Deniz Üzümü |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Deniz ÜzümüDeniz Üzümü Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Deniz Üzümü Hakkında - Deniz Üzümü Faydaları - Deniz Üzümü Yetiştiriciliği (Ephedra major) Deniz üzümügiller familyasındandırAlyanakta denir 1-2 metre boylarında yeşil dik dallı ;pulsu ve kın halindeki yapraklarının dalları sardığı çok yıllık bir çalıdırMeyvesini oluşturan etli kozalağı bezelye büyüklüğündedirGenellikle kırmızı,bazen de sarı renklidirÜlkemizde en çok iç Anadolu’da bulunur Bitki efedrin cinsi alkolitler en çok da psödoefedrin içerirYapraklı dalları romatizma ve gut hastalığına iyi gelir Bunun için 50 gram bitki 1 litre kaynar suyla demlenir yemeklerden önce günde iki kez birer bardak içilir Meyveler de astıma iyi gelir Deniz üzümünün diğer yaraları damar genişletici , alerji ve şok giderici kalbi güçlendirici terletici oluşturur 60-90 cm boylarındadır Toprak üstü kısımları özellikle genç dallar ilkbaharda toplanıp kurutulur 1515-15 gram kurutulmuş bitki 150 ml kaynar suya konur 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür ve günde üç defada içilirGünlük doz toplamı 15 gram bitkiyi geçmemeli bir haftadan fazla kullanılmamalıdır Dikkat yüksek tansiyonlular, kalp hastaları, şeker hastaları, hamileler, emzikliler kullanmamalıdır! |
|