07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İtlabadası - Ulah İspanağı
İtlabadası Hangi Hastalıklarda Kullanılır - İtlabadası Hakkında - Ulah Ispanağı Faydaları - Ulah Ispanağı Yetiştiriciliği
İTLABADASI, ULAH ISPANAĞI
CHENOPODİUM ALBUM L
( Chenopodiaceae-fam )
Bulunduğu Yerler: Genellikle deniz seviyesinden 800-2000 m arasındaki otlu, dağlık bölgelerde yetişir
Yapısı: Çok başlı kök etli ve kalın, 5-80 cm kadar piramidallı yeşil veya kırmızımtırak gövde, doğru, çok yıllık otsu bir bitkidir Yapraklar mızrak şeklinde, bütün kenarlı, beyazımsı bir toz ile kaplıdır Çiçekler yeşil ve ufak , çiçek demetleri biramidal , tepede toplu bir halde bulunurlar Kör tepe bitkiler unlu yapışkan bir madde ile kaplıdır
Kullanılnan Kısımlar: Bitki kökleri kullanılır Kökler erken ilkbaharda ( mart ayında) veya güzün ( ağustos- ekim aylarında) yerden çıkarılır, yıkanır, kalın olanlar on cm uzunluğunda parçalanırlar Gölgede veya 50 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru kökler koyu boz, karakteristik kokulu ve buruk tattadır Rutubet miktarı % 12 dir Torba veya balya halinde paketlenir
Kimyevi Terkibi: %10 a kadar saponinler henopodin glikozidi, potasyum oksalat, helme, reçine vs ihtiva eder
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Zayıflatıcı, kan temizleyicidir Kökler halk tababetinde basurlar, böbrek taşları, frengi, zayıflatıcı olarak kullanılır Haricen banyo halinde çıban ve yaralara kullanılır
Kullanılışı: Köklerden bir kahve kaşığı 0,5 lt suda 10 dk Kaynatılır Çözüldükten sonra günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak alınır

|
|
|