre, insanları, bazen dilinin felakete sürükleyeceğini hatırlatır Bu nedenle insanın ilkin düşünüp, sonra konuşmasını tavsiye eder Kırıcı olmamayı öğütler

Söz ola kese savaşı

Söz ola kestire başı

Söze ola ağulu aşı

Balla yağı ede bir söz

Kişi bile söz demini

Demiye sözün kemini

Bu cihan cehennemini

Sekiz uçmağ eder bir söz

Yunus Emre insanlar arasında birlik ve dirlikten yanadır Dinde nasıl tevhid varsa insanlar arasında da barış ve dirlik olmalıdır Hayat geçicidir Başka aleme geçmeden önce insanlar arası ilişkilerde ahengi sağlamak gerekir Bakınız bu konuda ne diyor Yunus Emre:

Bu dünyaya kalmayalım

Fanidir aldanmayalım

Bir iken ayrılmayalım

Gel dosta gidelim gönül

Yunus, Ahlak’ın doğruluk ilkesi üzerinde çok durur Bilindiği üzere üstadı Tapduk Emre’ye odunlarının bile doğrusunu getirirmiş Onun bu konuda şu dörtlüğü dikkati çekicidir

Abdestimiz Namazımız

Doğruluktur Taatımız

Aşka bağladık safımız

Safımızdan kim ayıra

Yunus Emre yoksulları, çaresizleri ve kimsesizleri daima düşünmüştür Bunlara yardım elinin uzatılmasını istemiştir Bu hususta Özgeci (Diğergam) duyguların en güzel örneğini vermiştir Bu duyguları şu dizelerde bulmak mümkündür

Bir hastaya vardın ise

Bir içim su verdin ise

Yarın anda karşı gele

Hak şarabın içmiş gibi

Yunus Emre sabır üzerinde çok durmuştur Peygamberimizin buyurduğu gibi “Sabır imanın yarısıdır” Atalarımız” öfkeyle kalkan zararla oturur” demiştir

Yunus Emre’de bu hususta şu iki dörtlüğü vermekle yetinelim:

Derviş bağrı baş gerek

Gözü dolu yaş gerek

Koyundan yavaş gerek

Sen derviş olamazsın

Döğene elsiz gerek

Söğene dilsiz gerek

Derviş gönülsüz gerek

Sen derviş olamazsın

Yunus Emre’nin felsefesinde, vicdan özgürlüğüne verdiği değerin de büyük önemi vardır Bu nedenle İslamiyet’i batınsız kurallarından ibaret saymaz İslamiyet’in özüne önem verir Herkesin inancına saygıdan yanadır Ancak kendisi iyi bir mümin olarak İslamı sevdirmeye çalışır Bu konuda bakınız ne diyor:

Aşk imamdır bizde gönül cemaat

Dost yüzü kıbledir, daim salat

Dost yüzün görünce şirk yağmalandı

Onun için kapıda kaldı şeirat

Hakikat bir denizdir Şeriat gemisi

Çokları gemiden çıkıp denize dalmadılar

Şeriat Tarikat yoldur varana

Hakikat marifet ondan içeri

Şeriat güç olur

Tarikat yokuş olur

Marifet sarplık durur

Hakikat yücesi

Görülüyor ki Yunus Emre İslam gerçeğinin iyi anlaşılmasını istemiştir Bu gerçeği iyi anlayanlar başkalarıyla iyi geçinir ve başkalarının haklarına saygı gösterirler

Yunus Emre’nin ahlak anlayışı sevgi felsefesine bağlıdır O Yüce Allah’ı ve onun yaratıklarını sevmiştir

Yaratılanı yaratandan ötürü sevmek ilkesini ortaya koymuştur Bu sebeple dostlarına karşı vefayı önerir Bakınız bu konuda ne diyor:

Benim dilim kuş dilidir

Benim ilim dost ilidir

Ben bülbülüm, dost gülümdür

Bilin gülüm solmaz benim

Başka bir şiirinde de şunları söylüyor:

Gel varalım bizim ile

Ki giresin bahçelere

Daim öter bülbülleri

Gülüstanım solmaz benim

Bizim ilin bahçeleri

Daim tazedir gülleri

Mamuredir Bostanım

Ağyar gülüm bozmaz benim

Demek ki Yunus Emre gönlünü gül bahçesi gibi tutmaktadır Ve dost kadrini bilmeyi öğütlemektedir Onun görüşüne göre Allah’ı seven kulunu da sever Tanrı sevgisini ifade için bakınız ne diyor:

Ne varlığa sevinirim

Ne yokluğa yerinirim

Aşkın ile avunurum

Bana seni gerek seni

Tanrı sevgisi insanı maddenin köleliğinden kurtarır Maddenin köleliğinden kurtulanlar ise barışa, dayanışmaya ve ahenge önem verirler Yunus dayanışma için bakınız ne diyor:

Yeyip yedirgil fakire

Eksilirse Tanrı vere

Birgün tenin yere gire

Geri kalan nendir senin

Yunus sevgiyle dolu bir insan olduğu için yaşama sevgisinden yanadır Yaşama sevincini gerçekleştirmek isteyenler büyüklenmeden, kıskanmadan, yetim hakkı yemeden uzak dururlar İlahi hikmetlerle gönüllerini meşgul ederler Bakınız ne diyor Yunus:

Bir kuş olup uçmak gerek

Bir kenara geçmek gerek

Bir şerbetten içmek gerek

İçenler ayırmaz ola

Yunus Emre, yaratıcılığı ve üretkenliği de tavsiye ediyor Yaratıcı ve üretken insanlar topluma ve insana daha çok katkıda bulunurlar Bu husustaki görüşünü de şu dörtlüğüyle tamamlayalım:

Çalış kazan ye yedir

Bir gönül ele getir

Yüz Kabeden yeğrektir

Bir gönül ziyareti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com