Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
doğu, kızılağacı

Doğu Kızılağacı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Doğu Kızılağacı

Doğu Kızılağacı Hakkında - Doğu Kızılağacı Ekolojisi - Doğu Kızılağacı Nedir - Doğu Kızılağacı Dağılımı

Doğu kızılağacı (Alnus orientalis), huşgiller (Betulaceae) familyasından 5-6 m boya sahip ağaççık görünümünde bir kızılağaç türü

Morfolojik özellikleri

Kökü zengin bir dallanma gösterir, ana kök bir kazık kök şeklindedir Sığ bir kök sistemine sahip ve toprağıda ıslah eder Köklerinde bulunan, havanın serbest azotunu bağlayan yumrular nedeniyle toprakları azotça zenginleştirir Kökleri oksijen yetersizliğine oldukça dayanıklıdır

8-10 m boy yuvarlak tepe ve kalın dallanma yapar Sürgünleri kızıl kahve renginde, az köşeli üzerinde portakal renginde lentiseller bulunur Esmer renkli kabuğu vardır

Yaprakları uzunca oval ya da yürek şeklinde, kenarları düzensiz dişli, 7-15 cm uzun ve 4-6 cm geniş, üstü; koyu yeşil, tüysüz, altı; açık yeşil renktedir Kozalakçıklar 2-25 cm uzun ve 15-2 cm geniş (fıçımsı) şekildedir Tohumları kalın kanatsızdır

Ekolojik istekleri

Sıcak bölgelerde yetişir Nemli dere içlerinde görülür İyi ışık alan güneşli yerlerde iyi gelşim gösterir Kumlu, balçıklı toprakları sever Asit ve alkalen topraklarda da yetişebilir

Üretim ve yetiştirme

Üretim tohumla yapılır Tohumlar 24 saat suda şişirilip kumla karıştırılıp ekilir İlkbahar ekimi tercih edilir Doğal ortamlarda da yetiştiğinden fazla sulama yapılmadanda yetiştirilebilir

Dağılımı ve varyeteler

Dünya üzerinde Kıbrıs; İsrail; Lübnan; Suriye ve Türkiye'nin güney batıısnda yayılış yapar İki varyetesi bilinmektedir

* var oriantalis

* var pubescens

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com