İğde |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İğdeİğde Hangi Hastalıklarda Kullanılır - İğde Hakkında - İğde Faydaları - İğde Yetiştiriciliği (Elaeagnus spp) İğdeğiller familyasındandırDiğer adları çalıgaga,pışat,cıcılık 7 m boylarında kışın yapraklarını döken dikenli ve dikensiz bir ağaç yada ağaçcıktırYapraklarının üst yüzü mat yeşil alt yüzü gümüşi küçük pullarla kaplıdırÇiçekler ikili üçlü salkımlar halinde sürgünlerin ucunda açarİlkbaharın özgün kokularından biride bu iki üç hafta kadar süren açık sarı renkli iğde çiçeklerinin kokusudurTek tohumlu 2 cm uzunluğunda zeytin iriliğinde sarımsı turuncu renkli meyvelerinin içi unlu ve tatlıdırÇerez olarak yenirÜlkemizde hem yabani olarak yetişir hemde bahçelerde yetiştirilirTarla kenarlarına rüzgar çiti olarak dikilir Meyvelerin bileşiminde B grubu Cve E vitaminleri malik asit ve flavon glikozitleri bulunur Çiçek ve yapraklarının ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkileri vardır Bunun için 1 litre kaynar su 50 gram çiçekli yaprağın üzerine dökülüp 10-15 dakika bekletildikten sonra günde iki üç kez birer bardak içilir Meyvelerin güçlendirici , mikrop öldürücü,ishal giderici etkileri vardır |
|