Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
açı, kavun, yetiştiriciliği

Acı Kavun - Acı Kavun Nedir - Acı Kavun Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Acı Kavun - Acı Kavun Nedir - Acı Kavun Yetiştiriciliği



Acı Kavun - Acı Kavun Nedir - Acı Kavun Yetiştiriciliği

Diğer isimleri : Acıdülek - Acıdüvelek - Acıkavun - Birtlangiç - Cırtlak - Cırtatan - Esekhiyari - Hıyarcık - Ithiyari - Kargadüveleği

Latince Adi : Ecballium elaterium

İngilizce adı : Squirting cucumber

Familyası : Cucurbitaceae

Botanik Bilgisi

Cucurbitaceae bitkisinin olgun meyvelerine Ecballium elaterium denir Sarı çiçekli, tüylü, çok yıllık, otsu bir sürünücü bitkidir Kökleri 30 - 40 cm, gövdesi ise 1 - 2 m ye kadar uzanır Gövde ve dallarının üzeri fırça gibi sert tüylerle kaplıdır Yaprakları üçgen - kalp seklinde ve kenarları dişlidir Üstü yumuşak, altı sert tüylerle kaplıdır Viraneliklerde yetişir Güney Avrupa ve Türkiye’de yaygındır Meyvesi 4 - 5 cm boyunda, küçük uzun yumurta biçiminde, yeşil renkli ve üzeri pürtüklüdür İçinde sümüksü bir sıvı, siyaha çalan koyu kahve renkli tohumları vardır Meyve olgunlaştıkça içinde büyük bir basınç toplanır ve rengi hafifçe sararır Sonra patlayarak tohumlarını 4 - 6 m uzağa fırlatır Meyveler olgunlaşınca renk sarimsi - yeşil olur ve dalından kolayca kopar Koparıldığı yerdeki delikten tohumları ve öz suyu kolayca çıkar Bu su gözler için çok yakıcı ve tehlikelidir


Önemli Not : Zehirlidir, 2 gramdan fazlası öldürürBaşka ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır


Kokusu - Tadı : Kökünün hoş olmayan bir kokusu ve acı bir tadı vardır


Yararlanılan Kısımları: Meyvenin sümüksü sıvısı, suyu ve kökü


Faydaları

Sarılık hastalığına buruna suyu damlatılırsa sarılığı geçirir

Kan akan yere konulursa kanı keser

Kökü yılan ya da akrep sokan kimseye yedirilir ve sokan yere sürülürse faydalı olur

Çıkacak olan diş yerlerine sürülürse kolay çıkartır

Yaprağı zeytinyağı ile pişirilip karna sürülürse karın ağrısını geçirir

Kökü kaynatılıp buharına oturulursa basura iyi gelir

Saçkıran hastalığına iyi gelir

Sinüzit suyu damlatılır


Yan Etkileri : Taze öz su dahilen kullanılmamalıdır Karin ağrısıyla belirlenen zehirlenmeler yapar, fazlaca alınırsa kalın bağırsağı tahriş eder ve kanlı ishaller görülür Yine sinüzit için burun’a çok az meyve suyu damlatılmalıdırÇünkü saatler süren rahatsız edici aşırı akıntılar oluşabilir


Hazırlanma Biçimi: Sinüzit amaçlı olarak olgunlaşmış meyvesinin 1 tatlı kaşığı meyve suyu bir çay bardağı suyla seyreltilir ve 2 - 3 damla buruna damlatılır Yaralara haricen sürmek için kökün iç kısımları bıçakla kazınarak lapa yapılır Müshil amaçlı ise 15 gr Kuru kök 1,5 litre suda 10 dakika kaynatılır ve sıcakken süzülür Bu süzülen kısım tekrar kaynatılarak yarısı uçurulur Günde 2 - 3 bardak içilebilir Daha fazlasını içmek tehlikelidir Kanlı ishal ile kendini gösteren zehirlenmeler yapar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.