![]() |
Anlatım Bozuklukları Dil Bilgisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozuklukları Dil BilgisiAnlatım Bozuklukları Örnekleri Anlatım Bozuklukları İle İgili Sorular Anlatım Bozuklukları Konu ANltımı Dil Bilgisi Kuralları İle İlgili Anlatım Bozuklukları Yüklem Yanlışları : Yüklem Eksikliği : İki farklı yargının tek eylemsiye veya tek yükleme bağlanması, çoğu kez yargılardan birinin eylemsiyle ya da yüklemle uyumsuzluğuna neden olur ve bu durum anlatım bozukluğu yaratır ![]() ![]() Örnek : Çok az veya hiç çalışmadan sınava girdiler ![]() Çok az çalışarak veya hiç çalışmadan sınava girdiler ![]() İş konusunda ben onu, o da beni etkilemek istemez ![]() İş konusunda ben onu etkilemek istemem, o da beni etkilemek istemez ![]() Hava açık; ama sıcak değildi ![]() Hava açıktı; ama sıcak değildi ![]() Yüklem Uyuşmazlığı : Sıralı cümlelerde yüklemlerin kip ve kişi ekleri yönünden uyumlu olmaları gerekir ![]() ![]() Örnek : Sabahları bana uğrar, okula birlikte giderdik ![]() Sabahları bana uğrardı, okula birlikte giderdik ![]() Badana boya bitmiş, evi yerleştirecektik ![]() Badana boya bitmişti, evi yerleştirecektik ![]() Bu konuda seyircilerle biz eleştirmenler bir kez daha ters düştü sanırım ![]() Bu konuda seyircilerle biz eleştirmenler bir kez daha ters düştük sanırım ![]() Birleşik cümlelerde, yan cümlenin yüklem çatısıyla temel cümlenin yüklem çatısı, etkenlik ve edilgenlik yönünden uyumlu olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek : Toplantıda hep aynı konu tartışılıyor, saatlerce aynı şeyler konuşuyordu ![]() Toplantıda hep aynı konu tartışılıyor, saatlerce aynı şeyler konuşuluyordu ![]() Midesinden şikayeti olanlara fazla kızartma yememesini tavsiye ediyorlar ![]() Midesinden şikayeti olanlara fazla kızartma yememelerini tavsiye ediyorlar ![]() Özne Yanlışları : Sıralı ve bağlı bileşik cümlelerde ortak olarak kullanılan öznenin bütün yüklemlere uyması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek : Kitaptaki yanlışlar düzeltilecek ve ikinci baskıya girecek ![]() Kitaptaki yanlışlar düzeltilecek ve kitap ikinci baskıya girecek ![]() O resimlerinde pastel renkleri kullanmış, bu nedenle çok çabuk satılmış ![]() O resimlerinde pastel renkleri kullanmış, bu nedenle resimleri çok çabuk satılmış ![]() Nesne Yanlışları : Nesne-Yüklem Uyuşmazlığı : Bu uyuşmazlık, bileşik cümlelerde nesnenin, ilk cümlenin yüklemine uymamasından kaynaklanır ![]() ![]() Örnek : Beni hiçbir zaman unutmadı, her zaman mektup yazdı ![]() Beni hiçbir zaman unutmadı, her zaman bana mektup yazdı ![]() Çocuğun gözlerindeki yaşı silip, yerine oturttu ![]() Çocuğun gözlerindeki yaşı silip, çocuğu yerine oturttu ![]() Nesnelerin Yapısal Uyuşmazlığı : Bir cümlede aynı eklerle türetilen birden çok eylemsi, nesne görevinde kullanılabilir ![]() ![]() Örnek : Seni anladığımı ve onaylayışımı gözden kaçırmazdın sanmıştım ![]() Seni anladığımı ve onayladığımı gözden kaçırmazdın sanmıştım ![]() Ne gelişini ne de gittiğini gördüm ![]() Ne gelişini ne de gidişini gördüm ![]() Tümleç Yanlışları : Dolaylı Tümleç-Yüklem Yanlışları : Bileşik cümlelerde ortak olarak kullanılan dolaylı tümlecin, ilk cümlenin yüklemine uyarken ikinci cümlenin yüklemine uymadığı görülebilir ![]() ![]() Örnek : Kadına her fırsatta bağırıyor, sürekli aşağılıyordu ![]() Kadına her fırsatta bağırıyor, kadını sürekli aşağılıyordu ![]() Sana her konuda güveniyor ve yardım bekliyoruz ![]() Sana her konuda güveniyor ve senden yardım bekliyoruz ![]() Zarf Tümleci-Yüklem Yanlışları : Bileşik cümlelerde, zarf tümleci ortak olmadığı halde, bütün yüklemler için ortak öğe kabul edilirse, anlatım bozukluğu ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Örnek : Her zaman senin yanındayım, seni yalnız bırakmayacağım ![]() Her zaman senin yanındayım, hiçbir zaman seni yalnız bırakmayacağım ![]() Hiçbir zaman kendini düşünmedi, ailesinin mutluluğu için çalıştı ![]() Hiçbir zaman kendini düşünmedi, her zaman ailesinin mutluluğu için çalıştı ![]() Edat Tümleci-Yüklem Yanlışları : Bileşik cümlelerde, edat tümleci durumundaki öğe, ortak olmadığı halde ortak kabul edilirse anlatım bozukluğu meydana gelir ![]() ![]() ![]() Örnek : Akşamları kitapçıya uğrar, saatlerce sohbet ederdi ![]() Akşamları kitapçıya uğrar, saatlerce onunla sohbet ederdi ![]() Arkadaşımın babası geldi, bir süre sohbet ettik ![]() Arkadaşımın babası geldi, bir süre onunla sohbet ettik ![]() Tamlama Yanlışları : Tamlaması Yanlışları : Bir ad tamlamasında; § Tamlayan ya da tamlanan sözcüklerden birinin eksikliği, § Tamlayan veya tamlanan eklerinden birinin kullanılmaması dolayısıyla tamlayan eksikliğinin anlam belirsizliği yaratması, ad tamlamasına ilişkin belli başlı yanlışlıklardır ![]() Örnek : Onun böyle işlerle uğraşmaya ne vakti vardı ne de zamanıdır ![]() Onun böyle işlerle uğraşmaya ne vakti vardı ne de bunun zamanıdır ![]() Sıfat Tamlaması Yanlışları : Sıfat tamlamasına ilişkin yanlışlıklar şu şekilde oluşabilir; § “Bir” den büyük sayı sıfatlarıyla kurulan sıfat tamlamalarında adın çoğul eki alması yanlışlık yaratır ![]() ![]() Örnek: Toplantıda üç ya da daha çok konuşmacılar söz alacakmış ![]() Toplantıda üç ya da daha çok konuşmacı söz alacakmış ![]() Dışarıda iki insanlar seni soruyordu ![]() Dışarıda iki insan seni soruyordu ![]() § “Birçok, biraz, herhangi, birkaç, hiçbir, her” gibi belgisiz sıfatların tamlayan olduğu sıfat tamlamalarında, adın tekil kullanılması gerekir ![]() Örnek : İhaleye birçok yerli ve yabancı firmalar katıldı ![]() İhaleye birçok yerli ve yabancı firma katıldı ![]() Hiçbir anne ve babaların buna itiraz edeceğini sanmam ![]() Hiçbir anne ve babanın buna itiraz edeceğini sanmam ![]() § “Her” belgisiz sıfatının tamlayan olduğu sıfat tamlamalarında, yüklemin olumsuz olması anlatım bozukluğu yaratır ![]() Örnek : Bu mevsimde her çeşit kuş avlanmayacaktır ![]() Bu mevsimde hiçbir çeşit kuş avlanmayacaktır ![]() Bu tarihlerde her grup sınavlarını aksatmayacak ![]() Bu tarihlerde hiçbir grup sınavlarını aksatmayacak ![]() Yapıları Yanlış Olan Sözcükler : Kimi zaman yapım eklerinin sözcüklere, kurallara uygun olarak seçilmemesinden dolayı, kimi zaman da eklerin yanlış seçilmesi nedeniyle sözcüklerin yapıları bozuk olur ![]() ![]() Örnek : Çocuğu iyi bir doktora bakıtmak gerekiyor ![]() Çocuğu iyi bir doktora baktırmak gerekiyor ![]() Alıkoyulan paketleri yarın postaya verelim ![]() Alıkonulan paketleri yarın postaya verelim ![]() Bu eşyaları pahalılatmak müşteri kaybına yol açar ![]() Bu eşyaları pahalılaştırmak müşteri kaybına yol açar ![]() Yanlış Ek Kullanımı : Bir sözcüğe, gelmesi gereken ekin dışında yanlış bir ekin getirilmesi de kimi zaman anlatım bozukluğuna yol açar ![]() Örnek : Sorun arkadaşlarımızın bizi bu konuda iyi aydınlatmamış olduğundan kaynaklanıyor ![]() Sorun arkadaşlarımızın bizi bu konuda iyi aydınlatmamış olmasından kaynaklanıyor ![]() Okuduklarını ezberlemek değil, tartışarak özümlemesine sağlamak gerekir ![]() Okuduklarını ezberlemek değil, tartışarak özümlemesini sağlamak gerekir ![]() Her ne kadar şehir dışına taşınmışsak bile beklenen rahatlığa kavuşulmamıştır ![]() Her ne kadar şehir dışına taşınmışsak bile beklenen rahatlığa kavuşamadık ![]() Noktalama Yanlışları : Noktalama işaretlerinin eksik ya da yanlış yerde kullanılması; cümleleri bir anlam belirsizliğine sürükleyebileceği gibi cümleden birden fazla anlam çıkmasına da yol açabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek : Yabancı dükkandı eşyaları beğenmedi ![]() Yabancı, dükkandı eşyaları beğenmedi ![]() Bebekler için, ağlamak, açlık ve korku gibi durumların en doğal ve tek anlatım biçimidir ![]() Bebekler için ağlamak, açlık ve korku gibi durumların en doğal ve tek anlatım biçimidir ![]() Kadın şoförü şöyle bir süzdü ![]() Kadın, şoförü şöyle bir süzdü ![]() |
![]() |
![]() |
|