Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kauçuk, yetiştiriciliği

Kauçuk - Kauçuk Nedir - Kauçuk Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tropik ve subtropik bölgelerde yaşayan 500'den fazla türü vardır Ağaç ağaççık ve sarılıcı formda olabilirler Önemli türleri Ficus elastica, yeşil oval yapraklı, Ficus elastica variegala alacalı yapraklı Flcus lyrata buruşuk yapraklıdır

İklim Özellikleri

Kış aylarında 16-18C’de bulundurulmalı, ancak en düşük sıcaklık 10C’nin altında olmamalıdır Bitki 29C’nin üzerinde turgorunu yitirmeye başlar Yüksek orantılı nem ister Aydınlık, yarı gölge yerleri sever Doğrudan yakıcı güneş ışığından korunmalıdır Sonbahar ve kışın gölge yerlerde bulunduruldukları taktirde bitkinin yaşlı yaprakları sararır ve dökülür

Üretim Tekniği

Kauçuk’un üretimi çelik ve hava daldırması ile yapılır Çelikler tepe ve yaprak-göz çeliği tarzında ve Nisan-Haziran aylarında hazırlanır Yan sürgünlerin uçlarından 3-4 yaprak içerecek biçimde ve genellikle 15-20 cm uzunluğundaki çelikler, son yaprağın gövdeyle birleştiği boğumun hemen altından kesilerek alınırlar Yaprak-göz çelikleri ise, bitkinin fazla odunlaşmamış dallarından, bir göz ve bir yaprak içerecek biçimde, yaprakla dalın birleştiği boğumun hemen altından eğimli olarak kesilir Kesim sırasında akan süt biraz kurumaya bırakıldıktan sonra, bir bezle silinerek temizlenir Buharlaşma yüzeyini azaltmak için, çiçeklerin yaprakları uzunluğuna rulo şeklinde kıvrılarak rafya ile bağlanır Daha sonra çelikler, hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımını içeren köklenme yastığına veya küçük saksılara dikilirler Köklenme ortamının sıcaklığının 27C’de tutulması ve sislenme ile yüksek orantılı nem sağlaması halinde, çelikler 4-5 hafta içerisinde köklenirler Diğer bir üretim şekli olan hava daldırması Mayıs-Temmuz ayları arasında yapılır Bu yöntemde 6-7 hafta köklenme gerçekleşir Yeni bitkiler ana bitkiden ayrılarak, büyüme kompostu dondurulmuş saksılara alınır

Gübreleme

Her yıl Şubat-Mart ayları arası saksı değiştirme yapılır Nisan-Ağustos ayları arası haftada bir kez 1-2 g/1 kompoze gübre verilir

Sulama

Yazın bitkilere bol su verilmeli, çok sıcak havalarda yapraklar ıslak sünger ile sık sık silinmeli veya su püskürtülmelidir Ekim’den Şubat’a değin dinlenme döneminde ise verilen su azaltılarak fazla nemden kaçınılmalıdır Yanlış sulama yapılması halinde kışın fazla,yazın ise az su verildiğinde bitki kısa zamanda güzelliğini yitirir Yaşlı yapraklardaki sararma ve bunu izleyen dökülmeler saksı toprağının gereğinden çok nemli tutulduğunu veya bitkinin orantılı nemi çok düşük bir yerde bulundurulduğunu gösterir

Budama

Büyümenin erken devrelerinde dallanmayı teşvik ve çalı formunda bitki elde etmek amacıyla ilkbaharda uç alma yapılmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com