Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
lehistan, osmanlı, savaşı

1672-1676 Osmanlı Lehistan Savaşı

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1672-1676 Osmanlı Lehistan Savaşı

Osmanlı Lehistan Savaşı - 1676 Osmanlı Lehistan Savaşı - 1672 Osmanlı Lehistan Savaşı - Osmanlı Lehistan Savaşı Sonuçları

1672-1676 Osmanlı-Lehistan Savaşı 17 yüzyıldaki Osmanlı-Lehistan savaşlarının sonuncusudur

Savaşın nedenleri

17 yüzyılın ortalarında Ukrayna diye bir devlet mevcut değildi Dinyeper nehri Ukraynalıları ikiye bölmüştü Dinyeper nehrinin sağ kıyısı (batı kıyısı) Lehistan'ın elindeydi Sol kıyısı ise Rusların (Moskova Knezliği) elindeydi Sağ kıyı Ukraynalılarının Atamanı olan Petro Doroşenko Osmanlı padişahı IV Mehmet'le bir anlaşma yaparak Osmanlı himayesini kabul etti Böylece bütün Ukrayna'ya hakim olmayı umuyordu Kırım hanı I Selim Giray Doroşenko'yla birlikte Lehistan'a saldırdı Ancak Lehistan kralı III Jan Sobieski'ye yenildiler ve Osmanlı Devleti'nden yardım istediler

Savaşın gelişmesi

Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa komutasındaki 80000 Osmanlı askeri 1672 yılında Ukrayna'ya girdi Kamaniçe'yi ele geçirdi ve Lviv kentini kuşattı Büyük bir yenilgiye uğrayan Lehler 18 Ekim 1672 tarihinde Bucaş Antlaşmasına razı oldular Dinyeper nehrinin sağ kıyısını Osmanlılara bırakmaya ve 22000 düka ödemeyi kabul ettiler

Bu antlamaya rağmen Lehler yenilgiyi bir türlü kabul edemiyorlardı Lehistan kralı Michał Korybut Wiśniowiecki öldü ve ünlü Lehistan komutanı III Jan Sobieski kral seçildi 1674 yılında Osmanlıların Ruslarla savaş halinde olmasını fırsat bilerek Lehler tekrar Osmanlılara saldırdılar Ancak gene de tam bir başarı elde edemediler 17 Ekim 1676'de Żurawno Antlaşması yapıldı Bu antlaşma büyük oranda Bucaş Antlaşması'yla aynıydı Ancak Lehistan'ın para ödemesi zorunluluğu kaldırılmıştı ve Ukrayna'nın batı kıyısında üçte birlik bir bölge Lehistan'a bırakılıyordu

Savaşın sonuçları

Bu savaş sonunda Osmanlı Devleti en geniş sınırlarına ulaştı 1683 yılında yapılan II Viyana Kuşatması ve Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nda ağır yenilgilere uğradı 1699 yılında imzaladığı Karlofça Antlaşması'ya büyük miktarda toprak kaybetti ve bir daha hiç bir zaman eski gücüne ulaşamadı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com