Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alternaria, lekesi, yaprak

Alternaria Yaprak Lekesi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Alternaria Yaprak Lekesi

Alternaria Yaprak Lekesi Nedir - Yaprak Lekesi - Bitkilerde Alternaria Yaprak Lekesi - Alternaria spinaciae

Hastalık etmeninin genel özellikleri:

Alternaria spinaciae Allescher & Noack fungal hastalik etmeni olup, ispanak bitkilerinde hastalik yapan önemli yaprak leke etmenleinden biridir Hastalik etmeni bitki artiklari, infekteli tohum ve konukçusu olan yabanciotlar üzerinde varliklarini devam ettirirler Sporlar infekteli bitki artiklari ve lekeler üzerinde üretilir Spor üretimi en fazla gece ve kapali havalarda meydana gelir, yine sararmis olan yapraklarda da fazla oldugu bildirilmektedir Sporlar gün boyunca nisbi nemin azaldigi zamanlarda en fazla serbest kalirlar Sporlar rüzgar, böcek, çalisma aletleri ve diger mekanik yollar ile serbest kalirlar ve bunlar rüzgar yardimiyla yeni infeksiyon yerlerine tasinmaktadir Duyarli bitkilere yerlesen sporlar, uygun nem, çig ve yagmur suyu buluncaya kadar yaparak üzerinde kalirlar ve uygun kosullari bulduklarinda çimlenir ve infeksiyonlarini gerçeklestirirler Bitkilerde infeksiyon yaralanmamis dokularda da meydana gelir

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):

Hastalik belirtisi yuvarlak ile düzensiz kahverengi lezyonlar olarak ortaya çikar, bunlar birleserek tüm yapraklari etkileyebilir

Mücadelesi

Kültürel mücadele

1 Üç-4 yil ürün rotasyonu ve devamli üretim alanlarindan konukçusu bitkilerinin uzaklastirilmali

2 Hastaliktan ari tohum kullanimi

3 Tohumlara sicak su uygulamasi yapilarak üzerinde ve içerisinde olan fungal yapilar ya da diger etmenler elemine edilebilir

4 Düzenli gübreleme ve iyi kosullarda bitkileri yetistirmeli

5 Bitki kalintilari yetistirme ortamlarindan uzaklastirlmali ve imha edilmeli

6 Çig olusumundan kaçinmak için havalandirma iyi olmali ve bitkilerin üzerinde serbest su olusumu engellenmeli

7 Sera ve tohum yataklarinda hastaliktan ari toprak ve alet-ekipmani kullanilmali

Kimyasal mücadele

Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):

Anilazine WP 75 % (200 g)

Azoxystrobin SC 250 g/l (75 cc)

Bakir Hidroksit WP 50% (250 g)

Bakir Hidroksit DF 40% (250 g)

Bakir Oksit WP 50% (500 g)

Bakir Oksiklorür WP 50% (500 g)

Bakir Kalsiyum Oksiklorür WP 16% (1000 g)

Bakir Oksiklorür + Maneb WP 375 + 20 % (300 g)

Bakir Tuzlari / Yag ve Rosin Asitlerinin EC 514 g/l (200 cc)

Bazik Bakir Sülfat WP 525 % (400 g)

Bazik Bakir Sülfat SC 193 g/l (500 cc)

Bakir Oksiklorür FL 3575 g/l (420 cc)

Bakir Tuzlari + Mancozeb WP 21 + 20 % (300 g)

Captan FL 500 g/l (300 cc)

Chlorothalonil+Bakiroxyklorid WP 25+25 % (300 g)

Folpet WP 50% (300 g/dekar)

Iprodione WP 50% (100 g)

Mancozeb WP 80% (200 g)

Mancozeb WP 72% (250 g)

Mancozeb WG 75% (200 g)

Maneb SC 47364 g/l (350 cc)

Maneb WP 80% (200 g)

Propineb WP 70% (300 g)

Tebuconazole WP 25% (50 cc)

Tebuconazole EC 250 g/l (200 g)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com