Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ağacı, efsanesi, hıdırbey

Hıdırbey Ağacı Efsanesi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hıdırbey Ağacı Efsanesi

Musa Ağacı - Hıdırbet Ağacı Nerededir - Hıdırbey Ağacının Tarihçesi - Hıdırbey Ağacı Ne Zaman DikildiHatay'ın Hıdırbey Köyü'nde bulunan ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından anıt ağaç olarak ilan edilip koruma altına alınan tarihi Musa ağacı Hatay'ın içinde barındırdığı önemli değerlerinden olan dev ağacın dalları bakımsızlıktan kırılırken; çürümeye başlayan ağacın gövdesinde mantarlar oluşuyor

Hatay'a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan ve Hatay'ın inanç turizmi potansiyeline zenginlik katan ağacın gövdesinde mantar

oluşmaya başlarken, kırılan dalları tehlike saçıyor

Rivayetlere göre, yaklaşık 3 bin yıllık olduğu belirtilen, çevresi 20 metre, gövde çapı 7,5 metre, yüksekliği yaklaşık 20 metre olan tarihi Musa ağacı, hem Hatay'ın turizmine katkı sağlıyor; hem de Hıdırbey Köyü'nün başlıca geçim kaynakları arasındaki yerini almış durumda

Tarihi Musa ağacını yaklaşık 30 kişi, el ele tutuşarak ancak çevresini dolanabiliyor1923 yılında bir aile ile fotoğraf çektiren Fransız askerlerinin fotoğrafları da İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından çerçevelettirilerek ağaca asıldı

Hıdırbey Musa Ağacının Efsanesi:

Hz Hızır ile Hz Musa'nın Samandağ'daki buluşmasından sonra, birlikte Hıdırbey Köyü'nün yanındaki Musa Dağı'na çıkmak üzere

yola çıkarlar

Hıdırbey Köyü'ndeki Musa ağacının bulunduğu yere geldiğinde çok susar Bastonunu bu ağacın bulunduğu yere bıraktıktan

sonra, hemen yanındaki dereye su içmeye gider Su içtikten sonra yollarına devam ederler Asasını suyun kenarında unuttuğunu anlayan Hz Musa, döndüğünde ise asasının yeşerdiğini ve bir fidan haline geldiğini görür O günden bugüne, o ağaç Musa ağacı olarak bilinir

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com