Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dikkat, kaybına, oruç, tutarken

Oruç Tutarken Su Kaybına Dikkat

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Oruç Tutarken Su Kaybına Dikkat






Oruç Tutarken Su kaybına Dikkat
Oruç Tutarken Su kaybına Dikkat




Ramazan orcu tutarken su kaybına nasıl dikkat etmeliyiz



Ramazan orucunda dikkat etmemiz gerkenler
Sıcak havada oruç tutulurken günlük su ihtiyacının tamamının sahurda alınmaya çalışılmaması gerekiyor Bir insanın günlük sıvı ihtiyacı 2-2,5 litre

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd Doç Dr Mehmet Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazın oruç tutmanın özellikle sıvı ihtiyacı açısından bazı sorunlara neden olabileceğini söyledi


Bir insanın günlük sıvı ihtiyacının 2-2,5 litre olduğunu belirten Yrd Doç Dr Akman, ramazan ayında da bu miktarda sıvı tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı


Akman, ramazan ayının yaz mevsiminin sonuna denk gelmesi nedeniyle kronik hastaların da doktor kontrolünde oruç tutmalarını tavsiye etti


Sıcak havanın etkili olduğu bugünlerde su tüketiminin büyük önem taşıdığını kaydeden Akman, ''Günlük su ihtiyacının tamamı sahurda alınmaya çalışılmamalı Sıvılar, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmalı'' dedi


Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı mineral kayıpları da olabileceğini bildiren Akman, ''En büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen sodyumu almaları için iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz Ramazanda su tüketimi ve kaybı hayati önem taşıyor Sıcaklarda fazla su kaybı, hayati açıdan olumsuz sonuçlar doğurabilir'' dedi


Sahurun en önemli öğün olduğunu ifade eden Akman, ''sahurda ne kadar çok yenirse gün içinde o kadar az acıkılır'' anlayışının yanlış olduğunu belirtti


Besin öğelerinin iftardan sahura kadara azar azar ama sık alınması gerektiğini vurgulayan Akman, şunları kaydetti:


''Ramazanda en çok karşılaşılan sorun kabızlıktır Bu nedenle iftardan sahura kadar olan sürede azar azar ama sık lifli gıdalar tüketilmeli Meyve olarak bu dönemde üzüm, erik, kavun ve karpuz yenebilir Tahıl olarak da genellikle kepekli ekmek, bulgur ve kabuklu pirinç tüketilmesi kabızlık tehlikesini ortadan kaldırabilir Bunların yanı sıra sindirimi kolaylaştıran yoğurt ile ana yemekte sebze tüketilmesi ramazan ayında sindirim bozukluklarının önüne geçebilir''


-SICAKTA KAYBEDİLEN FOSFOR İÇİN BALIK-


İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, yemeğe hafif bir yiyecekle başlanmasını, 15-20 dakika ara verilerek devam edilmesini önerdi


İftarda tuz, şeker ve kızartmadan uzak durulması gerektiğini belirten Akman, şöyle konuştu:


''Sıcaklara bağlı olarak yaşanacak terleme nedeniyle ortaya çıkacak fosfor kaybını gidermek için kırmızı et yerine balık eti tüketilebilir Sahurda daha çok yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi proteinli gıdalar tüketilmeli Bu besinler gün boyu kişinin ihtiyaç duyacağı enerjiyi karşılayacaktır Ayrıca bu gıdalar kişinin günlük ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller açısından da zengindir''

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.