Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
halinde, maddeler, masalların, özellikleri

Masalların Özellikleri Maddeler Halinde

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Masal Özellikleri Nelerdir

Masalların Genel Özellikleri

Masalların Özellikleri Nedir

Masalların Ortak Özellikleri

1 Olağanüstü konular vardır

2 Kahramanlar GERÇEK üstü özelliklere sahip olabilir

3 Yer ve zaman belirsizdir

4 Her masaldan bir öğüt, bir ders çıkarılabilir

5 Masallarda kalıplaşmış bir tekerleme ile başlar

6 Masallarda olağanüstü varlıklar (cin, peri, melek) bulunabilir

7 Masallar kalıplaşmış tekerlemelerle biter ve sonunda mutlaka gökten üç elma düşer

8 Masallar hep mutlusonla biterler

9 Niteliği ne olursa olsun her şeyiyle hayal ürünüdürler

10 Olaya dayalı sanatsal kurmaca metinlerdir

11 yazılı edebiyat ürünüdür

MASALIN GENEL ÖZELLİKLERİ

Masalın genel özelliklerinin “konu, olay, yer, zaman, kişi, amaç” yönlerinden değerlendirilmesi:

a- Konu: Masallarda her insanı ilgilendiren evrensel değerler ve konular anlatılır Özellikle çocuklara doğruluk, dürüstlük, iyilik, güzellik, ahlâklı olmak, erdemli olmak, yardımseverlik gibi duygular verilmek istenir Ayrıca çevredeki kişilerin, olayların ve yöneticilerin eleştirileri de yapılır Haksızlıklara karşı halkın ve halk içinde bir önderin direnmesi ve sonuçta mutlaka üstün gelmesi işlenir

b- Olay: Masallar olay eksenli bir edebiyat türüdür Tamamen hayal ürünü olan bu olaylar, olağanüstü nitelikler taşıyabilir Masallarda “olamaz” diye bir şey yoktur Her şey olabilir ve bunlar konu olarak işlenir

c- Yer: Masalda belirli bir yer, çevre yoktur Hayali bir yer, çevre söz konusudur Bunlar da genellikle “Kafdağı’nın arkasında bir ülke, yedi kat yerin altı, periler padişahının ülkesi” gibi hayalî yerlerdir

d- Zaman: Masalda zaman da belirsizdir Geçmişte bir zamandan söz edilir; ama aslında bu hayalî bir zamandır Masallar geçmiş zaman kipi (-miş) kullanılarak anlatılır Bu yönüyle de hikâyeden ayrılır “Bir varmış, bir yokmuş Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, pireler berber iken, develer tellâl iken, ben babamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken gibi tekerlemeler aslında zamanın belirsizliğini ve olayın hayalî olduğunu da açıklar

e- Kişi: Masal kahramanları olağanüstü nitelikler taşıyabilir Masallarda “peri, dev, cüce, cadı, gulyabani, şahmeran, Zümrüdüanka kuşu” gibi hayalî kahramanlar karşımıza çıkabilir Masalda, gerçek hayatta rastlanamayacak kişiler bulunabilir Kişiler ya iyidir ya da kötüdür İyiler hep iyilik yapar, kötüler de hep kötülük yapar İyiler masalın sonunda mutlaka kazanır, kötüler de her zaman kaybeder

f- Amaç: Masalda eğiticilik esastır Aslında yerin, kişilerin ve zamanın hayalî olması da bundandır Kimse rencide edilmeden insanlara ders verilir Herkes masalın sonunda verilen dersten kendisine düşen payı alır Masallarda kötülükler eleştirilerek okurun ve dinleyenin bu kötüler gibi olmaması istenir İyiler ve iyilikler de yüceltilir ki okur veya dinleyici iyi olsun ve iyilik yapsın Bu yüzden özellikle eğitimde masallardan yararlanılır

Masallarda Anlatım Özellikleri

- Anlatım hiçbir engele uğramadan akıp gider (Akıcılık)

- Gereksiz söz tekrarları yapılmaz(Akıcılık)

- Ses akışını bozan, söylenmesi güç seslere ve kelimelere yer verilmez (Akıcılık)

- Gereksiz ifadeler olmaz (Duruluk - Açıklık)

- Anlaşılması güç cümlelere kurulmaz (Duruluk - Açıklık)

- Anlatım sade ve süzsüz olur (Yalınlık)

- Duygu ve düşünceler kısa ve kesin ifadelerle dile getirilirilr (Yalınlık)

Masalın diğer ortak özellikleri nelerdir?

- Kişiler ya çok iyi ya da çok kötüdür

- Sözlü nesir türüdür

- Yazarları yokturHalk düşüncesinin,halk kültürünün ortak ürünüdür

- Masallar eğlendirici ve eğiticidir

- Masallar tekerleme ile başlar

- Masal kahramanları yaşlanmaz

- Masalda olağanüstü özellikler vardır

- Masallarda yer kavramı sembolik bir biçimde yer alırGenellikle uzak mekanlarda geçerBahsedilen yer isimlerinin çoğu hayalidir Ne zaman,hangi yerde bulundukları asla bilinmez

- Masallarda gerçek yer isimleri de belirtilirFakat masallarda anlatılanlar gerçekte bu yerler değildir

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

YADA KISACA

Masal Özellikleri
1- Yer ve zaman belirsizdir
2- Yazılı edebiyat ürünüdür
3- Olağanüstü konular vardır
4- Masallar hep mutlu sonla biterler
5- Her masaldan bir öğüt, bir ders çıkarılabilir
6- Olaya dayalı sanatsal kurmaca metinler`dir
7- Masallar kalıplaşmış bir tekerleme ile başlar
8- Kahramanlar gerçek üstü özelliklere sahip olabilir
9- Niteliği ne olursa olsun her şeyiyle hayal ürünüdürler
10- Masallarda olağanüstü varlıklar (cin, peri, melek) bulunabilir
11- Masallar kalıplaşmış tekerlemelerle biter ve sonunda mutlaka gökten üç elma düşer

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com