Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
berke, han

Berke Han

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Berke Han

Berke Han Biyografisi - Berke Han Kimdir - Bahri Hanedanı Aultanları - Berke Han Vefatı Hakkında Bilgiler

Memlûk Sultanlığı

Hüküm süresi 1277 – 1279

Tam adı Melikü's-Said Sultan Nasırüddin Berke

Doğum tarihi 1260

Ölüm tarihi 18 Agustos 1280

Önce gelen I Baybars

Sonra gelen Sülemiş

Hanedan Bahri Hanedanı

Babası I Baybars

Muhammed Berke Han (Arapça: محمد بركة قان) ya da tam adıyla Melikü's-Said Sultan Nasırüddin Berke (1260 – 1280), Mısır ve Suriye'de 1277 ile 1279 yılları arasında hüküm sürmüş Bahri Memluk hanedanının beşinci sultanıdır

Yaşamı

Bir Kıpçak Türkü olan Memluk sultanı Baybars'ın en büyük oğlu ve halefidir Annesi Altın Ordu hükümdarı Berke Han'ın kızıdır

Sultan Baybars ölümünden önce oğlu Berke'yi kendi halefi olarak sultanlığa hazırladı, ve 1268 yılında bir kutlama sırasında Berke'yi kendi halefi olarak ilan etti Baybars oğlunun konumunu güçlendirmek için kendisini zamanının güçlü beylerinden gene Türk kökenli olan Kalavun'un kızı Gaziye Hatun ile evlendirdi

Babasının 1277 yılında ölümünden sonra Berke Memluk tahtına geçti Sultanlığı 2 yıl sürdü Babasından devir aldığı Memlük emir ve idarecilerinin güçlerini kırmayı ve kendi memlüklerini ilerletmeyi siyaset edindi Bunlardan biri, babasının naipliğini yapmış bir idareci şüpheli bir şekilde ölünce bu siyasetin sorunları açığa çıktı Babasının zamanının en güçlü emirleri olan Kalavun ile Baysari'yi 1279de her ikisinin emrine 10000 kişilik ordu vererek Kiliya'da Ermeniler uzerine sefer için gönderdi Bunun hedefinin açıkca onları savaşla uğraştırıp iktidar merkezi olan Kahire'den uzaklaştırma olduğu herkese aşikardı Berke Han'ın planı bu iki emir savaştan dönünce onları tutuklatıp elimine etmekti Fakat "Kuvenduk" adlı diğer bir Memlük emir Kalavun ve Baysari'ye bu planı açıkladı Onlar savaştan dönünce, 18 Ağustos 1279da Berke Han'ı tahttan feragate zorladılar Yerine 7 yaşında olan küçük kardeşi Sülemiş'i Memlük Sultanı ilan ettiler Fakat ülkede gerçek iktidar gücü Sülemiş'e atabeglik yapan Kalavun elinde idi

Berke Han tahttan ayrıldıktan sonra, şimdi Urdunde bulunan, eski bir Haçlı kalesi olan "Karak"'a yerleşti ve bir yıl sonra 1280de orada öldü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com