Gazalotu |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
GazalotuGazalotu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Gazalotu Hakkında - Gazalotu Faydaları - Gazalotu Yetiştiriciliği GAZALOTU, GEYİKOTU DICTANMUS ALBUS L ( Rutaceae-fam) Bulunduğu Yerler: Seyrek çalılıklarve orman arasında , kuru ve otlu ve taşlıklı, genellikle kireçli topraklarda yetişir Yapısı: 30-100 cm kadar yükseklikte dalsız ve uç kısmı bez ile kaplı ve 50 cm kadar uzun sulu köklü çok yıllık otsu bir bitkidir Yapraklar almaşık, en alt yapraklar basit, orta ve üstteki yapraklar tüysü, dişli ve yumurta biçiminde yaprakçıklardır Çiçekler beyaz veya pembe renkte, damarları ise daha koyui çiçek demeti sapın ucunda salkım şeklinde toplu haldedir Çanak ve taç 5 er yapraklı, erkek organlar da 10 adettir Meyve çatlayan bir kutucuktur Mayıs, haziran aylarında çiçek açar Kullanılan Kısımlar: Kökler kullanılır Kökler tohumların olgunlaşmasından sonra (AğustozEylül aylarında)çıkarılır Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru bitki açık kahve renginde, fena kokulu acı tattadır Rutubet miktarı %14 tür Torba veya balya halinde paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir Tahriş edici te’sirinde dolayı üzerinde çalışılırken ihtiyatlı giyinmek lazımdır Kimyevi Terkibi: Zehrili alkaloid diktamin, eterik yağ saponinler içerir Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Terletici ve idrar söktürücü te sirdedir Kökler Halk tababetinde böbrekler ve mesane kum taş, basurlar, romatizma, ağrılı ve yetersiz adet , beyaz akıntı, histeri, sara, solucanlara, haricen de el ve ayak çatlaklarına, küçük çocuk romatizmalarına karşı banyo şeklinde kullanılır Dövülmüş yaprak ve çiçekler (zeytinyağı ile karıştırılarak) romatizma ve kemik çıkıntılarına (deform) konur Kullanılışı: Kökten 1 kahve kaşığı 400 gr suda 5 dakika kaynatılır Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır |
|