Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mitolojisi, türk, ötüken

Ötüken - Türk Mitolojisi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ötüken - Türk Mitolojisi

Ötüken Anlamı - Ötüken Nedir - Türk Mitolojisinde Ötüken - Ötüken Ne Demek

Ötüken (Eski Türkçe: Old Turkic letter SHsvgOld Turkic letter IsvgOld Turkic letter Y2svg Old Turkic letter N2svgOld Turkic letter UKsvgOld Turkic letter T2svgOld Turkic letter Usvg, Ötüken yïš[1], Çince: 於都斤山[2], 都尉揵山 [3], 烏德鞬山/乌德鞬山[4], 都斤山[5], 大斤山[6], 郁督軍山/郁督军山; "Ötüken Dağı", Old Turkic letter R2svgOld Turkic letter Y2svg Old Turkic letter N2svgOld Turkic letter UKsvgOld Turkic letter T2svgOld Turkic letter Usvg, Ötüken jer[1]; "Ötüken Yeri") adı verilen, ormanlarla kaplı bir dağ, eski Türkler için çok kutsal sayılır

Bilge Kağan yazıtı

Bilge Kağan, Orhun Yazıtları'nda Ötüken Dağı'nın 'Türk memleketinin yüreği' olarak önemini dile getirmiştir[kaynak belirtilmeli] Hatta yazıtlarda, Çinlilerin oyunlarına karşı koyup direnebilmek için "Ötüken Ormanı'nından ayrılmayın" öğüdü verilmiştir[kaynak belirtilmeli] Ancak Ötüken şu an Rusya ve Moğolistan arasında bir yerlerdedir

Divân-ı Lügati't-Türk

Kaşgarlı Mahmud, Divân-ı Lügati't-Türk'te; "اتوكان Ötüken" "Tataristan çöllerinde bir yer adı Uygur iline yakındır"[7] şeklinde tanımlanmıştır Ayrıca Kaşgarlı, çizdiği haritada, Basmıl bozkırlarının altında, "Feyafi-yi Tatar" (فإيافي تتار) Tatar bozkırlarını İli Nehri'nin sol tarafında (batısında) göstermiştir

Tengricilik

Ötüken eski Türklerin (Göktürk vb) geleneksel inancı Tengricilikte Toprak Ana'ya verilen isimlerden biridir Moğollarda Etugen, Itügen ya da Odigan gibi şekillerine de rastlanır Ötüken-Kültü, Tengri-Kültü ile birlikte özellikle Göktürk Kağanlığı sırasında büyük önem kazanmıştır

Eski inanca göre, Toprak Ana'nın keyfi ağaçların durumundan belli olur Eğer ağaçlar sağlıklı ve güçlü yetişiyor ve bol meyve veriyorlarsa, Toprak Ana'nın insanlardan memnun olduğuna inanılır Toprak Ana'ya edilen bir dua, güçlü ve büyük bir ağaca doğru yöneltilir

Ötüken, eski Türk yurtlarından biri olan Köktürklere (Göktürkler) başkentlik etmiş şehrin adıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com