Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alternatif, eleştirisi, eşarp

Eşarp Eleştirisi Ve Bir Alternatif

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Eşarp eleştirisi ve bir alternatif
Eşarp eleştirisi ve bir alternatif

Konuyu eşarpların rengine ve cafcafına yönelik açmıyorumbu eleştiri bence anlamak isteyenlerin anlayacağı kadar yapıldı zatenbenim konuşmak istediğim eşarpların bağlanış stiline ve eşarbın neden tercih edildiğine dairalternatif olarak sunacağım şey ise çarşaf değil,çünkü çarşaf giyebilmek belli bir aile yapısı ve sosyal çevre istiyor ve herkesin elinde olan ve yapabileceği bir şey değil bu

öncelikle örtünme emrini hatırlatarak başlayayım:

Nur 31:"Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar Zinetlerini, kocalarından, yahut babalarından, yahut, kocalarının babalarından yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut müslüman kadınlardan, yahut sahip oldukları kölelerden, yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek çocuklardan başkalarına göstermesinler Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar Ey mü'minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz! "

Bu ayetin yorumu yapılırken,"Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar "cümlesinden hareketle,başı örten örtünün boynu ve omuzları da örterek göğse gelmesi söylenegelmiştirsanırım bu yoruma katılabiliriz peki benim merak ettiğim,neden eşarplar bağlanırken,eşarbı çene altından iğneleyince önde aşağı sarkan uçlar orada bırakılıp göğse yayılmak yerine,boynun arkasında düğümleniyor?Böyle yapınca başın ve boynun şekli de belli olmuyor mu?ayrıca özellikle de dış örtüsü giyilmediği zaman bu tip bir bağlama stili gerdan ve göğüs bölgesini biraz açıkta bırakmıyor mu?üstüne üstlük bir de saçın topuzu belli olunca bu direkt olarak uzun saça vurgu yapmıyor mu? bu durumlarda eşarbın ideal örtü olduğu söylenebilir mi?

sizin de cevabınız "değil"se,bu tip eşarp bağlamanın bu kadar yaygın olması konusunda ne düşünüyorsunuz?beni şaşırtan bir durum bu yaygınlık,başka konularda çok beğendiğim dindar kız arkadaşlarım bile bu şekilde bağlıyorlar eşarplarını

bu müslüman genç kızlarımızın sorgulaması gereken bir konu

yaygınlığına dair bazı cevaplarım varbence arkadan bağlamanın ilk nedeni,eşarplarda kullanılan kumaşın ki ipek almadığınız sürece bu sentetiktir, çok kaygan olması(hemen bir notsentetik kumaşlar petrolden yapılır ve kimyasal maddelerden laboratuarlarda üretilirçok yapay ve sağlıksız bir maddedir) ikinci bir neden de gözlemlerime göre,bayanların bluzlarının genelde en güzel ve şeklini belli eder kısmı olan yaka kısmını göstermek istemeleripeki bu örtünmenin amacına ters değil mi?

peki senin önerin ne derseniz eğerbazı bayanlarımızın da keşfettiği ama maalesef yayılmamış bir alternatif var:şal Şal hem pamuklu kumaşlardan üretiliyor yani en başta daha sağlıklıikincisi,kaygan olmadığından yüzlerce iğne takmanıza gerek yok,namazda secdeye gidince kayıp açılmaz,en önemlisi de aşağıda göreceğiniz bağlama stili ile omuzların üstüne ve sırta yayılır,boynun ve başın şeklini belli etmez

en garibi de ben eşarp denen şeyi başka bir müslüman ülkesinde görmedimoralardan gelen yabancı kadınlar da siz de gördüyseniz şalla örtünüyorlar geneldenereden türettik acaba bu modayı?

İkincisi de eşarbın önünü bir iğneyle arkaya doğru çekerek ucunu sivrileştirme huyu İlk gördüğümde inanamamıştım ama yayıldıkça yayıldı bu görüntü

Bu gibi şekiller gerçekten çok ilgi çekiyor ve Müslüman Türk kadınının imajını çokça yaralıyor Örtünmeyi emir kabul etmeyenlerin diline dolanıyor bu kızlar

Bunların yayılması bir tarafa,azalması lazım sevgili kardeşlerimBunun için hepimiz mücadele etmeliyizBuna da kendi örtülerimizi,tarzımızı düzelterek başlayabiliriz Kıyafetlerimize dikkat etmeli,temsil görevimizin olduğunu unutmamalıyız

Çok daha kişisel bir fikir ama,ben de eşarbın yerine pamuklu örtülerin ve şalın geçmesi gerektiğini düşünüyorum Böylece bu bağlama stillerini daha etkin bir biçimde marjinalleştirip yok edebiliriz

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Allah razı olsun bu güzel paylaşımınız için, malesef üzülerek belirtiyorumki bende eşarbımı çoğunlukla arkadan bağlıyorum omuz hizasını örtecek kadar uzun bırakmaya çalışsamda yanlış olduğunu bildiğim için rahatsız oluyorumbu şal başörtüleri yeni yeni keşfediyorum diğerleri dediğiniz gibi hem kaygan, hem sağlıksızgösterdiğiniz modelide çok beğendimtekrar değerli paylaşımınızdan ötürü Allah razı olsun diyorum umarım benim olduğu gibi çok kardeşimizinde dikkatini çekecektir bu paylaşım
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com