|
|
Konu Araçları |
ayında, ramazan, sahurda, tok, tutan, yiyecekler |
Ramazan Ayında Sahurda Tok Tutan Yiyecekler |
07-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ramazan Ayında Sahurda Tok Tutan YiyeceklerRamazan Ayında Sahurda tok tutan yiyecekler Sahurda tok tutan yiyecekler Sahurda ne yenmeli İftarda ve iftardan sonra ne yenir Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da önemli hale getiriyor Çünkü bu ayda öğün zamanlarında yemek miktarlarında ve tercih edilen besinlerin çeşitlerinde önemli değişiklikler oluyor Özellikle sahur ile iftar arasının önceki yıllara göre daha uzun olması oruç tutan kişilerin açlık ve susuzluğu yoğun hissetmesine sebep oluyor Bu nedenle kan şekerini hızla yükseltmeyen glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor İftar ve sahur sofralarını 11 ay boyunca tüketilen besinlerin yerine hem gün boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak gerekiyor Bu ayda ağırlıklı olarak Türkiye’de temel besin maddesi olarak kullanılan beyaz ekmek yerine kepekli ekmek pirinç yerine de bulgur tüketilmeli Ayrıca iftar ve sahurda içilen bir bardak süt içerdiği karbonhidrat protein yağ kalsiyum fosfor magnezyum potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan’da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor Sıvı besinler mideyi çabuk terk ettiğinden kişiler çok daha çabuk açlık hissediyor Bu yüzden çorba ayran gibi besinler yerine protein ve posalı gıdalar tercih edilmeli Bunun yanı sıra karpuz tarzı besinler de şişkinlik yapacağından özellikle sahurda tercih edilmemeli Süt ve meyve suyunu daha fazla tüketin Beslenme ve diyet uzmanı Aşkın Yüksel sıvı ve posa alımının artırılması gerektiğini aktarıyor Ramazan ayı boyunca sıkça rastlanan rahatsızlıkların başında bağırsak tembelliğinin geldiğine dikkat çeken Yüksel sözlerini şöyle sürdürüyor: “Oysa bunun önüne geçmek çok basit Gün içerisinde alınan su ve posayı birazcık artırmakla bu sorun tamamen çözümleniyor Her gün tüketilen şekersiz komposto taze sıkılmış meyve suyu ayran bitkisel çaylar ve özellikle kuşburnu ilavesi çok faydalı Ayrıca bu dönemlerde beyaz ekmek yerine kepekli ekmek veya kepekli tahıl ürünleri tercih edilmeli” Bunlara dikkat Her besin grubundan ihtiyacınız kadar tüketmeye özen gösterin Tek besine dayalı beslenmekten kaçının Her gün biri sahurda biri iftardan sonra olmak üzere bir-iki bardak süt için İftar ile sahur arasında en az iki ara öğün yaparak beslenin Kızartmalar çok yağlı yemekler ve ağır yemekler tüketmekten kaçının Yemek sonrası çok ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin Yemeklerinizi yavaş yiyin kıtlık varmışçasına hızlı yemek sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur Gazlı kolalı kafeinli içecekler yerine süt ayran meyve suyu gibi sağlıklı içecekleri tercih edin Güvenli gıda tüketimine dikkat edin açıkta satılan hiçbir besini tüketmeyin |
|