Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eğer, milletvekili, olsaydım…

Eğer Ben Bir Milletvekili Olsaydım…

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Eğer Ben Bir Milletvekili Olsaydım…

Eğer ben bir Milletvekili Olsaydım…
EĞER MİLLETVEKİLİ OLSAYDIM…

İnsanları imtihan için yeryüzünde halife olarak ya-ratan ve aralarında mertebeler ve dereceler koyan ve birbirlerine karşı üstün yaratan Allah'tır Dünyada geçim için rızkı taksim eden, birbirine muhtaç etmek için kimini kimine üstün yapan Allah'tır Dinin amacı, gücü, kudreti ve malı Allah'ın emrettiği meşru yollar-dan kazanılmasını ve Allah'ın emrettiği şekilde meşru yollarda kullanılmasını sağlamaktır Neticede “Allah şekle, mala ve makama bakmaz, insanların amellerine ve kalplerindeki niyetlerine bakar”

İdarecilik, aile reisliğinden devlet başkanlığına ka-dar uzanan kapsamlı bir kavramdır

Hakkıyla ve adâletle yapıldığı takdirde insanın yü-zünü ağartan, hayırlı bir ameldir Fakat sorumluluğu hissedilmeden, sırf şan, şöhret ve dünyevi menfaat dü-şünülerek ifa edilirse çetin bir ahiret azabıdır Bu sebeple idareciliğe talip olanların işin mesuliyetini idrak etmeleri gerekir

Âyet ve hadislerin ışığı altında baktığımız zaman, idareciliğin dört temel prensibi vardır:

1 İşi ehline vermek

2 İstişare ile iş görmek,

3 Liyâkate önem vermek,

4 Adâletle hükmetmek,

Şimdi bu temel prensipleri ortaya koyduktan sonra biraz daha özele inerek mesajımı sunmaya çalışacağım Öncelikle şunu ifade edeyim ki, bu yazıyı kaleme alırken milletvekili olmayı düşünme-dim Ama kendimi şu anda seçilen milletvekillerin-den birinin yerine koyarak sadece empati yapmayı de-nedim

1 Eğer Milletvekili olsaydım niyetimi sahih, hâlis tutardım Bulunduğum makamı şan, şöhret ve servet vesilesi görmezdim Niyetim, tüm insanlığa hizmet etmek olurdu

Biliyorum ki, Müslüman yapacağı her amelin önü-ne, önce sahih niyeti koyar Çünkü niyet, temeldir Temeli sağlam atılmış bir amel, sahibini sürekli sıratı müstakim üzere tutar Bu niyeti taşıyan milletvekili yaptıklarından sorumlu olduğunu, işlemiş olduğu iyiliklerden mükâfat alacağını, kötülüklerden ise ceza göreceğini aklından çıkarmaz

2 Eğer Milletvekili olsaydım, takvalı olmaya çalışırdım Takva, sorumluluğumuzun bilincinde ol-mamızdır Bu bilinçle hareket etmeyi kendine şiar edinmiş bir kimse, yanlış yollara sapmaz

3 Eğer Milletvekili olsaydım, insanlarla diya-log-larımda onların yüreklerine seslenebilmeyi başa-ran bir insan olmayı kendime ilke edinir, asla yap-macık davranışlar sergilemezdim

4 Eğer Milletvekili olsaydım, bu ünvanın geçici, ama büyük sorumluluk gerektiren bir mesuliyet olduğunu her gün kendime söyler, nefsimin beni azdırmasına mani olmaya çalışırdım

5 Eğer Milletvekili olsaydım, hedeflerimi büyük tutar, bu hedeflere ulaşmak için sa'yimi en üst düzeye çıkarmaya çalışırdım

Hedeflerini büyük tutanlar, gayretlerini de en üst düzeye çıkarmaya çalışmalıdırlar Çünkü tembel birisinin büyük hedefleri bile olsa, bunlar kuru bir hayalden öteye geçemez! Lâkin çalışkan kimseler, hayat-larında hedeflerine ulaşmasalar da çalışmaları tohum mesabesinde olup belki yıllar sonra yeşerecektir

6 Eğer Milletvekili olsaydım, işlerimde ve hizmetlerimde kendileriyle istişare edeceğim danış-manlarımı güvenilir, ufku geniş kimselerden belirlerdim

Selman YİĞİT

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com