Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ispanağı, itlabadası, ulah

İtlabadası - Ulah İspanağı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İtlabadası - Ulah İspanağı

İtlabadası Hangi Hastalıklarda Kullanılır - İtlabadası Hakkında - Ulah Ispanağı Faydaları - Ulah Ispanağı Yetiştiriciliği

İTLABADASI, ULAH ISPANAĞI

CHENOPODİUM ALBUM L

( Chenopodiaceae-fam)

Bulunduğu Yerler: Genellikle deniz seviyesinden 800-2000 m arasındaki otlu, dağlık bölgelerde yetişir

Yapısı: Çok başlı kök etli ve kalın, 5-80 cm kadar piramidallı yeşil veya kırmızımtırak gövde, doğru, çok yıllık otsu bir bitkidir Yapraklar mızrak şeklinde, bütün kenarlı, beyazımsı bir toz ile kaplıdır Çiçekler yeşil ve ufak , çiçek demetleri biramidal , tepede toplu bir halde bulunurlar Kör tepe bitkiler unlu yapışkan bir madde ile kaplıdır

Kullanılnan Kısımlar: Bitki kökleri kullanılır Kökler erken ilkbaharda ( mart ayında) veya güzün ( ağustos- ekim aylarında) yerden çıkarılır, yıkanır, kalın olanlar on cm uzunluğunda parçalanırlar Gölgede veya 50 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru kökler koyu boz, karakteristik kokulu ve buruk tattadır Rutubet miktarı % 12 dir Torba veya balya halinde paketlenir

Kimyevi Terkibi: %10 a kadar saponinler henopodin glikozidi, potasyum oksalat, helme, reçine vs ihtiva eder

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Zayıflatıcı, kan temizleyicidir Kökler halk tababetinde basurlar, böbrek taşları, frengi, zayıflatıcı olarak kullanılır Haricen banyo halinde çıban ve yaralara kullanılır

Kullanılışı: Köklerden bir kahve kaşığı 0,5 lt suda 10 dk Kaynatılır Çözüldükten sonra günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak alınır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com