Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai Nikah
42- NİKAHTA ŞART OLUR MU?
3229- Ukbe b Âmir (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Yerine getirilmesi gereken şartların en mühimi nikah esnasında kabul edilen şartlardır ” (Tirmizî, Nikah: 32; Dârimi, Nikah: 21)
3230- Ukbe b Âmir (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Yerine getirilmesi gereken şartların en mühimi nikah esnasında kabul edilen şartlardır ” (Tirmizî, Nikah: 32; Dârimi, Nikah: 21)
43- BOŞANAN BİR KADIN ESKİ KOCASINA NASIL HELAL OLUR?
3231- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rifaa’nın karısı Rasûlullah (s a v)’e gelerek: “Rifaa beni boşadı ve üç talakı da vermiş oldu Ben de daha sonra Abdurrahman b Zebir’le evlendim Fakat Abdurrahman b Zebir’in erkeklik organı şu elbise saçağı gibi gevşek olup erkeklik görevini yapamıyor” dedi Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) güldü ve: “Her halde eski kocan Rıfaa ya dönmek istersin fakat ikinci kocan senin balcağızından, sen de onun balcağızından tatmadıkça bu mümkün olmaz” buyurdu (Tirmizî, Nikah: 27; Müslim, Nikah: 17)
44- KİŞİ ÜVEY KIZIYLA EVLENEMEZ
3232- Peygamber (s a v)’in hanımlarından Ümmü Seleme (r anha)’dan rivâyete göre, bir sefer Ebu Süfyan’ın kızı Ümmü Habibe: Ey Allah’ın Rasûlü! Ebu Süfyan’ın kızı olan kardeşimi de nikahlar mısın?” dedi Rasûlullah (s a v): “Sen bunu kabul eder misin?” Diye sordu Ben de: “Evet, zaten size karşı hanımlık görevimde ortaksız da değilim, bir ortak ta kardeşim olsun” dedim Rasûlullah (s a v): “Kız kardeşin bana helâl değildir” buyurdu Ben de: “Ey Allah’ın Rasûlü! Vallahi biz aramızda şöyle konuşuyoruz: “Sen, Ebu Seleme’nin kızı Dürre’yi nikahlamak istiyormuşsun” dedim Rasûlullah (s a v)’de: “Ümmü Seleme’nin kızı mı?” dedi Ben de: “Evet” dedim Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Ümmü Seleme’nin kızı Zeyneb benim vesayetim altında olan üvey kızımdır, onun nikahı da bana helâl değildir Ayrıca o benim süt kardeşimin de kızıdır, bu yüzden de nikahlıyamam Beni ve Ebu Seleme’yi Süveybe emzirmiştir Bundan böyle bir daha bana kızlarınızı ve kız kardeşlerinizi teklif etmeyiniz” buyurdu (Müslim, Rada: 4; İbn Mâce, Nikah: 34)
45- ANNE İLE KIZI BİR ERKEK NİKAHINDA TOPLAYAMAZ
3233- Peygamber (s a v)’in hanımlarından Ümmü Habibe (r anha) şöyle demiştir: “Ey Allah’ın Rasûlü! kız kardeşimi de nikahlayınız ” Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Bunu sen gerçekten istiyor musun?” diye sordu O da: “Evet, zaten Sana olan hanımlık görevimde ortaktan hali değilim ki böyle hayırlı bir işte kız kardeşimin de bana ortak olmasını isterim” dedi Rasûlullah (s a v): “O bana helâl olmaz” buyurdu Ümmü Habibe: “Ey Allah’ın Rasûlü! Vallahi biz, Senin Ebu Seleme’nin kızı Dürre ile evleneceğini konuşup duruyoruz” dedi Rasûlullah (s a v): “Ümmü Seleme’nin kızı ha!” Ümmü Habibe: “Evet” dedi Rasûlullah (s a v): “Vallahi o benim himayemde büyüyen üvey kızım olmasaydı belki helâl olurdu ama o benim süt kardeşimin kızıdır Çünkü beni ve Ebu Selemeyi Süveybe emzirmiştir Bundan böyle sakın bir daha bana kız kardeşlerinizi ve kızlarınızı teklif etmeyiniz” buyurdu (Müslim, Rada: 4; İbn Mâce, Nikah: 34)
3234- Ümmü Habibe (r anha) Rasûlullah (s a v)’e şöyle demiştir: “Biz kendi aramızda Senin Ebu Seleme’nin kızı Dürre ile evleneceğini konuşuyoruz ne dersin?” Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Ümmü Seleme’nin kızı ha! Ben annesi Ümmü Seleme’yi nikahlamamış olsam belki olabilirdi ama yine de olmaz çünkü onun babası benim süt kardeşimdir ” (Müslim, Rada: 4; İbn Mâce, Nikah: 34)
46- İKİ KIZ KARDEŞ BİR ERKEĞİN NİKAHINDA OLUR MU?
3235- Ümmü Habibe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ey Allah’ın Rasûlü! kız kardeşim hakkında ne dersin?” Rasûlullah (s a v): “Hangi konuda ne yapmam lazım” buyurdu Ümmü Habibe: “Onunla evlen” dedi Rasûlullah (s a v): “Bu senin için hoş olur mu?” diye sordu Ümmü Habibe: “Evet, zaten Sana hanımlıkta başka ortaklarım da var Bu hayırlı işte kardeşimin bana ortak olmasını isterim” dedi Rasûlullah (s a v): “O bana helâl değildir” buyurdu Ümmü Habibe ise: “Bana ulaştığına göre Ümmü Seleme’nin kızı Dürre’ye talip olduğunu duydum” dedi Rasûlullah (s a v)’de: “Ebu Seleme’nin kızı mı?” diye sordu Ümmü Habibe de: “Evet” cevabını verdi Rasûlullah (s a v)’de: “Vallahi o benim üvey kızımdır bu yüzden helâl olmaz, bu yönden helâl olsa bile süt kardeşimin kızı olduğu için yine helâl olmaz Bu yüzden bana kızlarınızı ve kız kardeşlerinizi teklif etmeyiniz” buyurdu (Müslim, Rada: 4; İbn Mâce, Nikah: 31)
47- BİR KADIN HALA VE TEYZESİYLE BİRLİKTE NİKAHLANIR MI?
3236- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Bir kadın halasının ve teyzesinin üzerine nikahlanamaz ” (İbn Mâce, Nikah: 31; Tirmizî, Nikah: 31)
3237- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) bir kadını kendi halası ve teyzesi üzerine nikahlamayı yasakladı (İbn Mâce, Nikah: 31; Tirmizî, Nikah: 31)
3238- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) bir kadını kendi halası ve teyzesi üzerine nikahlamayı yasakladı (İbn Mâce, Nikah: 31; Tirmizî, Nikah: 31)
3239- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şu dört kadının birbiri üzerine nikahlanmasını yasak etti: “Bir kadınla halasını yine bir kadınla teyzesini…” (İbn Mâce, Nikah: 31; Tirmizî, Nikah: 31)
3240- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) bir kadının kendi halası ve teyzesi üzerine nikahlamayı yasakladı (İbn Mâce, Nikah: 31; Tirmizî, Nikah: 31)
3241- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) bir kadını kendi halası ve teyzesi üzerine nikahlamayı yasakladı (İbn Mâce, Nikah: 31; Tirmizî, Nikah: 31)
3242- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Bir kadın halasının ve teyzesinin üzerine nikahlanamaz ” (İbn Mâce, Nikah: 31; Tirmizî, Nikah: 31)
48- BİR KADIN TEYZESİ ÜZERİNE NİKAH EDİLEMEZ
3243- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Bir kadın halasının ve teyzesinin üzerine nikahlanamaz ” (İbn Mâce, Nikah: 31; Tirmizî, Nikah: 31)
3244- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v): “Bir kadın halasıyla birlikte ve bir halanın da erkek kardeşinin kızıyla birlikte nikah edilmesini yasakladı ” (İbn Mâce, Nikah: 31; Tirmizî, Nikah: 31)
3245- Câbir (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Bir kadın halasının ve teyzesinin üzerine nikahlanamaz ” (İbn Mâce, Nikah: 31; Tirmizî, Nikah: 31)
3246- Câbir (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Bir kadın halasının ve teyzesinin üzerine nikahlanamaz ” (İbn Mâce, Nikah: 31; Tirmizî, Nikah: 31)
3247- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) bir kadını kendi halası ve teyzesi üzerine nikahlamayı yasakladı (Ebû Davud, Nikah: 7; Müslim, Rada: 1)
49- SÜT KARDEŞLİĞİ EVLENMEYİ HARAM KILAR
3248- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Veladet (kan yönünden akrabalık) ve nesebin haram kıldığı her şeyi süt kardeşliği de haram kılar ” (Ebû Davud, Nikah: 7; Müslim, Rada: 1)
3249- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Aişe’nin süt amcası Eflah onun yanına girmek için izin istedi Aişe’de perdenin arkasından görüştü Bu haber Rasûlullah (s a v)’e haber verilince şöyle buyurdu: “Perde arkasından konuşmak için ondan saklanman gerekmez çünkü süt, nesebin haram kıldığı her şeyi haram kılar ” (Ebû Davud, Nikah: 7; Müslim, Rada: 1)
3250- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Neseb yönünden haram kılınan evlilikler süt yönünden de haramdır ” (Ebû Davud, Nikah: 7; Müslim, Rada: 1)
3251- Yine Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “Veladet (Kan yönünden akrabalık) in haram kıldığı şeyi süt kardeşliği de haram kılar ” (Ebû Davud, Nikah: 7; Müslim, Rada: 1)
50- SÜT KARDEŞİNİN KIZIYLA EVLENMEK TE HARAMDIR
3252- Ali (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’e: “Ey Allah’ın Rasûlü! evlilik için hep Kureyşi tercih ediyor, biz Hâşimoğullarını bırakıyorsun” deyince Rasûlullah (s a v): “Var mı aranızda benimle evlenebileceğim birisi” dedi Ben de: “Evet, Hamza’nın kızı var” dedim Rasûlullah (s a v)’de: “O bana helâl olmaz çünkü o benim süt kardeşimin kızıdır” buyurdular (Müslim, Rada: 3; Ebû Davud, Nikah: 7)
3253- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v)’e evlenmesi için Hamza’nın kızı hatırlatıldı da: “O benim süt kardeşimin kızıdır” buyurdu (Müslim, Rada: 3; Ebû Davud, Nikah: 7)
3254- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v)’den, Hamza’nın kızını nikahlamasını istediler Rasûlullah (s a v)’de: “O benim süt kardeşimin kızıdır, neseb yönünden haram olanlar süt yönünden de haramdırlar” buyurdu (Müslim, Rada: 3; Ebû Davud, Nikah: 7)
51- NE KADAR SÜT EMMEK HARAMLIĞI GEREKTİRİR?
3255- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Allah’ın indirdiği ayetlerde malum ve bilinen on defa emzirme nikahı haram kılar buyuruluyordu Sonradan bu ayet beş defa emzirme nikahı haram kılar ayetiyle neshedildi Rasûlullah (s a v) vefat ettiğinde o ayet Kur’an olarak okunuyordu (İbn Mâce, Nikah: 35; Müslim, Rada: 6)
3256- Ümmül Fadl (r anha)’dan rivâyete göre, Peygamber (s a v)’e süt emmenin miktarı soruldu Rasûlullah (s a v): “Bir veya iki defa emmek nikahı haram kılmaz” buyurdu Katade ise: “Bir veya iki defa sormak” dedi (İbn Mâce, Nikah: 35; Müslim, Rada: 6)
3257- Abdullah b Zübeyr (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurmuştur: “Bir veya iki defa emmek nikahı haram kılmaz ” (İbn Mâce, Nikah: 35; Müslim, Rada: 6)
3258- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Bir ve iki sefer emmek haramlık meydana getirmez ” (İbn Mâce, Nikah: 35; Müslim, Rada: 6)
3259- Katade (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbrahim b Yezid en Nehai’ye mektup yazarak süt emmede nikahı haram kılacak miktarın ne kadar olduğunu sorduk O da şu cevabı verdi: “Şüreyh’in bize bildirdiğine göre, Ali ve İbn Mes’ud: “Sütün azı da çoğu da nikahı haram kılar” diyorlardı Mektubunda şu ifadeler de vardı: “Ebu-ş Şa’sa el Muharibî, Aişe’den şöyle aktarmıştır: Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Bir veya iki defa emmek nikahı haram kılmaz ” (İbn Mâce, Nikah: 35; Müslim, Rada: 6)
3260- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Odamda birisi otururken Rasûlullah (s a v) yanıma geldi İkimizin birlikte oluşuna kızmıştı, yüzünde öfke hali gördüm ve dedim ki: “Ey Allah’ın Rasûlü! O benim süt kardeşimdir” bunun üzerine buyurdular ki: “Süt kardeşinin kim olduğuna iyi dikkat edin! Başka bir defa da süt kardeşliğin nasıl olduğuna iyice dikkat edin! Süt kardeşliği açlığını emdiği sütle gideren emme çağındaki çocuğun emmesiyle gerçekleşir ” (İbn Mâce, Nikah: 37; Dârimi, Nikah: 48)
52- SÜT BABALIĞI NASIL OLUR?
3261- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) Aişe’nin yanında iken, Aişe Hafsa’nın yanına girmek için izin isteyen bir adamın sesini duydu Aişe dedi ki: Ey Allah’ın Rasûlü! Bu adam senin evine girmek için izin istiyor dedim Rasûlullah (s a v): “Sanıyorum ki o adam Hafsa’nın süt amcası falan kimsedir” buyurdu Aişe diyor ki: “Süt amcam falan kimse hayatta olsaydı benim yanıma girebilecek miydi?” diye sordum Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Evet girebilirdi çünkü süt emmek veladetin (Kan yönüyle akrabalığın) haram kıldığı herşeyi haram kılar ” (Buhârî, Nikah: 21; Dârimi, Nikah: 48)
3262- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Süt amcam Ebu’l Ca’d geldi ben içeri almadım (Hişam diyor ki: Bu kimse Ebul Kuaystır ) Rasûlullah (s a v) gelince durumu Ona aktardım Rasûlullah (s a v)’de: “Ona izin ver ve içeri alabilirsin” buyurdu (Buhârî, Nikah: 21; Dârimi, Nikah: 48)
3263- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, örtünme ayeti nazil olduktan sonra Ebu’l Kuays’ın kardeşi Aişe’nin yanına girmek için izin istedi Aişe ona izin vermedi Bu durum Peygamber (s a v)’e haber verilince şöyle buyurdular: “Onun girmesine izin ver, o senin amcandır ” Aişe: “Fakat beni kadın emzirmiştir o adam emzirmemiştir” dedim Rasûlullah (s a v): “O senin amcandır yanına girsin” buyurdu (Buhârî, Nikah: 21; Dârimi, Nikah: 48)
3264- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebu’l Kuays’ın kardeşi ve süt amcam olan Eflah yanıma girmek için izin istedi Rasûlullah (s a v) gelinceye kadar onu içeriye almadım Rasûlullah (s a v) gelince durumu O’na naklettim O da buyurdu ki: “Ona izin ver çünkü o amcandır ” Aişe diyor ki: “Bu olay örtünme ayeti indikten sonra olmuştu ” (Buhârî, Nikah: 21; Dârimi, Nikah: 48)
3265- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Amcam Eflah örtünme ayeti indikten sonra yanıma girmek için izin istedi Ben ona izin vermedim Peygamber (s a v) geldiğinde durumu kendisine haber verip sordum O da şöyle buyurdu: “Ona izin ver çünkü o amcandır” Ben de dedim ki: “Ey Allah’ın Rasûlü! Beni kadın emzirdi adam emzirmedi Yine buyurdular ki: “Allah iyiliğini versin ona izin ver o amcandır ” (Buhârî, Nikah: 21; Dârimi, Nikah: 48)
3266- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebu’l Kuays’ın kardeşi Eflah evime gelip içeri girmek için izin istedi Ben de Rasûlullah (s a v)’e danışmadan ona izin vermem dedim Rasûlullah (s a v) gelince; Ebu’l Kuays’ın kardeşi Eflah geldi içeri girmek için izin istedi Ben de: “Bundan uzak durdum” dedim Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdular: “Ona izin ver girsin o senin amcandır” Ben: “Beni Ebu’l Kuays’ın karısı emzirdi adam değil ki” dedim Rasûlullah (s a v): “Ona izin, ver o senin amcandır” buyurdu (Buhârî, Nikah: 21; Dârimi, Nikah: 48)
53- BÜYÜK KİMSELER DE EMZİRİLİR Mİ?
3267- Zeyneb binti ebu Seleme (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Peygamber (s a v)’in hanımlarından Aişe’den işittim şöyle diyordu Süheylin kızı Sehle Rasûlullah (s a v)’e gelerek: “Ey Allah’ın Rasûlü! Evlatlık edindiğimiz Sâlim benim yanıma girince, kocam Ebu Huzeyfe’nin yüzünde öfke izleri görüyorum ne yapmalıyım?” diye sordu Rasûlullah (s a v)’de: “Onu emzir” buyurdu Sehre diyor ki: “O Sâlim sakalı çıkmış genç bir delikanlıdır ” Rasûlullah (s a v): “Onu emzir Ebu Huzeyfe’nin öfkesi kaybolur” buyurdu Sehle diyor ki: “Vallahi onu emzirdikten sonra Ebu Huzeyfe’nin yüzünde öfke izi görmedim ” (Müslim, Rada: 7; İbn Mâce, Nikah: 36)
3268- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Sehle binti Süheyl, Rasûlullah (s a v)’e gelerek, Sâlim yanıma geldiğinde Ebu Huzeyfe’nin kızdığını görüyorum dedi Rasûlullah (s a v): “Onu emzir” buyurdu Sehle binti Süheyl, “O kocaman bir adamdır” dedi Rasûlullah (s a v): “Onun kocaman bir adam olduğunu bilmiyor muyum?” buyurdu Sehle daha sonra geldiğinde, seni hak Peygamber olarak gönderen Allah’a yemin olsun ki, Ebu Huzeyfe ondan sonra artık hiçbir şeyi kötü görmüyor dedi (Müslim, Rada: 7; İbn Mâce, Nikah: 36)
3269- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) Ebu Huzeyfe’nin karısına kocasının öfke ve kıskançlığının gitmesi için kölesi Sâlim’i emzirmesini emretti, o da onu emzirdi o koskoca bir adamdı Rabia diyor ki: “Bu olay sadece Sâlim için verilen bir ruhsat idi ” (Müslim, Rada: 7; İbn Mâce, Nikah: 36)
3270- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Sehle, Rasûlullah (s a v)’e gelerek: “Ey Allah’ın Rasûlü! Sâlim bizim yanımıza girip çıkıyor, yetişkin duruma geldi, erkeğin bilmesi gereken şeyleri biliyor artık ne yapmalıyız” diye sordu Rasûlullah (s a v): “Onu emzir böylece ona haram olursun” buyurdu Sehle diyor ki: “Bir yıl bekledim bu olaydan kimseye bir şeyler söylemedim sonunda Kasım ile karşılaştım, onu söyle ve korkma dedi (Müslim, Rada: 7; İbn Mâce, Nikah: 36)
3271- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Ebu Huzeyfe’nin kölesi Sâlim onların evinde kalıyordu Sühey’lin kızı Rasûlullah (s a v)’e gelerek, şöyle dedi: “Sâlim artık erginlik çağına erişti, erkeklerin bildiği şeyleri o da bilmeye başladı ve yanımıza da girip çıkıyor Ebu Huzeyfe’nin de buna kızdığını sanıyorum” dedi Peygamber (s a v)’de: “Onu emzir böylece sen ona haram olursun” buyurdu Ben onu emzirince Ebu Huzeyfe’nin kıskançlığı kayboldu sonra Rasûlullah (s a v)’e geldim ve Sâlim’i emzirdim ve Ebu Huzeyfe’nin öfkesi de kayboldu dedim (Müslim, Rada: 7; İbn Mâce, Nikah: 36)
3272- Urve (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (s a v)’in hanımları bir sefer emzirme ile bir erkeğin hanımların yanına girmesi durumunu pek hoş karşılamayıp uzak durdular ve büyük kimsenin emzirmesi durumunu Aişe’ye sordular O da şöyle dedi: “Vallahi bu durumu sadece Sehte binti Süheyl’de görüyoruz, o da sadece Sâlim için Rasûlullah (s a v)’in verdiği bir ruhsattır Vallahi böyle bir emzirme olayı ile kimse bizim yanımıza giremez ve biz Peygamber hanımları böyle bir şeyi de hoş görmeyiz ” (Ebû Davud, Nikah: 11)
3273- Ümmü Seleme (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Biz Peygamber hanımları yaşlı kimseyi emzirmek sûretiyle o kimseyi kişinin kendisine haram kılmasını hoş karşılamayıp bundan uzak kalıyoruz ve bu konuyu Aişe’ye sormuştuk, o da şöyle demişti: “Vallahi bu durumu Rasûlullah (s a v)’in sadece Sâlim için verdiği bir ruhsat olarak görüyorum, hiçbir kimse böyle bir emzirme modeliyle bizim yanımıza giremez Biz Peygamber hanımları olarak böyle bir şeyi de hoş karşılamıyoruz ” (Ebû Davud, Nikah: 11)
54- EMZİREN KADINLA CİNSEL İLİŞKİ OLUR MU?
3274- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Cüdame binti vehb şöyle anlatmıştır: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “Çocuk emziren kadınla cinsel ilişkiyi yasaklamayı içimden geçiriyordum Fars ve Rumların bunu yaptıklarını hatırladım da bu yasaklamadan vazgeçtim ” İshak diyor ki: “Onlar bunu yapıyorlardı fakat çocuklarına bir zarar vermiyordu ” (Dârimi, Nikah: 49; Müslim, Nikah: 24)
55- AZİL (ÇOCUK YAPMAMAK İÇİN MENİYİ DIŞARI AKTIRMAK)
3275- Ebu Said el Hudrî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Azil meselesi Rasûlullah (s a v)’in yanında hatırlatılınca: “Bunu neden soruyorsunuz?” buyurdu Biz de: “Bir adamın karısı var onunla cinsel ilişki yapıyor fakat hamile olmasını istemiyor ve yine bir kimsenin bir cariyesi var onunla da cinsel ilişki yapıyor fakat onun da hamile kalmasını istemiyor, bu sebeple azil yapabilir mi?” dedik Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Bunu yapmanızda bir sakınca yoktur fakat çocuğun olup olmaması kadere bağlıdır ” (Buhârî, Nikah: 97; Müslim, Nikah: 22)
3276- Ebu Said ez Zurakî (r a)’den rivâyete göre, bir adam Rasûlullah (s a v)’e azil yapmanın hükmünü sormuştu ve şöyle demişti: “Karım çocuk emziriyor ben de onun tekrar hamile kalmasını istemiyorum azil yapabilir miyim?” Rasûlullah (s a v)’de şöyle buyurdu: “Rahimde olması takdir edilen şey mutlaka olacaktır ” (Buhârî, Nikah: 97; Müslim, Nikah: 22)
56- EMZİREN KADINLARA SAYGI DUYMAK
3277- Haccac b Haccac (r a), babasından naklediyor ve şöyle diyor: “Ey Allah’ın Rasûlü! Süt annenin hakkını nasıl ödeyebilirim” diye sordum Rasûlullah (s a v)’de: “İyi bir köle ve cariye vermektir” buyurdu (Tirmizî, Rada: 6; Ebû Davud, Nikah: 12)
57- SÜT KARDEŞLİĞİNE ŞAHİDLİK YAPILIRSA NE OLUR?
3278- Ukbe b Haris (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ukbe’den işittim fakat ben Ubeyd’in hadisini daha sağlam buluyorum O şöyle demişti: Bir kadınla evlenmiştim yanımıza siyah bir kadın gelerek: “Ben her ikinizi de emzirmiştim” dedi Bunun üzerine hemen Peygamber (s a v)’in huzuruna geldim, durumu haber verdim ve şöyle dedim: “Ben falanın kızı filanla evlendim, siyah bir kadın gelerek ben ikinizi de emzirmiştim” dedi Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) benden yüzünü çevirdi Ben de hemen yüzünü çevirdiği yandan gelip o kadın mutlaka yalancıdır dedim “Nasıl olur? Her ikinizi de emzirdiğini söylüyor derhal ayrıl, o kadını bırak” buyurdu (Tirmizî, Rada: 7; Buhârî, Nikah: 23)
58- BABANIN NİKAHI ALTINDAKİ ANALIKLARLA EVLENMEK
3279- Bera (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Dayımla karşılaştım elinde bir bayrak vardı, nereye gidiyorsun? Diye sordum Dayım: Rasûlullah (s a v) beni babasının ölümünden sonra babasının karısıyla evlenen bir adama gönderdi, onun boynunu vuracağım ve öldüreceğim” dedi (Dârimi, Nikah: 43; Tirmizî, Ahkam: 25)
3280- Yezid b Bera (r a) babasından naklederek şöyle diyor: Amcama rastladım yanında bir bayrak vardı, nereye gidiyorsun diye sordum O da şöyle dedi: “Rasûlullah (s a v) beni babasının karısını nikahlayan bir adama gönderdi, boynunu vurmamı ve malını almamı emretti” dedi (Dârimi, Nikah: 43; Tirmizî, Ahkam: 25)
|