Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bosna, eyaleti

Bosna Eyaleti

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bosna Eyaleti

Bosna Eyaleti Tarihi - Osmanlı Eyaletleri - Osmanlı Döneminde Bosna Eyaleti - Bosna Beylerbeyliği

Bosna Eyaleti veya Bosna Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti eyaletidir Bosna Eyaleti bugünkü Bosna-Hersek topraklarının tamamı ve Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ topraklarının bir kısmı üzerinde kurulmuştur
Tarihi

Bosna Krallığı 1463 yıılnda, Hersek Dükalığı 1483 yılında Osmanlı Devleti'ne katılmıştır Bosna ve Hersek Osmanlı Devleti egemenliğine girdikten sonra 1580 yılına kadar Rumeli Eyaleti'nin bir sancağı olmuşlardır 1580 yılında bu topraklarda Bosna Eyaleti kurulmuştur Osmanlı Devleti'nin Avrupa'daki savaşlarıyla sınırlarında değişiklikler olmuştur 1833 yılında Hersek müstakil bir eyalet olmuştur Hersek Eyaleti, 1851 yılında tekrar Bosna Eyaleti'ne bağlanmıştır 1864 yılında kabul edilen Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile Bosna Eyaleti kaldırılmış yerine Bosna Vilayeti kurulmuştur
Sancakları

Pojega Sancağı
Bosna Sancağı
Bihaç Sancağı
Kırka-Lika Sancağı
Kilis Sancağı
Hersek Sancağı
İzvornik Sancağı
Çernik Sancağı

Merkezi: Saraybosna (1580-1583),
Banyaluka (1583-1686),
Travnik (1686-1851),
Saraybosna (1851-1864) Dili Boşnakça, Sırpça, Hırvatça Dini Müslümanlık Siyasal statü Eyalet (Beylerbeylik) Yönetici Unvanı Beylerbeyi - 1580-1588 Sokollu Mehmet Bey - 1861-1864 Şerif Topal Osman Paşa Tarih - Kuruluş tarihi 1580 - Yıkılış tarihi 1864 Para Birimi Akçe

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com